Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 gru 2024, o 16:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Z jakiej formy dostępu do plików najchętniej byś skorzystał?
- Płyta DVD razem z książką; 16%  16%  [ 16 ]
- Pendrive razem z książką; 18%  18%  [ 18 ]
- Serwer FTP lub WWW; 47%  47%  [ 47 ]
- Blog lub strona ATnel; 11%  11%  [ 11 ]
- Forum ATnel.pl 7%  7%  [ 7 ]
Liczba głosów : 99
Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 gru 2012, o 12:57 
Użytkownik

Gwyn pomysl podoba mi sie :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 gru 2012, o 13:00 

Sam się jednak obawiam o weryfikację posiadania książki, jak również zapewnienia bezpieczeństwa danych nie tylko osobowych, ale i samych bibliotek Mirka. Założenia są piękne, ale realizacja może być dosyć kłopotliwa....

PostNapisane: 10 gru 2012, o 13:02 
Użytkownik

Z mojej strony mogę wydzielić miejsce na firmowym serwerze, mam sporo i bez limitu transferu.
To oczywiście propozycja gdyby Mirek miał z tym jakiś problem.
Pomysł dobry :)

PostNapisane: 10 gru 2012, o 13:27 
Użytkownik

Sam pomysł ok i jestem za.

Natomiast co do weryfikacji to ja proponuję dopuszczać ludzi poprzez to forum. Najlepiej logowanie do FTP po loginie z forum.

PostNapisane: 10 gru 2012, o 13:56 
Użytkownik

Cytuj:
Znajdowałyby się na nim wszelakie dodatkowe pliki, jak zoptymalizowane biblioteki, poprawiony kod czy wersja kodu z płyty przystosowana pod inny mikrokontroler. Ogólnie rzecz biorąc wszystko to, co by się na płytę wrzucić przydało, ale już nie ma możliwości

WG mnie pomysł nietrafiony ;)
1.Wszelkie dodatkowe pliki ? CO mas na myśli? przecież jest to wszystko na stronie mirka..
2.Poprawiony kod jest w erracie (dostepnej dla wszystkich)
3.Kod przystosowany pod inny Uc.. No rzeczywiście to mogłoby się sprawdzić, ale biblioteki Mirka są uniwersalne, i żeby przerobić coś na inny uc, to wystarczy tylko pare rejestrów zmienić, i to wszystko.
Nie sądze, że komuś chciało przeglądać FTP aby do tego się dostać.
Szybciej chyba byłoby sprawdzić przy kompilacji, gdzie są błędy i potem poprawić.

Także mi się pomysł (chyba jako jedynemu nie podoba)

PostNapisane: 10 gru 2012, o 14:09 

GwynBleidD napisał(a):
:arrow: rezasurmar, bezpieczeństwo tych danych jest w tym momencie chyba na takim samym poziomie. Każdy przecież może wrzucić gdzieś w internet te mirka kody, jeśli ma płytę. A dane osobowe? hmm nie widzę tutaj miejsca, gdzie byłyby przechowywane jakieś ;) masz na myśli paragony? faktury?

Wiesz, jak ktoś wrzuci w net, to można go z urzędu ścigać, a przy złamaniu zabezpieczeń ftp-a, kogo pociągnąć do odpowiedzialności, tego co wrzucił, czy tego co spaprał kwestię bezpieczeństwa konfiguracji, czy tego u kogo stoi serwer?
to nie jest takie proste koledzy......
Zresztą, poczekajmy co na to sam Mirek.

PostNapisane: 10 gru 2012, o 14:28 
Moderator

Panowie - troszkę tak się zgodzę z kolegą xarmex - proszę powiedzieć - czego nie ma na naszej stronie atnelskiej ? staram się tam wszystko umieszczać i to nie przez FTP a poprzez wygodniejszą stronę bo za pomocą www

Chociaż przyznam szczerze, że kolega GwynBleid wyprzedził trochę przyszłość ;) czyżby posiadał jakiś wehikuł czasu albo czytać myśli i planów ?

Owszem coś takiego ale w nieco większe skali jest w planach - czyli baza czytelników z dostępem do wielu przyszłych dodatków OnLine ...

na razie rzeczywiście wszystko jeszcze rozbija się o pomysły weryfikacji i utrzymania wszystkiego w ryzach tego wszystkiego...

Miejsca na pliki jest pod dostatkiem albo jeszcze więcej - jedynie czat forumowy znowu się czkawką odbija - strasznie znowu przeciąża serwer, no ale walczę z tym.

Tyle że na razie nie mogę ze swojej strony mówić o dalszych szczegółach - bo jeszcze wszystko się rysuje....

nie mnie jednak nadal nie rozumiem czego na tą chwilę wam szanowni forumowicze brakuje jeśli chodzi o pliki atnelskie ... ? dajcie znać - bo to o czym ja myślę na przyszłość - to coś nowego całkiem.

aha no i na pewno nie będzie to dostęp przez FTP - jak już to przez www

PostNapisane: 10 gru 2012, o 14:46 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Pomysł taki sobie. Ograniczenie dostępu dla posiadaczy książki(ek) nie do wykonania. Nie wszyscy kupują w wydawnictwie, część dowodów zakupu dawno już w niebycie. Pilnowanie dostępu przed użyciem nieuprawnionym albo wyjaśnianie komu przysługuje a komu nie - marnowanie energii. Poza tym co niby miałoby się tam znaleźć takiego czego nie ma ogólnie dostępnego poza zawartością płyt z książek? Zawartość płyt przysługuje nabywcom książek. Ok. To czego nie ma na płytach kol.Mirek pokazuje na blogu albo na forum. Trochę do pobrania ze strony atnel. Korekty do płyt są na forum. Nawiasem mówiąc wg mnie trochę niezbyt usystematyzowane ale jednak są. Jest jeszcze dropbox kol.SunRiver.

PostNapisane: 10 gru 2012, o 15:12 
Moderator

postaram się usystematyzować :( .... wiem że to moja pięta achillesowa .... przepraszam.

PostNapisane: 10 gru 2012, o 16:31 
Użytkownik

Albo zainstaluj mchat, jest bardzo lekki i nie obciąża serwera.

PostNapisane: 10 gru 2012, o 18:55 
Użytkownik

Kod:
czy kody źródłowe całych przykładów do niebieskiej książki pod M644P, wiele początkujących osób może mieć problem z uruchomieniem kodów, gdy mają zestaw z tą megą, więc dobrze by było pod ten procek kody wyczarować
Yes! yes! yes!
Ktoś napisał, że wystarczy zmienić tylko kilka rejestrów z M32. Równie dobrze wystarczy poznać programowanie AVR w C i problem z głowy!

PostNapisane: 10 gru 2012, o 19:48 
Użytkownik

Popieram pomysł kolegi GwynBleidD. Uważam, że zamiast dołączać płyte do książki, lepszym rozwiązaniem byłoby przydzielenie dostępu do plików na serwerze. Coraz częściej taki zabieg jest stosowany przez producentów urządzeń czy programów. W dobie gdzie internet jest dostepny nie tylko z poziomu komputera (telefon, tablet, a nawet telewizor), o wiele wygodniejszym jest dostęp przez sieć.

Ja, odkąd zamieniłem komputer stacjonarny na laptopa, nie posiadam napędu płyt CD/DVD. Praktycznie wszystkie potrzebne pliki, do których chce mieć dostęp wszędzie, trzymam na dyskach sieciowych (dropbox, google drive, itp.).

Książke Mirka nosze ze sobą. Pliki z płyty wrzuciłem na dropboxa i mam całą potrzebna wiedze zawsze przy sobie :) (wcześniej musiałem udać sie do kolegi z płytą aby zarchiwizować dane na dysk -brak cdromu)

Dlatego podpisuje się rękami o nogami, aby umieścić pliki dołączone do płyty na serwerze. W ten sposób można na bieżąco aktualizować nie tylko pliki żródłowe, a potrzbene oprogramowanie.

Pozdrawiam

PostNapisane: 10 gru 2012, o 19:59 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Na początku pierwszego postu zamieściłem ankietę na ten temat.

Zainteresowane osoby mogą zagłosować.

Zielony z biegunką. :lol:

PostNapisane: 11 gru 2012, o 01:04 
Użytkownik

A tam paragon, zdjęcie z książką i Mirek będzie miał album ze swoimi czytelnikami :D

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 11 gru 2012, o 08:11 

No ja mam dwie niebieskie i zieloną, mogę sobie flagę zrobić ;).

PostNapisane: 3 sty 2013, o 20:23 
Użytkownik

A może na stronie Atnela utworzyć zakładkę, w tej zakładce byłaby możliwość zalogowania, po zalogowaniu weryfikacja czy dany osobnik ma w logach zamówień książkę i po sprawie ;)

Ojojoj sorry za odkop, nie zerknąłem na datę.

PostNapisane: 3 sty 2013, o 20:45 
Moderator

PawelGaj napisał(a):
A może na stronie Atnela utworzyć zakładkę, w tej zakładce byłaby możliwość zalogowania, po zalogowaniu weryfikacja czy dany osobnik ma w logach zamówień książkę i po sprawie ;)

Ojojoj sorry za odkop, nie zerknąłem na datę.

Ale akurat takie coś mam właśnie w planach ;)

PostNapisane: 3 sty 2013, o 21:06 
Moderator

Pamiętacie taki film "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" ? I jak tam się robiło zdjęcia ? ;)

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... I4E#t=179s

PostNapisane: 5 sty 2013, o 01:06 
Użytkownik

perlon napisał(a):
Pomysł taki sobie. Ograniczenie dostępu dla posiadaczy książki(ek) nie do wykonania. Nie wszyscy kupują w wydawnictwie, część dowodów zakupu dawno już w niebycie. Pilnowanie dostępu przed użyciem nieuprawnionym albo wyjaśnianie komu przysługuje a komu nie - marnowanie energii..

Jest już przecież element unikalny dla każdego posiadacza książki - jest nim plik rejestracyjny do dołączonego programu pixel factory :P

Strefa czasowa: UTC + 1