Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lis 2024, o 09:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 gru 2012, o 11:30 
Użytkownik

Proponuję, żeby do działu PROGRAMOWANIE, który obecnie zawiera dwa tematy:
- Język C dla AVR
- Bascom AVR
dodać trzeci
- Uwagi do „Warsztaty -Zajęcia Praktyczne”

W książce „Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy Programowania”. rozdział 5 „Warsztaty -Zajęcia Praktyczne” jest samą jej esencją. Jest też najważniejszy dla dużej części (większości??) czytelników.
Proponuję żeby, ten nowy dział miał stałe wątki związane z poszczególnymi ćwiczeniami:
5.1 Przygotowanie procesora do pracy
5.2 Migocąca dioda LED
...

5.7 Pomiar napięcia za pomocą ADC

5.16 Odczyt/Zapis kart pamięci SD (FAT)
W każdym takim wątku czytelnik mógłby napisać jakie miał problemy związane z konkretnym ćwiczeniem i jak udało mu się to rozwiązać.
Ktoś powie. Po co komu ten nowy twór, skoro gdzieś tam na forum zawsze można sobie coś napisać?
Myślę, że wielu mniej doświadczonych czytelników (ja też) ma bardzo trywialne pytania dotyczące danego ćwiczenia. Obecnie spyta się na forum, spowoduje dyskusje. W końcu znajdzie rozwiązanie swojego problemu i będzie happy. Przez kilka dni temat będzie widoczny, ale po tygodniu, może dwóch, zginie w ciemnych otchłaniach forum. I za 2 tygodnie znowu ktoś zada pytanie dotyczące działu 5.7 „Pomiar napięcia za pomocą ADC”. Ten sam temat będzie poruszony i znowu po pewnym czasie zginie w różnych przypadkowych działach forum. Forum będzie "puchło" od tych samych porozrzucanych informacji które się powielają.
A tak to bardzo szybko wejdzie na „Warsztaty -Zajęcia Praktyczne” 5.7 „Pomiar napięcia za pomocą ADC” . Najprawdopodobniej znajdzie odpowiedź a jak nie to stworzy nowe zapytanie itd. Wątek 5.7 będzie się stopniowo rozszerzał, aż w końcu się zatrzyma bo wszystko będzie jasne.
Podkreślam, że dział dotyczyłby bardzo wielu osób a na pewno wszystkich początkujących. Powiem więcej. Może być dużą wartością dodaną dla książki. Może być tak, że po przeczytaniu danego ćwiczenia od razu zajrzy na forum.

A może dałoby się rozszerzyć na wszystkie rozdziały książki?
Inna rzecz, czy to jest możliwe do zrealizowania od strony technicznej?

Co Wy na to?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 gru 2012, o 12:02 
Użytkownik

Dobry pomysł, popieram.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 12:45 
Moderator

Tzn ja powiem tak - szykuje się cała seria poradników do książek, i będą one rzeczywiście zgodne z tematami rozdziałów chociaż czasem będą się przenikać .... ale ich miejsce główne będzie na www.atnel.pl jak np to:

http://atnel.pl/avr-eeprom---struktury-w-c.html

tyle że tam nie ma forum i komentarzy - więc sugerujecie żeby jeszcze tu na forum zakładać takie działy ? czy wystarczy to co będzie na stronie atnelskiej ?

PostNapisane: 6 gru 2012, o 12:48 

Wiesz Mirku są odnośniki na forum do bloga, ale jak kolega wyżej wspomniał fajnie by była możliwość w takim dziale na rozwiewanie wszelkich wątpliwości, problemów.
Dzięki temu będzie to w jednym miejscu, jedynie co to warto by trzymać się bardziej restrykcyjnie tematu.....po za tym, czasem ktoś może mieć problem sprzętowy, ktoś inny softwerowy itp. Nie wrzucane by to było do jednego worka i łatwiej wtedy nad tym zapanować.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 13:20 
Użytkownik

Można przecież dać na forum w temacie link do strony atnelowskiej z poradnikiem i w tym temacie dyskutować. Nie widzę problemu.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 14:14 
Moderator

tak tak - jakoś tak to zorganizujemy właśnie

PostNapisane: 6 gru 2012, o 14:47 
Użytkownik

Cytuj:
Tzn ja powiem tak - szykuje się cała seria poradników do książek, i będą one rzeczywiście zgodne z tematami rozdziałów chociaż czasem będą się przenikać .... ale ich miejsce główne będzie na http://www.atnel.pl jak np to:
http://atnel.pl/avr-eeprom---struktury-w-c.html

Bardzo się cieszę że powstaną takie poradniki. Ale:
1. Po pierwsze primo nie będzie tu ścisłego przyporządkowania do konkretnego ćwiczenia.
2. Po drugie primo. Proponowane przeze mnie forum przeznaczone będzie dla początkujących programistów. Nie dla tych którzy swobodnie sobie sterują kamerkami, budują regulatory PI albo inne wodotryski. A chwilami mam wrażenie że Tacy dominują na forum. Chwała im za to, ale mogą onieśmielać tych maluczkich.
3. Po trzecie primo. mirekk36 to jest prawdziwe guru i mówię to bez żadnych podtekstów. Ale pewne rzeczy mogą być dla Niego tak oczywiste, że będzie mu głupio poruszać temat. Początkujący natomiast może zadać pytanie "a dlaczego?". Pewne rzeczy czytelnik musi znaleźć w data sheetach itd. Przykład. Na rysunku na str 289 są sobie wejścia A2,A1 i A0 do ustawiania adresu zewnętrznej pamięci EEPROM. I nigdy by mi nie przyszło do głowy że A2 odpowiada za bit adresu A3 pamięci EEPROM. Analogicznie A1-->A2 i A0-->A1. A to jest opisane tylko pdf-ie poza książką. Dlatego nie mogłem zrozumieć że adres 0xA8 wysłany w pierwszym bajcie "trafi" w ten układ. Tak samo rozważania że 9 bit jest zawarty w 2 bicie adresu. Czy to bit drugi od końca, (czyli A1) czy bit nr 2(czyli A2). Rozumiem, bez angielskiego, bez tych pdf-ów nie mamy czego szukać w programowaniu AVR-ów. Ale litości dla początkujących! Dzięki takiemu forum czytelnik łatwiej przejdzie dany rozdział. Można co prawda zostawiać niezrozumiałe "kawałki" na "potem" ale w końcu się ugrzęźnie.
A z proponowanym megawątkiem:
Uwagi do „Warsztaty -Zajęcia Praktyczne”
na pewno tych "kawałków" będzie mniej.

Podsumowując.
Poradnik do książki to bardzo dobry pomysł. Istnieje stałe sprzężenie zwrotne mirekk36<-->czytelnik. Ale proponowane przeze mnie stałe wątki związane z konkretnymi ćwiczeniami (a jeszcze lepiej z konkretnymi rozdziałami) spowodują że to sprzężenie będzie jeszcze silniejsze. Autor będzie miał też większy podgląd do głów czytelników. I w dodatku ma to za friko. Dyskusje robią ludzie. mirekk36 nie ponosi przecież odpowiedzialności za forum. Zresztą herezji tam raczej nie będzie. Gdy ktoś napisze że Ziemia jest płaska, to na pewno pojawi się wiele postów.

Ostatnio edytowano 6 gru 2012, o 15:57 przez mg101, łącznie edytowano 5 razy

PostNapisane: 6 gru 2012, o 15:03 
Moderator

No ale właśnie dlatego powiedziałem o tym że na forum założymy taki dział ;) .... właśnie z tych powodów - poradniki poradnikami ale dyskusje i dodatkowe wyjaśnienia - pytania zawsze będą przydatne

PostNapisane: 6 gru 2012, o 15:34 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Generalnie fajny pomysł z tym nowym działem.

Ale nowych poradników Mirka to już się nie mogę doczekać. Nie śmiałem nawet pisać żeby Mirek nakręcił poradniki do każdego rozdziału książki.
A tu proszę sam zaproponował:) - takich ludzi to szukać ze świeczką.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 17:20 
Użytkownik

Będą poradniki od migania diodami, przez klawisze, timery, pwm, UART, RTC, RC5, 1-wire itp itd? :)
SuuUUPER! :)
Najmłodsi zaczną programować, interesować się elektroniką cyfrową, procesorami. A pewnie niech zaczynają jak najszybciej! W gimnazjum rzadko komu dzisiaj chce się zaglądać do książki, że zaraz nudzi, bo to trzeba czytać jak podręcznik.. Na youtubie za to siedzą bez przerwy. Przez takie wykłady można zachęcić każdego początkującego do wystartowania. Bo widzi to praktycznie na żywo. A po wykładach awersja do książek zamieni się w uzależnienie (schorzenie zwane atneloscytoza), które ponoć nie jest groźne.. :)
U nas w Polsce takiego przedsięwzięcia jeszcze nie było, jesteś więc Mirek prekursorem i trzymam kciuki.
Powodzenia. :)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 18:12 
Użytkownik

a ja powiem nie i basta .... mirek na 2 tygodnie marsz do lochu bez kompa i ATB
bo cię wykończą po prostu wykończą --- daj palec to odgryzą rękę :)

A tak poważnie to .... a zresztą wszyscy i tak wiedzą :)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 18:27 
Moderator

No ale ja chciałbym tu jednak MEGA STANOWCZO odciąć się od tego co powiedział (pewnie nie w złej wierze, wierzę w to) kolega Stanlej ;)

Stanley napisał(a):
W gimnazjum rzadko komu dzisiaj chce się zaglądać do książki, że zaraz nudzi, bo to trzeba czytać jak podręcznik..

Panowie to nie będzie nowa książka w postaci VideoBooka na youtube ;) - nie nie nie .... chyba bym się wykończył jak pisze wyżej słusznie zresztą SunRiver....

I nie chodzi mi tu akurat o moją czy moje książki, ale niestety - jeśli komuś dzisiaj nie chce się zaglądać do książki to przykro mi - to się nie uda czegokolwiek nauczyć :(

Pragnę zwrócić uwagę, że poradniki będą DO KSIĄŻEK a nie ZAMIAST KSIĄŻEK a to ogromna różnica. Będę zakładał w poradniku, że ktoś już miał w ręku moją książkę jedną czy drugą i co więcej ją przeczytał i się nie znudził. Bo pominę w poradniku VIDEO sporo rzeczy które w niej opisywałem ale za to dzięki technice VIDEO uda mi się dodatkowo wyjaśnić i doprecyzować pewne rzeczy. Już widać to po tych dwóch poradnikach, gdzie np używam bibliotek z książki .... a w kodach do pobrania nie ma tych bibliotek. Trzeba je samemu wgrać sobie z DVD dołączonej do książki .... Jak ktoś sobie pomyśli że to na siłę reklama moich książek - to trudno, niech pomyśli co chce.

Generalnie zrobienie poradnika VIDEO to dla mnie OGROM pracy, na prawdę OGROM i jeden poradnik do czasem prawie TYDZIEŃ roboty nad tym, nie wspomnę o kosztach programów do edycji video czy o sprzęcie. Pomimo to poradniki DO KSIĄŻEK będą bezpłatne ....

a być może w przyszłości - na razie TYLKO gdybam - ukażą się także poradniki nie związane z książkami - ale wtedy chyba też każdy mi wybaczy, że będzie trzeba np zapłacić jakąś niewielką kwotę za abonament do oglądania i nauki.

Staram się pomagać jak mogę - każdy widzi - no ale żyć też jakoś muszę. Robię, tworzę i mówię o wszystkim otwarcie ... a nie żeby tam coś reklamować na siłę pod tzw publiczkę. Ok - spokojnie najpierw zobaczymy czy mi się w ogóle uda zrobić dalsze poradniki do książek - dokończyć ten plan ....

A jeszcze przecież w przyszłym roku jak dobrze pójdzie czeka mnie pisanie kolejnej książki ;) - III części przygód HarryAVR'a ;)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 19:03 
Użytkownik

Oczywiście, że nie miałem na myśli videobooka zamiast książki. O nie nie nie. :) Tylko tak jak pisałem, nawet rzekomo najbardziej błahe zagadnienia z książki w jakimś poradniku można by było poruszyć w celu zainteresowania tematem najmłodszych, którzy niechętnie sięgają do książek. Taka video namiastka może diametralnie zmienić podejście szczególnie młodych ludzi do książek i po obejrzeniu takiego mini-wykładu kupi tę książkę właśnie po to żeby brnąć dalej.
Pomysł z abonamentem jest bardzo uczciwy i sprawiedliwy. Twój czas, chęci i przede wszystkim wiedzę należy nagradzać.
Jak to się mówi "za darmo - umarło". :)
Nikt przecież nie rodzi się z umiejętnościami. Wszystko co przekazujesz też musiałeś się nauczyć. Więc jeżeli ktoś również chce zdobyć chociaż część tych umiejętności w takiej fajnej formie, to coś się za to należy i absolutnie nie ma się tutaj nad czym zastanawiać.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 19:07 
Moderator

No ok to się zrozumieliśmy ;) .... tak więc na razie abonamenty zostawiamy na zaś - tymczasem bierzemy się za poradniki do książek coby ułatwiać młodym adeptom zainteresowania.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 19:45 
Użytkownik

I do trzeciej książki na płycie te wszystkie videoteki, które powstaną również umieścić by było miło. O ile na niej starczy miejsca :)
Oczywiście, nie żebym cokolwiek wymuszał, albo co ;)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 19:51 
Użytkownik

z tego co mi wiadomo III książka będzie zawierać płytę blueray :)

kurcze zaś się wygadałem :( Mirek ubij mnie ubij ....

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:04 
Moderator

SunRiver napisał(a):
kurcze zaś się wygadałem :( Mirek ubij mnie ubij ....

hahaha no musiałaby być bluraj ;) .... ale ok Sun - właśnie nabijam proch do bandoletu, za chwilę będę do ciebie strzelał ;)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:18 
Użytkownik

heheh... mam fuksa spudłowałeś :P

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:21 
Użytkownik

O to może od razu blueray dual layer i wpakować tapety i gadżety z maskotą firmy, Hermanem ;)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:28 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

mirekk36 napisał(a):
A jeszcze przecież w przyszłym roku jak dobrze pójdzie czeka mnie pisanie kolejnej książki ;) - III części przygód HarryAVR'a ;)

A mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy jakie tematy w niej poruszysz...

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:32 
Moderator

Jaglarz napisał(a):
A mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy jakie tematy w niej poruszysz...

Jeden - ale to już chyba wszystkim znany i oczekiwany - komunikacja GSM/SMS/GPRS

PostNapisane: 6 gru 2012, o 20:48 
Użytkownik

Super :), a powiedz Mirek tylko czy będzie możliwość ogarnięcia komunikacji z dowolnym telefonem komórkowym?

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:09 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Chylić tylko czoła przed Mirkiem, że chce się podzielić swoją wiedzą.
Czasem wydaje się, że wszyscy by chcieli wszystko za darmo.
Ogromny szacun w tak wielki nakład pracy jakim są video poradniki,
przecież tam jest ogrom wiedzy przekazywany.

Wielkie dzięki chciałbym tylko powiedzieć naszemu Mirkowi!!!

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:16 
Moderator

Wrangler napisał(a):
Super :), a powiedz Mirek tylko czy będzie możliwość ogarnięcia komunikacji z dowolnym telefonem komórkowym?

to czy z dowolnym to zależy od jego zestawu komend AT, to tak jakbyś zapytał czy gdy się nauczę programować w C to będę mógł programować wszystkie procesory. Odpowiedź brzmi TAK ;) tyle że do każdego procesora trza wziąć w łapki PDF'a i poczytać jego specyfikę. Tak samo gdy gadamy z modemami/telefonami - trza wziąć w łapki jego PDF'a z komendami AT ;)

tyle że ważniejsze będą jeszcze inne rzeczy - jak programować taką asynchroniczną komunikację. ;) i to będzie wyzwanie dla 8-bitowców .... ale fajne wyzwanie. I mam nadzieję, że uda mi się to jakoś pokazać.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:17 
Użytkownik

Wy tak Mirka nie naciskajcie - bo się w sobie zamknie ...
Już zaczyna mieć uraz psychiczny --o o widzicie oko mu lata :)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:27 
Moderator

SunRiver napisał(a):
--o o widzicie oko mu lata :)

No no ;) lata lata - ale przez kolegę od laurek w innym temacie, no nie zamienimy się tu w "majsterkowo pl" :(

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:31 
Użytkownik

wiem ze takich będzie z czasem więcej :( ale poradzimy sobie , wiesz nie chcę by tak było jak na elektrodzie - szlachta i motłoch
gdzie szlachta to tych 4rech , a reszta to motłoch .... i do kosza... rozumiesz

jednego musiałem skasować ... sam się prosił....

Proponuję dorzucić dział Totalnie Początkujący --- i dać Jaglarza na moderatora :)

PostNapisane: 6 gru 2012, o 21:55 
Moderator

Jeśli kolega Jaglarz zechce to oczywiście pasuję go na moderatora żaden problem, bądź co bądź to zacna osoba ;)

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

Ale Sun - co by nie mówić - to niestety - jakiś poziom nawet wśród początkujących trzeba trzymać. Ja sobie nie wyobrażam działu dla samych takich użytkowników jak foreste. I tak pisaliby po wszystkich innych działach i przenosić byś nie dał rady.

No niestety - moim zdaniem i tego nie zmienię, jak ktoś chce zacząć przygodę to przynajmniej musi CHCIEĆ się czegoś nauczyć też we własnym zakresie. Nie da rady z forum nauczyć się super wszystkich podstaw - co najwyżej można dopytać jak się czegoś człowiek uczy i załóżmy nie może zrozumieć. To przecież wtedy po to jesteśmy żeby pomóc.

No nie może się tu zrobić tak jak np na "majsterkowo pl", co nie oznacza że mam coś przeciwko temu fajnemu portalowi. Po prostu to jest troszkę inne, techniczne i atnelskie forum - gdzie czytać książki przynajmniej wypada. W innym przypadku - proszę może np na czat ...

Więc broń boże nie chodzi mi o takie podziały - ale też nie będę się obawiał wymagać chociaż tej chęci nauki.

I tak się np trochę (to tak jakby z innej gruszki) obawiam żeby przypadkiem ktoś nie zrozumiał opacznie działu Rybnego i żeby się np nie zaczęło kiedyś tam wrzucanie zleceń na rozwiązania jakichś prac klasowych, zadań, zaliczeń, pracy dyplomowych itp ..... oooooooj tu jestem cięty - jak coś takiego bym wykrył w przyszłości to niestety nie powstrzymam się i BAN bez ostrzeżenia zrobię.

PostNapisane: 6 gru 2012, o 22:02 
Użytkownik

Ja bym nie pytał tylko dowalił z urzędu ... a co ...

Znaczy wiem z dobrego źródła że się zgłosił na ochotnika na czoło z ramienia koła gospodyń wiejskich ...
Na zielono go bez gadania ...

PostNapisane: 6 gru 2012, o 23:12 
Użytkownik

Wiesz Mirku z tym się zgadzam ... sam dowalę bana jak coś takiego wyczaję

No i Jaglarz zielony hehehe ..... nawet pod kolor czapeczki :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1