Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 08:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lut 2014, o 10:09 
Nowy

Witam szanownych Forumowiczów!

Na wstępie chciałbym się przywitać :)

Jestem nowym, początkującym entuzjastą mikrokontrolerów. Zakupiłem do nauki zestaw ATB 1.04 i wgrałem sobie program TERMOMETR 1-WIRE z płyty. Wszystko działało poprawnie. Jednak po kilku dniach chciałem wrócić do tematu i tu niespodzianka - nie mogę się za pomocą MkAvrCalculator połączyć za pomocą programatora ATB-FT232R wbudowanego w płytkę połączyć się z atmegą 32. Pojawia się komunikat z avrdude informujący, że nie może się porozumieć z portem ft0 na którym jest programator. Dodatkowo odkryłem, że mikrokontroler grzeje się (miernik wskazał około 50 stopni). Wyciągnąłem więc ATMEGE32 i wsadziłem do płytki stykowej, podłaczyłem zasilanie przez kondensatory filtrujące, RESET do Vcc przez R=10k i do programatora ATB-USBASP i znów nic, a procesor się nagrzewa. Jak sprawdzić czy procesor nie został uszkodzony i czy jego temperatura oznacza, że muszę nabyć nowy mikrokontroler????

Z góry dziękuję za pomoc!

P.S.
Panowie - dziś Walentynki - oderwijcie się na moment od mikrokontrolerów i dajcie buziaka swoim kobietom!!!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lut 2014, o 10:13 
Moderator

No jak procesor się nagrzewa to nie masz co liczyć że jest sprawny :( ... musiałeś go usmażyć

a co do problemów z programatorem - to złap mnie na Skype tak online to będę w stanie ci szybko pomóc - tzn szybciej niż tu przez forum bo pewnie robisz gdzieś jakiś błąd

PostNapisane: 14 lut 2014, o 10:14 
Użytkownik

Skoro się nadmiernie nagrzewa przy prawidłowo podłączonym zasilaniu to mikrokontroler upalony i do wymiany.
Przed użyciem nowego układu najpierw poszukałbym jednak przyczyny, pomierzył napięcia, poszukał zwarć i ustalił dlaczego tak się stało, ot tak same AVR-ki nie wyparowują.

P.S. Witamy :)

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 lut 2014, o 10:14 

bob28gda napisał(a):
Panowie - dziś Walentynki - oderwijcie się na moment od mikrokontrolerów i dajcie buziaka swoim kobietom!!!

No ja akurat daje codziennie, nie będę gloryfikować haburgerowego święta stworzonego dla komercyjnych potrzeb ;).

PostNapisane: 14 lut 2014, o 10:36 
Nowy

Dziękuję Panowie za szybką i klarowną odpowiedź. Zaraz pędzę do sklepu po nową ATMEGĘ, jednak zastanawiam jak mogłem go usmażyć? Wcześniej, gdy odpalałem termometr, korzystałem z zasilania przez usb, dziś próbowałem podłączyć zasilanie zewnętrzne z zasilacza stabilizowanego 13,8V. Nadmienię, że na płycie ATB mam przetwornicę od pana Mirka :) na A8498 więc teoretycznie 13.8V (miernik wskazywał 13,9V bez obciążenia) zasilania nie powinno mu nic zrobić. Połączenia ze złącza KANDA do złącza RS232 też sprawdzałem dwa razy i zworki RX i TX mam zwarte.

PostNapisane: 14 lut 2014, o 10:42 
Użytkownik

Upewnij się, że na wyjściu przetwornicy masz 5V, może płytka ATB leżała na jakichś przewodach lub szpargałach, które pod spodem mogło zrobić zwarcie i trach, dużo nie trzeba do nieszczęścia. To chyba jedyne co mi w tej chwili przychodzi do głowy, zasilając z usb lub kanada masz pewność że nic nie usmażysz, przy zewnętrznym zasilaniu i przetwornicy trzeba być bardziej ostrożnym.

PostNapisane: 14 lut 2014, o 12:34 
Moderator

A ATmega32 gdzie zaczęła się grzać w zestawie ATB ??? czy na stykówce jak ją podłączyłeś ?

PostNapisane: 14 lut 2014, o 20:08 
Nowy

Witam ponownie

Odpowiadając na pytanie Pana Mirka - najpierw miałem podłączoną Atmege32 w zestawie ATB a potem w stykówce. Najpierw grzała się w zestawie ATB.
Teraz mając już kupiony nowy procesor - zbadałem co dzieje się na podstawce (zanim wpiąłem nowy i sprawny). Otóż zastanawia mnie czy powinnien być stan wysoki (na podstawce bez procesora) na innych wyprowadzeniach niż VCC i RESET. Otóz ja w swoim zestawie mam zgodnie z instrukcją połączone złącze IPS z RS232 w następujący sposób:
MISO -> CTS
SCK -> DSR
RESET-> RI
MOSI -> DCD
i w takiej konfiguracji przy zasilaniu branym z USB mam (poza pinem 9, 10, 30) na pinach 6-(mosi[PB5]), 7-(miso[pb6]), 8-(sck[PB7]), 14-(RXD[PD0]) 15-(TXT[PD1]), 22-(SCL[PC0]), 23-(SDA[PC1]) napięcie 5V.
Czy to normalne na płycie ATB? I co mogę z tym zrobić jeśli to nie jest normalne (to pytanie bardziej do Pan Mirka (zestaw mam dopiero od kiklu dni :( )?

PostNapisane: 14 lut 2014, o 20:20 
Użytkownik

Połączenia masz ok, są wg schematu:Obrazek
Wg. mnie na tych pinach masz 5V czyli mieścisz się w granicach napięcia na pinach określonych w nocie, myślę że tu jest wszystko ok. Przyczyny uwalenia ATmegi szukałbym gdzie indziej.

PostNapisane: 14 lut 2014, o 20:43 
Moderator

Posłuchaj - ja nie do końca rozumiem tych badań :( jakieś stany wysokie czy coś ?

jakim cudem mógł się grzać procesor w ATB ? toż sam pisałeś że na początku działało wszystko ok a po kilku dniach przestało

nigdy w życiu na podstawie takich opisów (przykro mi) ale nie będę mógł dojść co się dzieje i jak ci pomóc :(

już mówiłem ci skontaktuj się ze mną osobiście, np przez skype ... zdalnie będę mógł coś sprawdzić a jak nie to najwyżej odeślesz do nas zestaw do sprawdzenia lub do wymiany gdyby coś było nie tak ... w co jednak wątpię na podstawie opisów - bo procesor może się grzać gdy zrobisz mu jakieś paskudne np zwarcie, podłączysz go odwrotnie do zasilania - nie wiem co jeszcze ....

a samo takie zwarcie się przecież nie zrobi :( ... jeszcze bym rozumiał np gdyby zestaw przyszedł i od razu nie działał ... chociaż każdy osobiście programuję i sprawdzam z bootloaderem ....

nie mniej jednak w każdym przypadku niezależnie co się stało jestem w stanie szybko pomóc tylko ....

... no tylko osoba, która zgłasza problem musi tego chcieć, i dać mi szansę

a nie opisywać dziwne testy, które niestety do nikąd nie prowadzą

PostNapisane: 14 lut 2014, o 23:10 
Nowy

matw napisał(a):
Połączenia masz ok, są wg schematu:Obrazek
Wg. mnie na tych pinach masz 5V czyli mieścisz się w granicach napięcia na pinach określonych w nocie, myślę że tu jest wszystko ok. Przyczyny uwalenia ATmegi szukałbym gdzie indziej.

Czy na pozostałych wymienionych przeze mnie pinach może być takie napięcie. Myślałem, że tylko na zasilaniu i resecie, a inne piny ustawiam sam (oczywiście mogę się mylić bo jestem na początku drogi).

Nie chcę uwalić następnego mikrokontrolera!

Jak odłączę kabelek od gniazda ISP to napięcie 5V pozostaje na pinach PD0, PD1, PC0 i PC1

PostNapisane: 14 lut 2014, o 23:19 
Moderator

Cytuj:
Nie chcę uwalić następnego mikrokontrolera!

Pamiętaj tylko panie kolego, że jeśli na własne życzenie usmażysz nawet kolejnych 6 procków a wina okaże się np w jakiejś wadzie zestawu ATB to sorki - ale nie zwrócę ci ich .... (tych kolejnych)

to już twoja wola - jeśli wolisz sam majstrować - zamiast zwrócić się o pomoc techniczną do naszej firmy .... sorki ale to jest masakryczne podejście :( to proszę bardzo, kombinuj dalej.

przykro mi ale po kolejnym takim poście - pozostanie ci już tylko droga zgłoszenia oficjalnej reklamacji i przesłania do nas zestawu, nie będę już się prosił o to aby pomóc zdalnie czy przez telefon bo to zaczyna wyglądać jak zabawa w kotka i myszkę.

PostNapisane: 14 lut 2014, o 23:39 
Nowy

Panie Mirku!

Nie kombinuję! Jak napisałem skontaktuję się z Panem jutro i oczywiście zgadzam się z Panem, że nie zwróci Pan nawet za kolejnych naście procesorów - dlatego nie podłączam kolejnego zanim z Panem nie skonsujtuje mojego problemu. Nie bawię się z Panem w kotka i myszkę, gdyż nie mam wystarczającej wiedzy by samodzielnie poradzić sobie z problemem. Poruszam na forum temat, bo może ktoś już miał podobny problem. Po prostu chciałem dziś rozpocząć choćby od programu migania diodami :) i jestem troszkę rozczarowany - ale sobą - że zrobiłem coś (SAM NIE WIEM DOKŁADNIE CO!) - i pozbawiłem siebie możliwości dobrej zabawy z mikrokontrolerem. Uważnie oglądam Pańskie wideo-prezentacje i zafascynował mnie ten kawałek techniki - a tu lipa!

Co prawda już wróciłem do domu, ale 23 z minutami to barbarzyńska pora i uważam, że jutro na spokojnie rozwiążę - z Pańską pomocą - mój (zapewne bagatelny) problem.

Proszę o troszkę wyrozumiałości dla początkującego.

PostNapisane: 14 lut 2014, o 23:53 
Użytkownik

Witam
Wszystko jest możliwe, więc może odwrotnie włożyłeś uC.

Pozdr.

PostNapisane: 14 lut 2014, o 23:59 

Jak masz możliwość to zrób zdjęcie zestawu "jak jest" może faktycznie coś odwrotnie podłączyłeś.
Postaraj się by zdjęcie było wyraźne i dobrze naświetlone.

PS. lepiej robić z większej odległości i wykadrować, jeżeli nie masz trybu macro w aparacie czy telefonie.

Strefa czasowa: UTC + 1