Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 17:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2013, o 02:09 
Użytkownik

czesc

tak sie zastanawiam czy to feature czy bug ?
przy zasilaniu z zew zrodla przez przetwornice(zalozonej zworce na EXT), zalozonej zworce S_ON, plytka nie "wstanie" jezeli nie ma sie podlaczonego kabla USB.
bez podlaczonego kabla USB dopiero po przycisnieciu mikroswitcha plytka "wstaje".

wedlug opisu na stronie zworka JP2 decyduje czy przetwornica zalaczy sie automatycznie. jednak nie moge sie doszukac w schamatach gdzie jest ta zworka na plytce.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2013, o 07:16 

Zworka jest nad zlaczem usb

PostNapisane: 25 mar 2013, o 08:49 
Moderator

Tak ma być że ATB się nie załączy dokąd nie kliknie się switcha na przetwornicy. To nie żaden bug.

Wręcz odwrotnie - to nieprzewidziana sytuacja ;) , że gdy podłączone jest USB to załącza się bez kliknięcia switcha.

PostNapisane: 25 mar 2013, o 13:53 
Użytkownik

mirekk36 napisał(a):
Tak ma być że ATB się nie załączy dokąd nie kliknie się switcha na przetwornicy. To nie żaden bug.

Wręcz odwrotnie - to nieprzewidziana sytuacja ;) , że gdy podłączone jest USB to załącza się bez kliknięcia switcha.

wybacz ale nie wiem jak mam rozumiec twoj post

tym bardziej na stronie w sekcji "Zasilanie zestawu - opcje" pisze:
"natomiast do wyboru opcji wyłączania zasilania służy pin o nazwie S_on, na którym domyślnie zapięta jest zworka, gdyż umożliwia ona ciągłą pracę przetwornicy po włączeniu zasilania."
no jak widac nie do konca.

kolejna niezrozumiale dla mnie zdanie:
"wyłączania zasilania programowo z poziomu mikrokontrolera należy zdjąć zworkę z pinu S_on i podłączyć ów pin bezpośrednio do mikrokontrolera"
no to co to jest S_on pin czy zworka zwierajaca 2 piny ?

nie chce cie w jakikolwiek sposob "znieslawic" Mirku tylko dowiedziec sie o co chodzi

PostNapisane: 25 mar 2013, o 14:05 
Moderator

ukasz napisał(a):
mirekk36 napisał(a):

wybacz ale nie wiem jak mam rozumiec twoj post

tym bardziej na stronie w sekcji "Zasilanie zestawu - opcje" pisze:
"natomiast do wyboru opcji wyłączania zasilania służy pin o nazwie S_on, na którym domyślnie zapięta jest zworka, gdyż umożliwia ona ciągłą pracę przetwornicy po włączeniu zasilania."
no jak widac nie do konca.

No nie do końca gdy masz podłączony kabel USB, tylko jaki wtedy jest sens wyłączać ? no może i jest ale wg mnie marny. O tej opcji myślałem gdy przetwornica pracuje sama i przyznaję, że nie przewidziałem sytuacji gdy będzie podłączony w tym czasie USB. Więc na tą chwilę może skupmy się na tym jak to miało działać w oryginalnym zamierzeniu czyli bez upierania się że chcesz podłączyć kabel USB. Jak go nie będzie podłączonego i rozewrzesz tę zworkę to przetwornica się wyłączy.

ukasz napisał(a):
kolejna niezrozumiale dla mnie zdanie:
"wyłączania zasilania programowo z poziomu mikrokontrolera należy zdjąć zworkę z pinu S_on i podłączyć ów pin bezpośrednio do mikrokontrolera"
no to co to jest S_on pin czy zworka zwierajaca 2 piny ?

To są wprost wyprowadzone piny z przetwornicy - i jeszcze raz powtarzam przy podłączonym kablu USB do zestawu to nie zadziała ok? Ale jeśli będziesz miał odłączony kabel USB to pin S_on możesz podłączyć bezpośrednio do pinu procka i wyłączyć zasilanie całego układu z poziomu programu w procku. Szczegóły ? .... sorki że jeszcze nie zdążyłem podać jakichś ciekawych przykładów i zastosowań tak publicznie - ale po prostu nie miałem czasu. Nie mniej jednak na pewno to będzie i pokażę np w poradnikach VIDEO ..... więc można poczekać a na razie uznać tę zworkę jako nie istotną po prostu jeśli nie masz na tą chwilę pomysłu jak to zastosować. Po poradnikach może przyjdzie jakieś natchnienie/inspiracja ok ?

ukasz napisał(a):
nie chce cie w jakikolwiek sposob "znieslawic" Mirku tylko dowiedziec sie o co chodzi

Nie no aż o coś takiego to nigdy bym Ciebie nie posądzał - w innym wątku podpowiedziałem ci tylko - że jeśli jesteś niezadowolony z moich niedociągnięć - odnośnie dokumentacji to możesz zwrócić zestaw - ale to nie było zaczepne z mojej strony .... po prostu chcę być w porządku w każdym przypadku.

Strefa czasowa: UTC + 1