Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lis 2024, o 17:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lis 2012, o 19:18 

Mam problem ;). Posiadając dwa zestawy, oraz ostatnio ćwicząc moduły radiowe nie umiem zmusić do działania eclipsa oraz menadżera ATB do pracy z dwoma zestawami ATB ;). Pewnie Mirek nie przewidział takiej możliwości ;).

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to skorzystanie w przypadku drugiego zestawu z innego programatora np. STK500v2 i odpowiednie ustawienie drugiego projektu na inny programator.

Teraz menadżer widzi drugi podpięty zestaw. Czyli podpinam pierwszy zestaw, ustawia się na COM8, czyli klawisz RESET-RI na ATB remote działa na pierwszy zestaw, ale podłączając drugi zestaw, który widziany w menadżerze jest na porcie COM8, ATB remote też wyświetla COM8, ale reset RI działa już na drugi podpięty zestaw który jest na COM9.

Wiem, że jestem chyba pierwszy (mam nadzieję, że nie) który posiada dwa zestawy, ale wygodnie by było pracując nad projektem "rozproszonym" móc przeprogramowywać "nadajnik" i "odbiornik" bez przepinania.

Zostaje mi tylko opcja z innym programatorem, czy jest jakaś szansa?

PS. Mirku to chyba bardziej zagwozdka dla ciebie.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lis 2012, o 19:28 
Moderator

rezasurmar napisał(a):
Wiem, że jestem chyba pierwszy (mam nadzieję, że nie) który posiada dwa zestawy,

Nie nie, pierwszy nie jesteś - na pewno nie ;) ale z takim kłopotem ja sam już dawno dawno temu się też zmierzyłem.

Ale czy tylko w przypadku programatora wbudowanego w ATB ? Nie ;)

np dwa programatory USBASP też nie zadziałają - ZAWSZE TYLKO JEDEN z nich ;)

O ile w ATB Managerze mógłbym to jeszcze, że tak powiem "doprogramować" aby wykrywał dwa zestawy i pokazywał dwa porty COM - to pół biedy....

ale na AVRDUDE nie wpłynę a ono też rozpozna TYLKO jeden FT232R niestety :( tak samo jak w przypadku USBASP.

Dlatego też już dawno, gdy ktoś mnie pyta o rozwiązanie tego - polecam dokładnie to na co ty już wpadłeś, czyli zastosowanie jednego zewnętrznego programatora i odpalenie dwóch Eclipsów ;) wtedy działa.

Inaczej może być w przypadku programatorów STK500v2 gdy działają w trybie portu szeregowego COM - bo na potrzeby AVRDUDE podajesz pod którym portem COM może się z nim kontaktować ;) ale spróbuj sobie przestawić STK500v2 w np w tryb HID - to załapiesz od razu ZONK'a że będzie też działał tylko jeden z nich z avrdude.

dlatego - przepraszam ale na dzień dzisiejszy nie mam na to rozwiązania - i głównie z uwagi na avrdude ok?

PostNapisane: 4 lis 2012, o 19:42 

A to w porządku :), w zasadzie nie przeszkadza mi użycie zewnętrznego programatora ;), bo jest na tyle mały, że mieści mi się w pudełku z 2xATB :).

Tak coś czułem, że problem leży w "kolesiu" bo próbowałem zmieniać ustawienia do niego wysyłane i bez powodzenia :).

PostNapisane: 4 lis 2012, o 23:28 

Już tego próbowałem, nic z tego ;).

PostNapisane: 4 lis 2012, o 23:58 
Moderator

Ja podobnie próbowałem ;) i też nic

PostNapisane: 23 lut 2013, o 14:45 
Użytkownik

Ponieważ, prawdopodobnie w pon nabędę GLS'a zapoznałem się z instrukcjami do ATB. Po przeczytaniu tego tematu i oglądnięciu widoeporadnika, doszedłem do wniosku, że mogę podpiąć ATB przez wbudowany programator na FTDI i przypisać do jednego projekt(workspace'a) w eclispe, zaś moją DIY płytkę uruchomieniową z programatorem USBASP przyporządkować do drugiego eclipsa i projektu.
A teraz pytanie: czy wniosek jest prawidłowy ? :)

PostNapisane: 23 lut 2013, o 14:57 
Moderator

jak najbardziej prawidłowy i uzasadniony ;) ja tak działam często prawie na co dzień gdy w ruchu są dwa zestawy ;)

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

bardzo wygodnie to śmiga ;) i programuje z taką samą prędkością praktycznie każdy programator.

PostNapisane: 23 lut 2013, o 15:08 
Użytkownik

Dzięki za odpowiedź :)
W takim razie, pozostaje mi czekać z niecierpliwością na poniedziałek :)

Strefa czasowa: UTC + 1