Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lis 2024, o 18:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 gru 2012, o 21:10 
Nowy

Chciałbym się upewnić, jak można bezpiecznie podłączyć programator JTAGICE mkII do płytki ATB rev.1.03?

Z programatora wychodzi 10-pinowe złącze:
1-TCK,2-GND,3-TDO,4-VTref,5-TMS,6-nSRST,7-VCC(ale piszą, że jest not connected),8-nTRST,9-TDI,10-GND

Z tego co wyczytałem w instrukcji to programator umożliwia obsługę 3 interfejsów, które by mnie interesowały:
1. ISP - umożliwia zaprogramowanie fusbitów (np.JTAGEN (Jtag) lub DWEN (debugWire)) oraz programowanie procka bo przez JTag i debugWire to chyba raczej tylko do debuggowania?
6 linii:
1.SCK - TCK
2.GND - GND
3.MISO - TDO
4.VCC - VTref
5.RESET - nSRST
6.MOSI - TDI

2. debugWire - interfejs debuggowania prostych mikrokontrolerów, ale trzeba wcześniej ustawić DWEN za pomocą ISP
3 linie:
1.GND - GND
2.VCC - VTref
3.RESET - nSRST

3. JTag - interfejs debuggowania dla bardziej rozbudowanych mikrokontrolerów
minimum 6 linii do prawidłowej pracy:
1.PC2 - TCK
2.PC4 - TDO
3.PC5 - TDI
4.PC3 -TMS
5.VCC - VTref
6.GND - GND

Po lewej podałem piny złącza ISP na płytce ATB do której podłączono ATmega32, po prawej odpowiednie linie ze złącza wyjściowego JTAGICE mkII.

W instrukcji piszą, że:
- pin VCC w złączu programatora jest not connected, czyli poprostu nie podłączam
- pin VTref służy do monitorowania poziomów napięcia w Target device (czyli na płytce ATB) i że trzeba go podłączyć w celu dopasowania tych poziomów przez debugger, tylko tam sugerują żeby:
1. Podłączyć debugger do USB w PC i włączyć urządzenie
2. Włączyć zasilanie płytki ATB - i tu moje pytanie jak zasilić płytkę, czy jak zasilę przez USB (lub z zasilacza) to nie spowoduje to uszkodzenia czegoś po podłączeniu do debuggera/programatora
3. Podłączyć JTAGICE mkII do zasilanej płytki wg jednej z powyższych konfiguracji (ISP,debugWire,JTag), sugerują żeby nie podłączać wyłączonego debuggera bo nie powinien być zasilany z Target device (chociaż nie wiem jak może być zasilony skoro VCC w debuggerze jest niby jest not connected, natomiast VTRef służy jedynie do monitorowania napięcia na Target device, a nie używane piny przechodzą w stan wysokiej impedancji, czyli mimo, że fizycznie mogą być podłączone do Target device to nic się nie powinno dziać złego)

Czy powyższa procedura jest bezpieczna? Czy można najpierw podłączyć debugger, a dopiero zasilić płytkę ATB?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 gru 2012, o 21:13 
Moderator

zasilić ATB z USB i podłączyć programator, albo najpierw podłączyć programator a potem wszystko zasilić - obojętnie.

PostNapisane: 8 gru 2012, o 21:27 
Nowy

Ok dzieki wielkie

Strefa czasowa: UTC + 1