Chciałbym się upewnić, jak można bezpiecznie podłączyć programator JTAGICE mkII do płytki ATB rev.1.03?
Z programatora wychodzi 10-pinowe złącze: 1-TCK,2-GND,3-TDO,4-VTref,5-TMS,6-nSRST,7-VCC(ale piszą, że jest not connected),8-nTRST,9-TDI,10-GND
Z tego co wyczytałem w instrukcji to programator umożliwia obsługę 3 interfejsów, które by mnie interesowały: 1. ISP - umożliwia zaprogramowanie fusbitów (np.JTAGEN (Jtag) lub DWEN (debugWire)) oraz programowanie procka bo przez JTag i debugWire to chyba raczej tylko do debuggowania? 6 linii: 1.SCK - TCK 2.GND - GND 3.MISO - TDO 4.VCC - VTref 5.RESET - nSRST 6.MOSI - TDI
2. debugWire - interfejs debuggowania prostych mikrokontrolerów, ale trzeba wcześniej ustawić DWEN za pomocą ISP 3 linie: 1.GND - GND 2.VCC - VTref 3.RESET - nSRST
3. JTag - interfejs debuggowania dla bardziej rozbudowanych mikrokontrolerów minimum 6 linii do prawidłowej pracy: 1.PC2 - TCK 2.PC4 - TDO 3.PC5 - TDI 4.PC3 -TMS 5.VCC - VTref 6.GND - GND
Po lewej podałem piny złącza ISP na płytce ATB do której podłączono ATmega32, po prawej odpowiednie linie ze złącza wyjściowego JTAGICE mkII.
W instrukcji piszą, że: - pin VCC w złączu programatora jest not connected, czyli poprostu nie podłączam - pin VTref służy do monitorowania poziomów napięcia w Target device (czyli na płytce ATB) i że trzeba go podłączyć w celu dopasowania tych poziomów przez debugger, tylko tam sugerują żeby: 1. Podłączyć debugger do USB w PC i włączyć urządzenie 2. Włączyć zasilanie płytki ATB - i tu moje pytanie jak zasilić płytkę, czy jak zasilę przez USB (lub z zasilacza) to nie spowoduje to uszkodzenia czegoś po podłączeniu do debuggera/programatora 3. Podłączyć JTAGICE mkII do zasilanej płytki wg jednej z powyższych konfiguracji (ISP,debugWire,JTag), sugerują żeby nie podłączać wyłączonego debuggera bo nie powinien być zasilany z Target device (chociaż nie wiem jak może być zasilony skoro VCC w debuggerze jest niby jest not connected, natomiast VTRef służy jedynie do monitorowania napięcia na Target device, a nie używane piny przechodzą w stan wysokiej impedancji, czyli mimo, że fizycznie mogą być podłączone do Target device to nic się nie powinno dziać złego)
Czy powyższa procedura jest bezpieczna? Czy można najpierw podłączyć debugger, a dopiero zasilić płytkę ATB?
|