Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 sty 2025, o 10:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 maja 2013, o 19:52 
Nowy

Zakupiłem ten zestaw i ogólnie mam 1 czy 2 pytania. Proszę o wyrozumiałość jestem zielony , dopiero zaczynam przygodę z mikroprocesorami . Uczę się w technikum i postanowiłem rozwijać się w swoim kierunku .

Mianowicie zakupiłem pakiet leo , mam również książkę ale mam pewien problem :

Zainstalowałem sterowniki z płyty do tego zestawu , instalacja przebiegła pomyślnie , mam zainstalowane również WinAvr i Avr Studio 4 również z płyty. Wszystko cacy ( robię według instrukcji z podręcznika ) do momentu gdy klikam connect... Sprawdzałem już parę razy i wszystko jest podłączone według winavr na com3 , klikam connect , łączy dłuższą chwilę i ponownie wyświetla okno wybrania portu. Sprawdzałem oczywiście na wszystkich dla pewności i na żadnym nie działa . Nie mam pojęcia co jest przyczyną gdyż wszystko wygląda że jest w porządku . Na płytce jest przełączone na usb

Posiadam : Windows 7 ultimate x64. posiadam ATMEGE 644PA , również pod niego skonfigurowałem avr studio .

I teraz zwracam się o pomoc do was ?

Wydzielone z innego tematu - Zielony J.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2013, o 20:09 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Może napisz jaki masz programator, bo jak chcesz to zaprogramować wprost z AVRStudio poprzez FT232R to nie sądzę, że to się uda.

PostNapisane: 17 maja 2013, o 20:22 
Moderator

Yqhsms napisał(a):
I teraz zwracam się o pomoc do was ?

Jak najszybciej zajrzyj kolego na płytę DVD do LEKCJI VIDEO i obejrzyj pierwsze 4-5

już po pierwszej SAM zainstalujesz sobie środowisko ECLIPSE ;) i skończy się cały szereg problemów, ale ...

zaglądaj też na mój blog - zobacz te dwa linki w takiej kolejności jak podaję:

http://mirekk36.blogspot.com/2013/05/mk ... pdate.html

a potem jeśli będziesz chciał ew eclipse INDIGO gdybyś nie miał na DVD to proszę ;)

http://mirekk36.blogspot.com/2012/11/in ... chain.html

poza tym jak coś to łap mnie na SKYPE - zawsze chętnie pomogę

Mirek

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 17 maja 2013, o 21:04 
Nowy

Wyśmienicie :) Więc jutro sobie nad tym posiedzę. Tymczasem udam się na spoczynek , jutro jeszcze na zajęcia trzeba wstać jakoś.

Okej więc zrobiłem wszystko jak w lekcji wideo czyli skopiowałem eclipse indigo, skonfigurowałem avr dude przez mkAVR calculator ale dalej nie działa jest tam w calculatorze opcja ,,Sprawdź podłączony avr" No i wyskakuje błąd avr dude. Mam tez mikroprocesor atmega644PA w kalkulatorze jest tylko 644p ale to chyba nie ma różnicy \?

Strefa czasowa: UTC + 1