Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 sty 2025, o 17:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 mar 2014, o 10:48 
Użytkownik

Witam
Mam problem a raczej nie wiem jak zrobić możliwość włączenia na dany czes i wyłączenia na dany czas jednego pinu w atmedze.Dodam ze w układzie mam PCF8583,ale nie mam bladego pojęcia jak zrobić takie ustawianie.Czy wykorzystać do tego PCF8583 czy Timer z atmegi ?
Chodzi o takie coś
Włącz na 10 minut wyłącz na 3 godziny i ponownie włącz na 10minu i wyłącz na 3 godziny i tak w kolko.
Oczywiście ustawiane w menu czas i częstotliwość włączeń
USTAW CZAS PRACY = 15min -tu nastawianie co minuty
USTAW CZAS PRZERWY = 3godz -tu nastawianie co godziny
Dopisałem obsługę timer1 do programu z przerwaniem co 1s
Cykle pracy (włącz na 10 min i wyłącz na 3 godz) nie mają nic wspólnego z porą dnia (określona godzina ) lub kalendarzem i nie są mi potrzebne chyba do porównania z PCF.Myślałem raczej o zastosowaniu Timera1 który będzie odpalał przerwanie co 1s.
Przerwania będą zliczane i wrzucane do wora co 60 impulsów przerwan czyli 60s=minuta
następnie minuty na godziny 60min=1hour
idea była taka jeśli teraz ustawimy w menu na to ze włącz na 3minuty wyłącz na 5godzin to to się stanie nie ważne co jest czy to jest niedziela czy wojna czy 12 w nocy lub 4rano tak jak ustawimy tak będzie się działo cyklicznie wkoło do tego próbuje doprowadzić swój kod prosił bym o jakieś wskazówki jak mam zastosować ten Timer1 do zliczania minut i porównania ich z ustawionymi w menu wartościami zmiennych
Prosił bym bardziej doświadczonych kolegów o pomoc lub jakieś sugestie jak to ugryźć

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 mar 2014, o 22:11 
Użytkownik

masz zegarek wiec reszta jest juz prosta.Np: jeżeli będzie godzina 19.22 porta.1 =0 i teraz daj sobie zmienne, które będą zwiększane co jedna minute i dajesz if a= 10 then porta.1 =1. Później robisz drugi licznik ,który zlicz co godzinę ewentualnie tez minuty i jak minie określony czas zerujesz porta.1. Mniej więcej taki jest zarys.W sumie proste.

PostNapisane: 22 mar 2014, o 18:27 
Użytkownik

Myślałem o tym ze by użyć RTC ale tam by trzeba było przekształcać chyba każdą jedna sekundę minute i godzinę z BCD na DEC
ze by porównać ze zmienna nastawiona w menu do włączenia lub wyłączenia a to już dużo zabawy a ja początkujący jestem i jeszcze takich kodów to nie napisze
Wymyśliłem ze użyje Timer1 do odliczania sekund potem minut i na końcu godzin
if sekundy =60 then
incr minuty
if minuty =60 then
incr godziny
coś w tym stylu
zrobiłem dwie zmienne co by czas z sekund i minut tam przechowywać
następnie zrobiłem dwie następne zmienne co by można było ustawić czas ON i OFF w menu
jeśli jedna z druga się zgadza to port się wyłączy jeśli następna się zgadza z następna to port się włączy i zostają wyzerowane zmienne pobierające czas z pcf
sprawa wygląda tak ze urządzenie będzie włączane na minuty ale przerwy będzie miało godzinne
no program jakoś działa ale wymaga korekty

PostNapisane: 23 mar 2014, o 19:52 
Użytkownik

Jeżeli już chcesz tak robić to zrób programowy zegarek na Timer2. Potrzebujesz tylko dodatkowy kwarc zegarkowy.Prawie gotowy kod znajdziesz w helpie Bascom.jak będą problemy to pisz coś sie pokombinuje. Ten sposób ,który zastosowałeś będzie bardzo nie dokładny.No chyba ze nie potrzebujesz dokładnie odliczonego czasu.Przekształcenie z Bcd jest bardzo proste.Zresztą gotowe kody sa w necie .I ponownie jak będziesz z tym potrzebował pomocy to pisz.Najlepiej załącz to co masz.

PostNapisane: 24 mar 2014, o 03:28 
Użytkownik

Witam
Dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem.
Timer2 jest uzywany przez inne przerwania mam wolny tylko Timer1
Wiem ze najlepiej bylo by to zrobic na PCF ale konwersja BCD na DEC przeraza mnie

PostNapisane: 25 mar 2014, o 13:14 
Użytkownik

Witam
Moze wyślę ci cały projekt programu w którym brakuje tylko właśnie POMPY i LAMPY
Nie wiem jak to zrobić ze by było dobrze wiem ze najdokładniej było by to zrobić na PCF8583 ale nie wiem za bardzo jak
Wymyśliłem coś takiego jak widzisz na Timer1 ale mówisz ze nie będzie to dokładne
Moze byś był w stanie mi pomoc?co by to zrobić nie na Timer1 tylko na zasadzie porównywania godziny z PCF8583
Ale jak by to miało wyglądać w menu to pojęcia nie mam
To co robię to jest sterownik hydrophonic do uprawy roślin
Podlewanie roślin przy takiej uprawie nie wykonuje się raz czy dwa razy na dobę tylko kilkanaście razy na dobę gdzie czas podlewania może trwać np 20minut potem przerwa np 3 godziny i znów podlewanie przez 20minut i przerwa 3godziny i tak w kolko
Co do lampy to lampa zastępuje słońce czyli tu już będzie czas pracy w godzinach i przerwy tez w godzinach np włącz na 12godzin i wyłącz na 12 godzin i znów włącz na 12 godzin i wyłącz na 12godzin i tak w kolko
Wszystkie czasy chce mieć ustawiane w menu
Menu jako takie już mam
mam napisaną i dodana tez obsługę DS18B20 co by przy odpowiedniej temperaturze włączył się wywiew ciepłego powietrza z grow boxa po to aby rośliny nie miały za gorąco bo po prostu się spala mam tez napisany i dodany program do czujnika wilgotności powietrza co bym wiedział jaka jest wilgotność w grow boxie
Dodaje cały projekt może coś wymyślisz

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

PostNapisane: 25 mar 2014, o 17:45 
Użytkownik

Nie sam tego nie napisałem ja dodałem tylko DS18B20 i DTH11
Cale menu i obsługę PCF dostałem od kolegi

PostNapisane: 25 mar 2014, o 21:25 
Użytkownik

prawdę mówiąc nie chce mi sie czytać tego kodu bo trochę tego jest.Z tego co tam widziałem to masz juz PCF.Godziny i minuty sobie odczytujesz.I teraz piszesz tak: If godziny =godziny_ust and minuty = minuty_ust then out =1.
To tylko przykładowo. Te 10 minut spokojnie możesz sobie timerem odmierzać,albo jeżeli będziesz podlewał o pełnych godzinach to możesz zrobić tak: If out = 1 and minuty =20 then out=0.
Tak samo możesz sterować światłem.Uważaj żeby Ci CBSie tej plantacji nie zlikwidowali :)

PostNapisane: 27 mar 2014, o 17:26 
Użytkownik

Kolego grzeniu 73
Cytuj:
prawdę mówiąc nie chce mi sie czytać tego kodu bo trochę tego jest

No jest przecież to konkretny sterownik a nie włącznik do lampki nocnej.
Cytuj:
Godziny i minuty sobie odczytujesz.I teraz piszesz tak: If godziny =godziny_ust and minuty = minuty_ust then out =1.
To tylko przykładowo.

Kolego jak by to było takie proste to bym tematu na forach nie zakładał tylko sobie sam z tym poradził.
Cytuj:
Uważaj żeby Ci CBSie tej plantacji nie zlikwidowali

http://www.youtube.com/watch?v=FxVHS9o5yDA
Bazylia,rozmaryn i inne herbs-y

PostNapisane: 28 mar 2014, o 14:06 
Użytkownik

No właśnie to jest w miarę prosty sterownik,tylko trochę skomplikowanie napisany.Napisz ,czy wogóle coś działa w tym co tam masz.To co Ci napisałem to prawie gotowiec.I masz tam podobnie w sterowaniu Fan.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Podałem Ci przykład z mojego programu.Zadeklaruj sobie zmienne dim flaga_out as Bit.
Potrzebujesz tez zmienne godz_ust i min_ust. W pętli głównej wklejasz to co Ci podałem wcześniej i gotowe.Program będzie porównywał zmienna z Pcf i godzina i minuta podana w godz_ust i min_ust.Takich zmiennych możesz sobie zrobić tyle ile potrzebujesz.Lub jeżeli może sie to włączać w pełnych godzinach to piszesz tak: if hour = 3 or 5 or 7 or 10 and minute<1 then flaga_out =1
a żeby wyłączyć if minute=20 then flaga_out=0.Nie wiem jak jeszcze moge pomoc.Najpierw po testuj co Ci podałem.Mozna to napisać na wiele innych sposobów.Niestety ,ale całego programu ot tak Ci nie napisze.Musisz sobie to testować co masz i dopisywacz po kolei dodatkowe funkcje.Z Cbs to byl żart.Mialem nadzieje ,ze będzie zrozumiany.

PostNapisane: 29 mar 2014, o 09:57 
Użytkownik

Program działa wyśmienicie ale brakuje mi ustawień do lampy i pompy
Właśnie z plikami PCF8583.bas i Config_PCF8583.bas to ja za bardzo nie wiem co i jak bo tak jak już mówiłem wcześniej program mam w spadku ja tylko dopisałem do tego DTH11 i DS18B20 i pozmieniałem napisy w menu
Na temat Bascom coś tam wiem ale nie za dużo

PostNapisane: 30 mar 2014, o 02:16 
Użytkownik

Witam jako że jestem w pracy to nie sprawdzętego teraz.
a na jakie zasadzie jest mierzony czas?
na porównaniu z PCF8583 czy z timer?
Jestem w domu i wgrałem już ten soft ale nie wiem jak ustawić czas przerwy.

PostNapisane: 31 mar 2014, o 04:04 
Użytkownik

Witam
czy możesz przerobić tak ten program ze by działał w 100%
bo za bardzo ja nie wiem co i jak
bardzo cie proszę o pomoc bo chyba sam sobie z tym nie poradzę.

PostNapisane: 31 mar 2014, o 14:18 
Użytkownik

Wszystkie czasy maja być ustawiane w menu nie zależnie (nie na stale)
tz
czas włączenia-lampy godzinowo
czas wyłączenia-lampy godzinowo
czas włączenia-wody minutowo(wody nie włącza się na 2-4-6 godzin tylko np na 20minut czy 40minut)
czas wyłączenia-wody godzinowo

temperatura od 0 do 40
lampa od 0 do 24 godziny
a woda nie wiem jak to rozwiążesz ze ON na minuty a OFF na godziny
jak byś umiał takie coś zrobić ze startuje na minutach i w momencie 60 minuty wskakuje na 1 godziny nie wiem czy rozumiesz mnie.
kręcisz ekoderem masz 0:59min i teraz wskakuje na 1:00 godzinę myślę że powinieneś mnie teraz zrozumieć
Lampę w sumie możesz machać na PCF
np włącz o 22:00 wyłącz o 6:00 na tej zasadzie bo lampa będzie uruchomiona na długo min12godz
Menu jakie zrobisz takie będzie czy to EN czy PL można zmienić w bascomie chyba ze planujesz w ogóle na innym kodzie źródłowym mi to zrobić
Program cały niech startuje dopiero po ustawieniu czasów w menu
ustawiasz czasy wychodzisz i jest start zaczyna liczyć.
Dziękuje bardzo za pomoc i zainteresowanie się tematem.

Strefa czasowa: UTC + 1