Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 lis 2024, o 20:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: attiny13 + pwm
PostNapisane: 26 lut 2013, o 10:57 
Nowy

Witam,
mam układ zrobiony na płytce stykowej. Zamiast silnika podłączyłem 2 diody (katody na masę) przez rezystor 560R do wyjść PB0 i PB1. Do sterowania używam przełączników ON/OFF . Układ zrobiłem całkowicie w celach zabawowo - dydaktycznych, kod znalazłem na tym forum, zmodyfikowałem po swojemu na podstawie książki p. Mirka. Problem jest taki, że przy ustawieniu STOP (realizowanym w kodzie następująco:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

diody nie gasną lecz lekko żarzą się. Na oscyloskopie widoczne to jest jako wąskie impulsy na wyjściach PB0 i PB1.
Rozumiem, że licznik dostaje jakieś wartości. Ale skąd? Pewnie zrobiłem błąd w kodzie. Ale jaki?
Poniżej pełny kod:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lut 2013, o 11:05 
Użytkownik

Załącz tryb nie "Fast PWM" a "PWM Phase Correct", czyli PWM z korekcja fazy. O co chodzi? Otóż w Fast PWM na samym początku daje szpilkę napięcia (którą widzisz na oscyloskopie, a objawia się ona lekkim świeceniem LED), w silniku tego nie zauważysz ale w takiej LED już tak.

PostNapisane: 27 lut 2013, o 07:51 
Nowy

Kiclaw - dziękuję za podpowiedź. Po przestawieniu w tryb Phase Correct PWM działa bez żarzenia.

PS.
Myślę, że takie pojawiające się szpilki na obu wyjściach mogłyby uszkodzić tranzystory w mostku H.
Wartość średnia napięcia (miernik uniwersalny) wynosiła co prawda tylko ok. 25mV a powinna 0V ale chwilowe napięcie (w czasie trwania tego krótkiego impulsu) było bliskie napięciu zasilania czyli ok. 5V a to już może na krótko wysterować tranzystor. Pojawienie się tych napięć (zamiast 0V dla stanu STOP) na tranzystorach wysterowałoby obie gałęzie mostka jednocześnie a to jest przecież stan zabroniony dla takiego układu.

Pzdr
geppo

Strefa czasowa: UTC + 1