Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 22 paź 2018, o 06:48


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 wrz 2018, o 19:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888


_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 wrz 2018, o 13:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

No! już część testerów dostała bibliotekę ;) ... czekam zatem na informacje - można je zgłaszać tutaj ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 wrz 2018, o 10:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 maja 2013
Posty: 101
Pomógł: 0

Witam!
Bibliotekę otrzymałem, bardzo łatwo się ją konfiguruje - duży plus. Nim napiszę o konkretnych wynikach testów chciałbym co nieco wspomnieć o platformie, na której testowałem. A dokładniej wygląda to tak: pierwszy układ (zwany panelem), w którym znajduje się Atmega8 lub Atmega88. Na wyjściu jedynego UARTa znajduje się MAX 485 i dalsza komunikacja po RS485. Po drugiej stronie "sznurka" RS485 znajduje się kolejny MAX 485, a za nim Atmega64 (układ zwany dalej sterownikiem). Atmega ta ma 2 UARTy, jeden z nich jest wykorzystywany do komunikacji z panelem. Drugi UART jest wykorzystywany do komunikacji sterownika ze światem zewnętrznym - więc jest do niego podłączony FT232RL i port USB oraz kolejny MAX485.
Zatem mamy dwa mikrokontrolery, w jednym wykorzystany jeden UART, a w drugim - dwa.
Dodatkowo ATmega64 będzie się komunikować jednym z UARTów z falownikiem po RS485 - zostanie zatem przetestowana transmisja ASCI, jak również binarna. Wykorzystany port USB będzie również służył jako botloader, więc i to na pewno zostanie przetestowane. Niewykluczony będzie również test botloadera po RS485 (ale to tak na marginesie).
Cały układ będzie docelowo znajdował się w jednej z maszyn przemysłowych, więc na pewno będzie również sprawdzona odporność całego układu na zakłócenia zewnętrzne i zmienne warunki atmosferyczne. A to wszystko w dwa tygodnie :)

Pierwszy test biblioteki i wgranie jej do wspomnianej Atmegi8 zakończył się pełnym sukcesem. Używanie biblioteki było intuicyjne i proste, nic się nie zacinało, wszystko elegancko się komunikowało. Kolejne testy na pewno już niebawem. Wszystkie zostaną przeprowadzone na opisanej przeze mnie platformie.

Pozdrawiam :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 wrz 2018, o 11:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

hmmm ślicznie dziękuję za pierwsze opinie, uwagi a tym bardziej za zapowiedzi dalszych testów ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 wrz 2018, o 02:00 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lut 2014
Posty: 258
Lokalizacja: Jaskółowo k. Warszawy
Pomógł: 7

Również otrzymałem bibliotekę.
Uart będę testować na ATB1.04a z shield128 + WIFI + GSM

Szczęka opadła. Skompilowałem bibliotekę przygotowaną dla atmega644 (brak błędów). Wgrałem wsad do m128. Jak na razie bez żadnych zmian w kodzie działa jeden port z komunikacją PC. Drugiego jeszcze nie testowałem. Będę dalej działał z GSM i WIFI. Dzięki Mirku. Na prawdę świetna robota.

_________________
POZDROWIONKA



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 wrz 2018, o 02:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

O! dzięki śliczne za kolejny test i to na różnych prockach .... właśnie o to mi chodziło głównie aby jak najwięcej testów poszło u Was, na różnych prockach.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 paź 2018, o 20:44 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lut 2014
Posty: 258
Lokalizacja: Jaskółowo k. Warszawy
Pomógł: 7

No i kolejna partia testów.
Choć z taką biblioteką to tylko odpalasz ew dostosowanie do potrzeb i działa.
Testy dalej z atmegą128 i 2 uarty. Kod z poradnika "#0552 Mk MultiUART Library - 2 UARTy - Part 03" działa od razu bez żadnych zmian . Wykonywałem testy z różnymi prędkościami i wszystkimi parametrami. Następnie podłączyłem modem ATB-MP-GSM-FIBO do UART2 i też działa. Idealna biblioteka i prosta w obsłudze.
Bardzo podoba mi się opcja binarna z czego wcześniej nie zdawałem sobie sprawy, że może to w ten sposób działać.

Zrobię jeszcze testy na dzidzi atmega88 i atmega328 ale pewnie i w tu się za bardzo nie napracuje :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 paź 2018, o 21:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

PITERK napisał(a):
Zrobię jeszcze testy na dzidzi atmega88 i atmega328 ale pewnie i w tu się za bardzo nie napracuje

Napracujesz bo bardzo mi takie testy pomogą uwierz - im więcej procków sprawdzonych tym lepiej. Aż ciekaw jestem czy te wszystkie makra w plikach *.h się sprawdzą i dostosują praktycznie do każdego AVR'ka ;) Mi samemu ciężko to wszystko poogarniać i dostrzec ew babolki ... I na tym etapie twoich testów bardzo dziękuję ...

Kolega już jest na drodze do otrzymania później pełnej komercyjnej wersji tej biblioteki

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2018, o 07:56 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 743
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 54

Witam
Na dzień dzisiejszy sprawdziłem bibliotekę na procesorach m1284p i m1284 i działa bez błędów. Sprawdziłem tylko transmisję ASCII. Najbardziej podoba mi się to, że biblioteka rozpoznaje rejestry ale też jeżeli chcemy użyć UART-a którego w danym procesorze nie ma to program nas o tym informuje
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Aha na starej m16 też jest ok.

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2018, o 08:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

Super! fajnie że ktoś czyli mczarny dostrzegł te fiuczery ;) Dzięki za testy

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2018, o 14:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 maja 2013
Posty: 101
Pomógł: 0

Zgodnie z zapowiedzią, przeprowadziłem kolejne testy biblioteki. Tym razem dopadła ona ATMegę 64 i znajdujące się na niej dwa uarty. Jednym z nich komunikuje się z innym mikrokontrolerem, drugim przez przejściówkę RS232 z komputerem. Wszystko działa aż miło. Ogromny plus za bardzo łatwą konfiguracje i adaptatywność tych plików nagłówkowych .h . Testowałem komunikację na różnych prędkościach i za każdym razem wszystko chodziło elegancko. Generalnie rzecz biorąc - wspaniałe narzędzie!
Na dniach przetestuję łączenie mikrokontrolera z falownikiem. Tu na pewno będzie wiele różnych testów, dotyczących zarówno różnych prędkości, jak również pozostałej konfiguracji biblioteki (wybór liczby bitów stopu, parzystości, wybór trybu komunikacji itp.). Mimo to już teraz jestem bardzo optymistycznie nastawiony, gdyż każdy obecny test zakończył się pełnym sukcesem :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2018, o 15:57 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 743
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 54

Atmega 328 - kompilacja bez błędów. Wysyłam do atmegi1284 rozkaz zapalenia i zgaszenia diody co 1sek. a jednocześnie atmega1284 po drugim uarcie przez przejściówke komunikuje się z terminalem i putty wyświetla mi info czy dioda jest zapalona czy zgaszona. Ot taka karkołomna kombinacja. Działa bez pudła.

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2018, o 17:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

No jeszcze raz śliczne dzięki PANOWIE !!! Dzięki innemu zgłoszeniu na forum, już poprawiłem jeden mały babolek więc w ostatecznej wersji biblioteki wszystko będzie miód malina mam nadzieję, a myślę że wszyscy którzy mi pomagają będą mogli liczyć na pełną wersję LIBsika ;) ....

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2018, o 21:03 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 22 sty 2016
Posty: 5
Pomógł: 0

Kolejne testy, dzisiaj do testów trafiła ATMega8. Układ testowy:

ATMega8A@110592kHz <-> chińska przejściówka na FTDI <-> Linux

Byłem mile zaskoczony, kiedy okazało się, ze praktycznie nic nie muszę zmieniać w dostarczonym z biblioteką kodzie do ATMega32. Nie liczę oczywiście podłączenia LCD. W MkClipse po prostu wybrałem zamiast ATMega32 AtMega8A, skompilowałem i wrzuciłem do procka -- zadziałało od pierwszego razu. Tutaj również przetestowałem duże prędkości 240000, 200000, jak i te minimalne 600, 666, 1200. Zgodnie z oczekiwaniami wszystko działało jak należy. Tym razem wybrałem Linuksa jako terminal, ponieważ chciałem przetestować ustawienia z 5 i 6 bitową ramką. Obie działały, choć przy 5 bitach niewiele mogłem zobaczyć, żaden znak ASCII się nie łapał. Przy 6 bitach daje radę przesłać cyfry i klika znaków: :;<=>?.

Podsumowując biblioteka sprawuje się znakomicie z ATMega8A przy każdej prędkości dobrej dla kwarcu 110592kHz, przy ramkach od 5 do 8 bitów, z różnymi ustawieniami kontroli parzystości.

W następnej kolejności do testów trafią większe ATMegi.

Pozdrawiam,
Jarek

PS
Mi również bardzo się podoba pomijanie kompilowania kodu dla UARTów, których nie ma w procku. pomimo ich włączenia w mk_multiuart.h. Super sprawa.
J.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 paź 2018, o 21:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

No BOMBA - te kolejne testy i fajnie, że też z komunikacją z Linuxem ... bo tego to ja już w ogóle nie umiałbym sprawdzić, wielkie dzięki!

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 paź 2018, o 09:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 maja 2013
Posty: 101
Pomógł: 0

Wczoraj zostały przeze mnie przeprowadzone kolejne testy. W grę weszło dość sporo testów, gdyż testowałem sterowanie falownikiem po RS485 z ATMegi 64. Na prawdę wiele testów zostało przeprowadzonych. Dotyczyły one transmisji najpierw ASCII, potem binarnej. Dla obydwu typów testowane były różne prędkości transmisji, jak również ustawienia bitów parzystości (sprawdzanie parzystości i nieparzystości). Efekt testów? - zgodny z oczekiwaniami. Niezależnie od skonfigurowania falownika i biblioteki, jeśli tylko były one dobrze ustawione, to transmisja działała perfekcyjnie. Wręcz niesamowitym było, z jaką łatwością można sobie przekonfigurować wszystko i wykonywać kolejne testy, odmienne od poprzednich. W trakcie testowania biblioteki na bieżąco wykorzystywany był również drugi UART i komunikacja z komputerem.

Efektem końcowym testów było zrobienie ze wspomnianej ATMegi pewnego rodzaju przekaźnika, który jednym UARTem komunikował się z komputerem, a drugim z falownikiem. Mimo wybrania kompletnie różnych konfiguracji obydwu z połączeń, wszystko działało idealnie. Chwila zabawy na terminalu w komputerze i falownik robił cuda :)

Co zostało opisane w innym wątku, również wziąłem na tapetę mechanizm bootloadera. Trochę miałem z nim zamieszania, bo przyznając szczerze - nie miałem pełnej wiedzy z tego zakresu. Mimo to po chwilowych kłopotach już wszystko działa i to nawet lepiej niż idealnie, sama biblioteka również się bardzo dobrze spisywała, więc po wykonaniu tych wszystkich testów śmiało stwierdzam, że jest to jedno z najlepszych narzędzi, z jakim kiedykolwiek miałem przyjemność pracować.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 paź 2018, o 11:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

Dzięki slawus1998 .... super testy z tym falownikiem i różnymi konfiguracjami a na dodatek po RS485 !!! ;) super !

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 paź 2018, o 12:20 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 713
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 61

mirekk36 napisał(a):
a na dodatek po RS385
Mamy nowy standard transmisji? :shock:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 paź 2018, o 12:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

Marhef napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
a na dodatek po RS385
Mamy nowy standard transmisji? :shock:


hahahaha a co tam ;) jak biblioteka testowa to i wprowadzanie nowych standardów komunikacji :lol: tylko teraz będą musieli wyprodukować scalaki MAX385 :lol:

(a na poważnie - już poprawiłem wyżej) ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 paź 2018, o 12:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1417
Pomógł: 158

mirekk36 napisał(a):
tylko teraz będą musieli wyprodukować scalaki MAX385 :lol:
Maxim jest szybki i już wyprodukował ;) :lol:
https://datasheets.maximintegrated.com/ ... MAX385.pdf

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 paź 2018, o 15:22 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 22 sty 2016
Posty: 5
Pomógł: 0

Nieudane testy, to dobre testy :-)

Chciałem przetestować wysyłanie danych z uC, ale nie udało mi się. Ponieważ przyczyn może być wiele, w pierwszej kolejności sprawdziłem sprzęt. W tym celu wgrałem do ATMegi32 kod z BB z kalibracją OSCCAL. Wszystko działa, na terminalu pojawiają się komunikaty. Z tego wniosek, że uC nadaje, przejściówka RS232 <-> USB działa, terminal jest poprawnie ustawiony.

Wstępne śledztwo pokazało, że mam problem z funkcją uart_putc(). Kiedy ciało tej funkcji i ciało przerwania ISR( USART_UDRE_vect) podmieniłem na te, które były w BB, w przykładzie kalibracji OSCCAL, mogę wysyłać znaki i stringi za pomocą uart_putc() i uart_puts().

Szukam dalej dlaczego u mnie nie działa oryginalny kod z biblioteki :-)


Pozdrawiam,
Jarek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 6 paź 2018, o 18:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

djg napisał(a):
Nieudane testy, to dobre testy :-)

Chciałem przetestować wysyłanie danych z uC, ale nie udało mi się. Ponieważ przyczyn może być wiele, w pierwszej kolejności sprawdziłem sprzęt. W tym celu wgrałem do ATMegi32 kod z BB z kalibracją OSCCAL. Wszystko działa, na terminalu pojawiają się komunikaty. Z tego wniosek, że uC nadaje, przejściówka RS232 <-> USB działa, terminal jest poprawnie ustawiony.

Wstępne śledztwo pokazało, że mam problem z funkcją uart_putc(). Kiedy ciało tej funkcji i ciało przerwania ISR( USART_UDRE_vect) podmieniłem na te, które były w BB, w przykładzie kalibracji OSCCAL, mogę wysyłać znaki i stringi za pomocą uart_putc() i uart_puts().

Szukam dalej dlaczego u mnie nie działa oryginalny kod z biblioteki :-)


Pozdrawiam,
Jarek



AAAAALE KOLEGA wyłapał MEGA BABOLA - że szok !!!!

już naprawione - postaram się wysłać wszystkim, którzy do tej pory dostali bibliotekę, jeszcze raz - taką już mocno poprawioną ;) do dalszych testów

------------------------ [ Dodano po: 9 minutach ]

UWAGA! rozesłałem już do WSZYSTKICH osób, nowszą poprawioną o DWA JUŻ BABOLE bibliotekę do dalszych testów ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2018, o 02:49 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lut 2014
Posty: 258
Lokalizacja: Jaskółowo k. Warszawy
Pomógł: 7

Cześć.
Kolejne testy z nową biblioteką: ATMEGA128A 2Uarty + MKBootLoader + MKTERMINAL.
Jeżeli chodzi o bootloader to działa. Boot przypisany do com1 a główna komunikacja com2.
Aby działał soft reset standardowo trzeba dopisać kawałek kodu do funkcji parsującej dane.

CO do MKterminal nie było jednak kolorowo (no ok było czerwono ale w console) Bardzo lubię tą bibliotekę więc nie mogłem tego tak zostawić.
Wystarczyło pozmieniać wszystkie funkcje dodając dodatkową zmienną uart_nr i już. Kolorki pojawiły się na moim terminalu

Mirku a co Ty na to jak by zaszczepić w bibliotece obsługę bootloadera z możliwością zaznaczenia wł/wył.

_________________
POZDROWIONKA



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2018, o 07:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

PITERK napisał(a):
CO do MKterminal nie było jednak kolorowo (no ok było czerwono ale w console) Bardzo lubię tą bibliotekę więc nie mogłem tego tak zostawić.
Wystarczyło pozmieniać wszystkie funkcje dodając dodatkową zmienną uart_nr i już. Kolorki pojawiły się na moim terminalu


Możesz to wyjaśnić bo nie rozumiem ?

PITERK napisał(a):
Mirku a co Ty na to jak by zaszczepić w bibliotece obsługę bootloadera z możliwością zaznaczenia wł/wył.

Chętnie ale też proszę opisz dokładniej co masz na myśli - dobrze ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2018, o 09:35 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 743
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 54

mirekk36 napisał(a):
PITERK napisał(a):
CO do MKterminal nie było jednak kolorowo (no ok było czerwono ale w console) Bardzo lubię tą bibliotekę więc nie mogłem tego tak zostawić.
Wystarczyło pozmieniać wszystkie funkcje dodając dodatkową zmienną uart_nr i już. Kolorki pojawiły się na moim terminalu


Możesz to wyjaśnić bo nie rozumiem ?


Prawdopodobnie chodzi o to że np. tu trzeba dodać nr. uarta...
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

tak myślę więc to nie ma nic wspólnego z działaniem biblioteki

_________________
Pomóżcie mi stanąć na nogi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2018, o 12:48 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lut 2014
Posty: 258
Lokalizacja: Jaskółowo k. Warszawy
Pomógł: 7

mczarny napisał(a):
tak myślę więc to nie ma nic wspólnego z działaniem biblioteki


Tak, błędy nie dotyczą biblioteki mk_multi_uart a MKTERM.
Napisałem o tym po to jakby ktoś jeszcze próbował używać jej razem z MKTERM to żeby wiedzieli gdzie jest problem.

mirekk36 napisał(a):
PITERK napisał(a):
Mirku a co Ty na to jak by zaszczepić w bibliotece obsługę bootloadera z możliwością zaznaczenia wł/wył.

Chętnie ale też proszę opisz dokładniej co masz na myśli - dobrze ?


Chodziło mi o to żeby dodać w samej bibliotece obsługę soft resetu "AT+RST?" dla MKbootloader.
No i do tego możliwość włączenia/wyłączenia w pliku konfiguracyjnym.

Choć w zasadzie to i każdy może sobie to sam dopisać.

_________________
POZDROWIONKA



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2018, o 17:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

ale pomysły racjonalizatorskie są ! i to się liczy - postaram się coś doimplementować ;) śliczne dzięki za uwagi

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 paź 2018, o 21:32 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 22 sty 2016
Posty: 5
Pomógł: 0

Dzisiejsze testy to kontynuacja połączenia z ramką 5 bitów.

Układ testowy:

ATMega8 Tx -----> Rx ATMega32
ATMega8 Rx <----- Tx ATMega32


oba układy pracują z kwarcem 11.0592MHz, oba używają tylko uart0.

Założenie jest takie, że każdy z uC po resecie jednorazowo wysyła kilkanaście znaków z zakresu 1-32 dziesiętne. W odbierającym uC do odebranej ramki zostanie dodane 64. W ten sposób powstaną znaki możliwe do wyświetlenia na LCD. Przykładowo wysyłając 1 w odbiorniku powstanie 1+64 = 65 -> 'A'

Program testowy to lekka modyfikacja dołączonego programu testowego do biblioteki:
- modyfikacja funkcji parsuj uart0
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


- przygotowana została tablica znaków do wysłania i dopisana funkcja wysyłająca:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


W ten sposób po resecie zostanie wysłany ciąg znaków z jednego uC i odebrany w drugim.

W takim układzie testowałem różne prędkości: 600, 666, 1200, 4800, 9600, 115200, 240000, i jeszcze trochę innych, żadna nie sprawiała problemów.
Potem, dla prędkości 115200 testowałem różne ustawienia parzystości i bitów stopu, również wszystkie testy przebiegły zgodnie z oczekiwaniami.

To tyle na dziś.

Pozdrawiam,
Jarek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 paź 2018, o 05:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23587
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

No widzę, że kolega djg to hard mega tester ! ... ślicznie dziękuję

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 paź 2018, o 21:50 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 22 sty 2016
Posty: 5
Pomógł: 0

Testowanie wielu uartów w jednym uC musi poczekać. Moja ATMega1284 jest w obudowie TQFP i musi poczekać na wolny czas, kiedy ją przylutuje do pcb 40 pin :-)

W takim razie dzisiaj będą próby wywołania błędów.

Testowy układ:

ATmega32@11.0592 <- rs232 -> PC/terminal

Testowy soft to dołączony program do biblioteki multiuart_test_m32.


Pierwszy test, włączenie wszystkich uartów w mk_multi_uart.h. Kompilacja przebiegła bez problemów, jedynie w komunikatach diagnostycznych kompilacji pojawiły się informacje, że w ATMedze32 nie ma uartu 1, 2 i 3. Test zaliczony.

Do programu została wstawiona linia:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

pierwszy parametr wskazuje, którego uarta użyć. Zmiana parametru na nieobecny uart np. dla ATMega32 1, 2 lub 3 nie powoduje błędu kompilacji. Nie wiem, czy to błąd, czy nie :-) Tak jest i już. Oczywiście, nic nie jest wysyłane do terminala :-)

Następnie sprawdziłem bufor odbiorczy RX0_BSIZE. Dopuszczone wartości to 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256. Tu również wszystko działa jak trzeba. Przy ustawieniu innych wartości kompilacja przechodzi, ale transmisja już nie. Czyli znów wszystko zgodnie z oczekiwaniami.

Kolej na bufor TX0_BSIZE. Tu trudno coś przetestować, nawet kiedy bufor ustawiony jest na 2, dłuższe ciągi z uC są transmitowane. Oczywiście, wstawienie innej wartości niż dozwolona powoduje zanik transmisji.

To tyle na dzisiaj.

Pozdrawiam,
Jarek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO