Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 20 sie 2018, o 11:20


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 maja 2018, o 20:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

Obrazek

szczegóły na blogu - zapraszam ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 maja 2018, o 20:36 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3176
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 78

"Napisz nowy wsad do USB-asp." :D :lol: :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 maja 2018, o 20:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

:lol: :lol:

hmmm być może jednak zbyt kocio wyjaśniłem temat - sorki moja wina - ... ale jak mam to poprawić ?

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Może po prostu zbyt mało osób rozumie co to oznacza API .... a dla mnie wydaje się to zbyt oczywiste - i stąd mój błąd .... aż mi się zrymowało :lol:

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Ale tak z czystej ciekawości Jagi - oglądałeś może dzisiejszy poradnik ? czy dało się zrozumieć co ja tam wyrabiam ? Czy to zbyt abstrakcyjne ? proszę o szczerą odpowiedź

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 maja 2018, o 21:36 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3176
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 78

Jeszcze nie skończone oglądanie ale dobrze jest. Kto chce to zrozumie. ;-)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 maja 2018, o 21:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

Jaglarz napisał(a):
Kto chce to zrozumie.

nie nie spokojnie - ja zdaję sobie sprawę, że mogłem "popłynąć" jak to się mówi ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2018, o 06:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8677
Pomógł: 335

No to pojechałeś panie kolego :P
No ale psuł zabawy nie będę :)
wszak .... nie o to chodzi , ale chętnie pokibicuje skazańcom :P

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2018, o 06:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

SunRiver napisał(a):
No to pojechałeś panie kolego :P
No ale psuł zabawy nie będę :)
wszak .... nie o to chodzi , ale chętnie pokibicuje skazańcom :P


:lol: skazańcom .... :lol: a tymczasem na blogu ludzie piszą, że ponoć NAWET w jakimś (nieznanym mi niestety) ;) node.js da się to zrobić i chcą zrobić ... no to dla mnie już zupełna ciekawostka ... że tak się być może w ogóle da zrobić - sam jestem zaskoczony pomysłami ...

zatem chyba końkurs będzie musiał się odbyć ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2018, o 07:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8677
Pomógł: 335

ano mozna w nodim :) jak to mówia na 100 sposobów :)
powiedizłaś wac panna A to i teraz B trzeba powiedziec :P
he he he ... w sumie sam chciałbym to zobaczyc :P

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2018, o 18:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 mar 2015
Posty: 59
Pomógł: 5

Rozumiem, że ten plik .*dll zostanie udostępniony osobą, które chcą wziąć udział w konkursie? :)

_________________
Http://anonimg3.comxa.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2018, o 21:10 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

anonimg3 napisał(a):
Rozumiem, że ten plik .*dll zostanie udostępniony osobą, które chcą wziąć udział w konkursie? :)

ja sobie nie wyobrażam, że ktoś może nie mieć go na kompie w ogóle ;)

troszkę żartuję ;) .... ale to jest TAK popularny plik, że aż ciężko mówić o jakimś specjalnym udostępnianiu ... oczywiście jeśli ktoś nie znajdzie go w internecie to podeślę ... ale uwaga

np do C# nie będzie on pasował - tam trzeba skorzystać z nieco innego podejścia do LibUSB w .NET ... ale to też jest w necie MEGA DOBRZE udokumentowane i dzisiaj przy pomocy Pawła udało się dobrać do RTC przez API z apki konsolowej w C# ;)

oto dowód:

Obrazek

;) a więc - można? - można .... Za to ZUPEŁNIE nie mam pojęcia jak do funkcji LibUSB dobierać się np z Java czy z Pytona albo node.js czy innych ;) ... o dołączaniu bibliotek a szczególnie LibUSB do swojego środowiska każdy będzie musiał sam sobie doczytać. Ja w dniu ogłoszenia konkursu podam tylko GARŚĆ najważniejszych informacji no i w końcu zakończę pisać dokumentację do moich komend API

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2018, o 21:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 mar 2015
Posty: 59
Pomógł: 5

Myślałem, że wprowadziłeś jakieś modyfikację w tym pliku. W takim razie czekam na dokumentację, żeby wiedzieć jak dokładnie odbywa się komunikacja :)

_________________
Http://anonimg3.comxa.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2018, o 22:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

anonimg3 napisał(a):
Myślałem, że wprowadziłeś jakieś modyfikację w tym pliku. W takim razie czekam na dokumentację, żeby wiedzieć jak dokładnie odbywa się komunikacja :)


w skrócie uprzedzę - są DWIE WARSTWY komunikacji:


1. Poprzez standardowe funkcje a w zasadzie praktycznie TYLKO JEDNĄ funkcję biblioteki LibUsb0.dll ;) ... i ja nie mógłbym wprowadzić do niej zmian - chociaż ma kod otwarty - ale gdyby nie był publiczny dla wszystkich to byłaby MEGA KASZANA ŚWIATA ;) a więc - od strony DLL'a - pamiętaj - nie ma ŻADNYCH zmian z mojej strony i nawet bym ich nie chciał

2. Druga warstwa to już moje komendy API do ATB-USBasp 4.2 ... i w trakcie gdy ci odpisuję to właśnie tworzę dokumentację PDF do tych moich komend ;) .... eeeeh teraz dopiero po czasie widzę - JAKI TO KAWAŁ ROBOTY ;) ...

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2018, o 23:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 wrz 2015
Posty: 335
Lokalizacja: Rypin/Flekkefjord
Ostrzeżenia: 2
Pomógł: 2

Tak z innej beczki. Jeśli dobrze widziałem w poradniku to na samej górze instrukcji obsługi jest rok 2016...

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 maja 2018, o 23:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

wachcio napisał(a):
Tak z innej beczki. Jeśli dobrze widziałem w poradniku to na samej górze instrukcji obsługi jest rok 2016...

pewnie przerabiałem starszą instrukcję od czegoś innego i zapomniałem roku poprawić ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 06:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 mar 2015
Posty: 59
Pomógł: 5

A zostaną dodatkowo udostępnione takie informacje jak: vendorID, productID. Potrzebne do rozpoznania urządzenia :) Lub coś innego, żeby można było odnaleźć to urządzenie, bo obecnie nie posiadam takiego programatora.

_________________
Http://anonimg3.comxa.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 08:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

anonimg3 napisał(a):
A zostaną dodatkowo udostępnione takie informacje jak: vendorID, productID.

no ale pomyśl chwilę - co tu jest do udostępniania ? Toż to USBASP więc jego numer VID i PID zna chyba połowa ludzi na świecie ;) ... nie wspominając, że na obrazku z konsoli w którym pokazałem, że działa program konsolowy pod C# - widać jak na dłoni jaki jest numer VID i PID :D toż chodziło o to aby po obrazku każdy widział że odczytujemy czas w konsoli właśnie przez USBasp ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 10:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 mar 2015
Posty: 59
Pomógł: 5

mirekk36 napisał(a):
(...)widać jak na dłoni jaki jest numer VID i PID :D toż chodziło o to aby po obrazku każdy widział że odczytujemy czas w konsoli właśnie przez USBasp ;)


Mój błąd, nie zauważyłem. W takim razie nie będzie chyba większych problemów, a by komunikować się z tym programatorem za pomocą pakietu np. https://github.com/tessel/node-usb :) Więc można napisać program w node.js tak na pierwszy rzut oka bez większych problemów.

_________________
Http://anonimg3.comxa.com



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 12:44 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1386
Pomógł: 153

mirekk36 napisał(a):
2. Druga warstwa to już moje komendy API do ATB-USBasp 4.2 ... i w trakcie gdy ci odpisuję to właśnie tworzę dokumentację PDF do tych moich komend ;) .... eeeeh teraz dopiero po czasie widzę - JAKI TO KAWAŁ ROBOTY ;) ...
Już pisałem błagalnego posta byś coś dał co da się wykorzystać (bo wklejony obrazek jest niestety ledwo czytelny :(), ale ostatkiem rozsądku zajrzałem na stronę atnel.pl i mamy tam już pdf-a "KomendyAPI_ATB-USBasp_42" :D :D :D.
Bez tej instrukcji podpiąłem się pod linuxem pod ATB-USBasp, aby sobie pomigać diodą (podkastrowałem z lekka mój stary program, który gadał pod linuxem po USB), ale było cytując klasyków "ciemność widzę, ciemność" a miało być światełko w tunelu :( A rączki świerzbią by coś napisać co zadziała ;)

Więc znowu będą wieczorne na zabawy :)

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 12:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

anonimg3 napisał(a):
W takim razie nie będzie chyba większych problemów, a by komunikować się z tym programatorem za pomocą pakietu np. https://github.com/tessel/node-usb Więc można napisać program w node.js tak na pierwszy rzut oka bez większych problemów.

No DOKŁADNIE - masz tam nawet bezpośrednio źródła tej biblioteki - a zatem skoro mówisz że da się z nią gadać po tym node.js - to hmmm to byłoby MEGA ciekawe ;) widziałem tam jakiś folder Android ;) to może z telefonu z androidem dałoby radę wtedy pogadać ? ;) przez kabel USB z OTG ? ... to już by był szczyt szczytów ;) ale pewnie za mocno się rozmarzyłem

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

rskup napisał(a):
Bez tej instrukcji podpiąłem się pod linuxem pod ATB-USBasp, aby sobie pomigać diodą (

No wziął i nie wytrzymał ;) .... ale spokojnie już przygotowuję mini poradniczek do tych komend API

a powiedz mi jak to jest pod linuxem ? tam nie ma czegoś takiego jak LibUSB0.dll pod windowsa ? pytam bo dla mnie linux jak wiesz to czarna magia

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 13:06 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1386
Pomógł: 153

mirekk36 napisał(a):
No wziął i nie wytrzymał ;) .... ale spokojnie już przygotowuję mini poradniczek do tych komend API
Poradniczek nie jest potrzebny. Ja starej daty ;). Wystarczy dokumentacja :D
mirekk36 napisał(a):
a powiedz mi jak to jest pod linuxem ? tam nie ma czegoś takiego jak LibUSB0.dll pod windowsa ? pytam bo dla mnie linux jak wiesz to czarna magia

W linux albo masz biblioteki w systemie libusb-1.0.so (to taka linuxowa dll-ka :)) i wtedy przy kompilacji dodaje się tylko -lusb-1.0 a przy wykonywaniu program korzysta z tego co ma w systemie, albo (niezlecane) statycznie dolinkowujesz biblioteki do programu. Niczym się to nie różni od Windows (tylko nazwy) :)
Mój stary programik (konsolowy) tylko z drobnymi zmianami (nie dotyczącymi komunikacji USB) kompilował się zarówno pod Windows i Linux. Więc jak wiesz jak korzystać pod C#, to wiesz jak to robić w C / C++ dla Windowsa i Linuxa :D. Bo Linux nie jest taki groźny ;)

Z tego co piszesz na temat C#, to w nim korzystać należy z API libusb (http://libusb.sourceforge.net/api-1.0/libusb_api.html), czyli tak samo jak w czystym C/C++ pod Windows oraz Linuxa. Więc sam możesz napisać coś pod Linuxa :D

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 13:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

rskup napisał(a):
W linux albo masz biblioteki w systemie libusb-1.0.so (to taka linuxowa dll-ka ) i wtedy przy kompilacji dodaje się tylko -lusb-1.0 a przy wykonywaniu program korzysta z tego co ma w systemie, albo (niezlecane) statycznie dolinkowujesz biblioteki do programu. Niczym się to nie różni od Windows


a no to masz tam pewnie funkcję

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


w zasadzie poza inicjalizają i znalezieniem USBasp na magistrali USB do do tego mojego API - potrzebna jest TYLKO ta jedna funkcja z DLL'a ;)

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

rskup napisał(a):
Więc sam możesz napisać coś pod Linuxa

ooo nie nie ... broń cię panie Boże! :lol: później bym się zaraził i też oglądał filmy w konsoli w trybie ASCII - dziękuję - posiedzę :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 13:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1386
Pomógł: 153

mirekk36 napisał(a):
a no to masz tam pewnie funkcję
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Funkcja usb_control_msg() jest to funkcja dla z bibliotek usb. Libusb ma swoje przyjemniejsze libusb_control_transfer() :)
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

http://libusb.sourceforge.net/api-1.0/g ... 4568d56f38
Całe API libusb dostępne jest pod linkiem podanym we wcześniejszym poście. Dzięki libusb wyszukanie i komunikacja z urządzeniami usb jest o wiele prostsza niż korzystanie z czystych bibliotek systemowych usb.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 13:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

rskup napisał(a):
Funkcja usb_control_msg() jest to funkcja dla z bibliotek usb. Libusb ma swoje przyjemniejsze libusb_control_transfer()

W różnych frameworkach, w różnych wraperach LibUsb dla różnych środowisk może ta funkcja wyglądać CAŁKIEM inaczej i tak jest w rzeczywistości - a nie - że ZAWSZE jest libusb_control_transfer() ;) tu nie masz racji - chociaż to nie chodzi o rację ... ale wierzę, że u ciebie na linuxie zapewne jest akurat taka funkcja dostępna bo argumenty do niej w zasadzie lecą te same tzn IDENTYCZNE. A nazwy eksportowanych funkcji z różnych plików DLL to można sobie w zasadzie dowolnie zmieniać albo robić nawet nieco inne własne implementacje.

Zobacz sobie jak wygląda np ta funkcja dla C# z pakietem LibUsbDotNet (zdradzę troszkę tajemnicę jak Paweł to zrobił - ale ok poza tym nic więcej nie podpowiem na razie ) ;)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 17:04 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1386
Pomógł: 153

Męczyłem się i męczyłem, bo diody nie chciały migać - oczywiście pod linuxem. Ale w końcu udało się :). Linux zdobyty D :D :D.
Niestety w dokumentacji jest błąd :(. I to on tak bronił tych ledów ...
Cytuj:
Jeśli ZAPISUJEMY DANE DO urządzenia USB to bRequestType = 0x00 (Write)
Jeśli ODCZYTUJEMY DANE Z urządzenia USB to bRequestType = 0x80 (Read)

A bRequestType musi być typu Vendor, czyli przy zapisie (write) 0x40 a przy odczycie (read) 0xC0.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 17:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

rskup napisał(a):
Męczyłem się i męczyłem, bo diody nie chciały migać - oczywiście pod linuxem. Ale w końcu udało się :). Linux zdobyty D :D :D.
Niestety w dokumentacji jest błąd :(. I to on tak bronił tych ledów ...
Cytuj:
Jeśli ZAPISUJEMY DANE DO urządzenia USB to bRequestType = 0x00 (Write)
Jeśli ODCZYTUJEMY DANE Z urządzenia USB to bRequestType = 0x80 (Read)

A bRequestType musi być typu Vendor, czyli przy zapisie (write) 0x40 a przy odczycie (read) 0xC0.

--
Pozdrawiam,
Robert


WOW! to gratulacje ;) rozumiem, że zgłosisz się do wielkiego TURNIEJU RYCERSKIEGO ? topic20779.html

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Cytuj:
A bRequestType musi być typu Vendor, czyli przy zapisie (write) 0x40 a przy odczycie (read) 0xC0.


hmm no to nie jest może błąd - bo niestety u mnie pod Delphi i w C# tak właśnie to działało - ale jak zwykle mogą być różnice i szkoda że w filmiku o tym nie powiedziałem .... ale BARDZO CENNA uwaga i napiszę o twojej przygodzie na blogu pod informacjami o konkursie - dzięki za info i gratulacje ;) aż ci zazdroszczę tego linuxowania Qurdę ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 17:50 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1386
Pomógł: 153

Pod delphi także wysyłasz takie wartości jak ja podaję a nie jak podajesz w dokumentacji. O tym że ma być inna wartość dowiedziałem się z trace założonego na komunikację USB i testach z Twojego Toola:).
Może w dephi masz jakąś dodatkową logikę, która zmienia requestType na Vendor (czyli informacja ze wysyłamy coś ponad standard) jak wysyłamy Request z poza zestawu standardowych (zdefiniowanych w specyfikacji USB). Może coś takiego jest dobre dla nie do końca obeznanych, ale przez takie coś wolę linuxa :), który nie robi takich numerów.

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Wysyłane ramki z podawanymi wartościami przez Ciebie były poprawnie odbierane przez ATB-USBasp a nie było tylko reakcji na wyjściach, więc to firmware musi sprawdzać wartość bRequestType i nie reagować jak nie jest ustawiony bit Vendor.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 18:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

rskup napisał(a):
Pod delphi także wysyłasz takie wartości jak ja podaję a nie jak podajesz w dokumentacji. O tym że ma być inna wartość dowiedziałem się z trace założonego na komunikację USB i testach z Twojego Toola:).
Może w dephi masz jakąś dodatkową logikę, która zmienia requestType na Vendor (czyli informacja ze wysyłamy coś ponad standard) jak wysyłamy Request z poza zestawu standardowych (zdefiniowanych w specyfikacji USB). Może coś takiego jest dobre dla nie do końca obeznanych, ale przez takie coś wolę linuxa :), który nie robi takich numerów.

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Wysyłane ramki z podawanymi wartościami przez Ciebie były poprawnie odbierane przez ATB-USBasp a nie było tylko reakcji na wyjściach, więc to firmware musi sprawdzać wartość bRequestType i nie reagować jak nie jest ustawiony bit Vendor.


QURDĘ masz 100% racji ... ja się wkopałem, bo nie zauważyłem, jak są makra budowane z tymi wartościami bitowymi w polu bRequestType

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Już poprawiam instrukcję ! ;) teraz powinno być dzięki twojej uwadze poprawnie dla każdej wersji i każdego systemu ;)

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

ok instrukcja PDF poprawiona ;) dzięki

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 18:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1386
Pomógł: 153

Cytuj:
QURDĘ masz 100% racji ... ja się wkopałem, bo nie zauważyłem, jak są makra budowane z tymi wartościami bitowymi w polu bRequestType
Tylko ten co nic nie robi to się nie myli :)

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 maja 2018, o 23:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1386
Pomógł: 153

To jeszcze trochę dorzucę informacji na temat libUSB. Trochę może pomieszam ;) Ale może się to komuś przyda.
W filmiku w konkursowym wspominasz Mirku o libUSB0.dll i to jest powód dlaczego wcześniej wspominałeś o innych nazwach funkcji
mirekk36 napisał(a):
W różnych frameworkach, w różnych wraperach LibUsb dla różnych środowisk może ta funkcja wyglądać CAŁKIEM inaczej i tak jest w rzeczywistości - a nie - że ZAWSZE jest libusb_control_transfer()

LibUSB jest to biblioteka natywnie napisana dla linuxa. Przez lata dostępna była wersja libusb-0.1 (czywiście po 0.1 były jeszcze kolejne numerki dla podwersji). Została ona w miarę szybko przeportowana na Windows. Po pewnym czasie, że względu na rozwój USB, kernela linuxa oraz zmian zasad zarządzania urządzeniami w linux, projekt libusb-0.1.x został zforkowany i rozwijany w nowej gałęzi. Obecnie występuje pod nazwą libusb-1.0. Zmiana jest na wersji major, bo nastąpiły bardzo duże zmiany w bibliotece i nie jest ona zgodna w dół z wersją 0.1 (np. inne nazwy funkcji).
Przez lata funkcjonowania libusb-1.0 nie pojawiała się wersja przeportowana na Windows, dlatego mimo, że na linux wszyscy przechodzili na libusb-1.0 to na Windows cały czas używana była biblioteka libusb-0.1.
Obecnie dostępna jest wersja libusb-1.0 na Windows - co ciekawe to projekt libUSB natywnie tworzy kod pod Windows a nie jest to dodatkowy subprojekt jak w przypadku libusb-0.1.
To czy Mirek proponuje abyśmy używali stare, nienadające się do niczego badziewie (libusb-0.1)? ;)
No raczej nie :). Może w pewnych sytuacjach dla projektów podłączania szybkich zaawansowanych urządzeń, byłby to dobry argument, ale przy podłączaniu prostych urządzeń (i to w dodatku USB 1.1 z wąskim gardłem na nich w postaci implementacji V-USB) i przy korzystaniu z przesyłania danych kanałami kontrolnymi, to nie ma żadnego praktycznego znaczenia.
Więc czy skorzystamy przy API z libusb-0.1 czy libusb-1.0 nie wpłynie na funkcjonalność. Choć inaczej będzie się używało niektórych funkcji i inną będą mieć nazwę - szukając w internecie należy na to zwracać uwagę. Także należy zwracać uwagę jaką bierzemy dll-kę i jaki plik nagłówkowy do kompilatora. Opisy i linki do różnych środowisk będą pewnie proponowały różne wersje i należy wiedzieć co się bierze.

Projekt libusb-0.1 w wersji dla Windows nazywa się libusb-win32 (ale mimo nazwy obsługuje także 64-bitową wersję :)) - https://sourceforge.net/projects/libusb-win32/
Projekt libusb-1.0 nazywa się po prostu libUSB - https://sourceforge.net/projects/libusb/

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

Jakby ktoś nie wiedział, to pod podanymi linkami do stron projektu dostępne są także skompilowane dll-ki :)

Dla libusb-1.0 dokumentacja jest na stronie http://libusb.sourceforge.net/api-1.0/
Dla libusb-0.1 dokumentacja jest np. na stronie https://sourceforge.net/p/libusb-win32/ ... mentation/

libusb-0.1 jest od dawna nie rozwijane, więc libusb-win32 ma status:
Cytuj:
libusb-win32 is now in Bug-Fix-Only maintenance mode. It is recommended new project should migrate to libusb-1.0 API and use libusb Windows (http://libusb.info) instead. For Windows only project, you can also look at libusbK below (http://libusbk.sourceforge.net/UsbK3/index.html)

Dla tych co się nie mogą przestawić w kodzie a muszą korzystać z libusb-0.1 został napisany wrapper :D https://github.com/libusb/libusb-compat-0.1

------------------------ [ Dodano po: 23 minutach ]

Poniżej lista języków dla których możemy tworzyć w konkursie, bo mamy wsparcie libusb :D:
Language Bindings
usb4java — libusb for Java
LibusbJava — Another libusb binding for Java
LibUsbDotNet — libusb for C#, .NET and Mono
Libusbpp — libusb for C++
PyUSB — libusb for Python
python-libusb1 — Another Python ctype-based wrapper
BitPim/USB — A partial Python wrapper using swig
libusb for Ruby
Haskell low level and high level bindings
gousb — libusb for Go
luausb — libusb for Lua
node-usb — libusb for node.js
ocaml-usb — libusb for OCaml
Factor libusb bindings
io-usb — libusb for Nim
Device::USB — libusb for perl
libusb-sys and libusb-rs — libusb for Rust
php-usb — libusb for php



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 maja 2018, o 05:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23366
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 874

dlatego właśnie nie pisałem o różnych wersjach bibliotek LibUSB bo do naszego celu - wykorzystujemy tylko jedną funkcję i dokładnie tak jak mówisz dla komunikacji USB 1.1 i V-USB nie ma to żadnego znaczenia. Co więcej nie trzeba nawet (oczywiście można jeśli ktoś chce) grzebać w źródłach DLL bo po co ? ;) sprawa jest dużo prostsza - wystarczy tylko skorzystać z jednej funkcji tego DLL'a i to wszystko.

a skąd brać ten DLL - jak ktoś ma programator USBasp i zainstalowane sterowniki do niego - to po prostu ma od razu w systemie właściwy plik DLL i nie trzeba go nigdzie szukać.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO