Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 paź 2018, o 13:25


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 maja 2018, o 08:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1417
Pomógł: 158

mirekk36 napisał(a):
a skąd brać ten DLL - jak ktoś ma programator USBasp i zainstalowane sterowniki do niego - to po prostu ma od razu w systemie właściwy plik DLL i nie trzeba go nigdzie szukać.
Ja tam wolę pobrać ze strony projektu, bo nie wiadomo jak starą wersje mamy w avrdude :). A to pewnie jest u części osób jak z firmware w "chińskich" USPasp, czyli pamiętające jeszcze budowy piramid ;)

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2018, o 14:07 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1417
Pomógł: 158

mirekk36 napisał(a):
a skąd brać ten DLL - jak ktoś ma programator USBasp i zainstalowane sterowniki do niego - to po prostu ma od razu w systemie właściwy plik DLL i nie trzeba go nigdzie szukać.
No i na Windows nie jest tak prosto :(
Może poniższe się przyda innym walczącym na Mirkowym turnieju. A być może jest ktoś to zna od podszewki niuanse Windows i jest w stanie wytłumaczyć / podsunąć najlepsze rozwiązanie.
Walczyłem pod Windows w C# i chciałem otworzyć połączenie do ATB-USBasp przy pomocy funkcji OpenUsbDevice() czy coś w stylu
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język csharp
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
i nie udawało się :(.
Co ciekawe jest to jeden ze sposobów podanych w przykładach do LibUsbDotNet.
Internet proponował rozwiązanie poprzez "setup the filter driver that allows you to communicate to your device" (poprzez programik install-filter-win.exe). Prawdę mówiąc, to mimo zrobienia tego, nie udało mi się zmusić tej funkcji do działania (może dlatego, że krótko testowałem i byłem do tego sceptycznie nastawiony :roll: ). Ale gdy przesiadłem się na inny komputer, to ... tam mi od ręki wszystko zadziałało, bez żadnej instalacji filtrów ....
Zacząłem sprawdzać i na komputerze była drobna różnica ... najnowszy driver libusb0 zainstalowany ręcznie z repozytorium libusb-win32. Więc zacząłem grzebać w driverach (usuwać / instalować / testować :) ) i ... mkAVRCalculator instaluje driver w tej samej wersji (najnowszy libusb0) i w dodatku podpisany cyfrowo (czyli powinno być lepiej), ale posiadający jeszcze dodatkowe biblioteki libusbK :shock: i dla tego zestawu driverów powyższa funkcja nie działa. Zainstalowanie drivera (sterowników do USBasp) z repozytorium libusb-win32 powoduje, że mamy działająca tę funkcję.
Wie ktoś dlaczego się dzieje i co przeszkadza / daje ten dodatkowy driver libusbK?

Oczywiście inna metoda poprzez przeszukanie listy UsbRegDeviceList i skorzystanie z usbRegistry.Open(out MyUsbDevice) działa :) . Ale to ja chciałbym decydować o sposobie jak dostaję się do urządzenia. I robić to w C# podobnie jak C i tak samo jak pod linuxem. Oraz mieć pewność, że nie będzie to zależne od sposobu zainstalowania drivera do ATB-USBasp.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2018, o 14:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23585
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

Pweł u siebie na świeżym lapku z driverami do USBasp z MkAvrCalculatora - odpalił świeżo zassane Visual Studio - jak wspominałem - otworzył jakąś przykładową apkę dla LibUsbDotNet taką końsolową i od razu udało się znaleźć USBASP ... później trzeba było dotrzeć do funkcji odpowiadającej "control_message" ... a później już tylko zabawa z API do ATB-USBASP i ruszyło od kopa. Dodam, że Delphi obojętnie na jakim kompie, na jakim systemie - zawsze udaje się gadać z USBASP po jego API ;)

ja pokażę wkrótce jak to zrobić w C# bo widzę, że nikt się nie garnie do konkursu (Kolega rskup sam robi w konkursie za tłum) :lol: ... jakiś sezon ogórkowy? czy w ogóle ludziska się już niczym nie interesują poza odpaleniem jakiegoś skecza na andruino ? Myślałem, że końkurs będzie ciekawy ale gdzie tam ;) pustki na korytarzach konkursowych, chłodem wieje ;) idę do domu :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2018, o 14:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1417
Pomógł: 158

mirekk36 napisał(a):
Pweł u siebie na świeżym lapku z driverami do USBasp z MkAvrCalculatora
Tak. Ale pewnie korzystając z metody "rejestrowej", która jest tak samo dostępna w przykładach. Ale ona jest taka ... windowsowa ;(
mirekk36 napisał(a):
ja pokażę wkrótce jak to zrobić w C# bo widzę
Może poczekaj na zakończenie terminu konkursu ;).
mirekk36 napisał(a):
nikt się nie garnie do konkursu (Kolega rskup sam robi w konkursie za tłum) :lol: ... jakiś sezon ogórkowy?
Każdy dłubie sobie w zaciszu domowym / własnych prywatnych lochach ;) i nie chce się zdradzać co ma :lol: . Do terminu trzytygodniowego (czyli jak dobrze liczę do 13 czerwca) zostało jeszcze trochę ;) i to z długiem weekendem :)
Jak nadal w nie wierzysz w brać rycerską to możesz zrobić kwerendę, ile osób zamierza walczyć i ewentualnie w którym punkcie :)

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 6 minutach ]

PS.
mirekk36 napisał(a):
Kolega rskup sam robi w konkursie za tłum
Choć jak pisałem tego pierwszego dzisiejszego posta, to tak pomyślałem, ze wychodzi z tego nie post na forum a jakiś blog ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2018, o 15:02 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23585
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

;) ....

rskup napisał(a):
Jak nadal w nie wierzysz w brać rycerską to możesz zrobić kwerendę, ile osób zamierza walczyć i ewentualnie w którym punkcie

No ja myślałem, że brać rycerska da znać, że szykuje fechtunek do turnieju ;) ale tylko waćpan w tej tematyce jak samotny rycerz się krzątasz ;)

rskup napisał(a):
Może poczekaj na zakończenie terminu konkursu

Ok - to poczekamy jeszcze ;) - zobaczymy

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2018, o 15:25 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1417
Pomógł: 158

mirekk36 napisał(a):
szykuje fechtunek do turnieju
A wiadomo już czy jakieś "bramy na zamku" zostały przygotowane do jego wwiezienia na arenę rycerską. Bo dyskusja o metodzie dostarczania także się jakoś urwała :(?

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2018, o 15:51 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23585
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

aaaa metoda dostarczania - to chyba wyniknęło, że najlepiej gdy ktoś udostępni mi np przez swój jakiś dysk google czy inną kocią chmurkię ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2018, o 16:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1417
Pomógł: 158

mirekk36 napisał(a):
aaaa metoda dostarczania - to chyba wyniknęło, że najlepiej gdy ktoś udostępni mi np przez swój jakiś dysk google czy inną kocią chmurkię ;)
Pojawiło się to w dyskusji, i chyba zyskało aprobatę, tylko nie zostało podane TAK ROBIMY :D.
Ale teraz już chyba mamy jasność ;)

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 maja 2018, o 18:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23585
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

jak ktoś będzie gotowy to i tak zapyta jak dostanie zwrotkę, że mail odrzucony z mojego serwera pocztowego ;) więc się dowie wcześniej czy później

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 maja 2018, o 11:26 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 mar 2018
Posty: 14
Pomógł: 2

Request USBASP_I2C_START nie przyjmuje żadnego parametru. W jaki sposób ustawiany jest adres urządzenia?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 maja 2018, o 11:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23585
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

kalani napisał(a):
Request USBASP_I2C_START nie przyjmuje żadnego parametru. W jaki sposób ustawiany jest adres urządzenia?

Ale grupa

_START
_STOP
_TX_BYTE
_RX_BYTE

to już służy do ręcznego tworzenia protokołu ;) czyli start, adres za pomocą tx_byte, później kolejne bajty , przy odczycie będzie repeated start czyli tu zwykły _START ;) To są NISKOPOZIOMOWE instrukcje do I2C których nawet sam jeszcze nie zdążyłem przetestować no ale powinny normalnie działać ;) Specjalnie je wyprowadziłem na zewnątrz żeby można było się dostawać do bardzo nietypowych układów

a jak chcesz odczytać bajt za pomocą jednej komendy API z podaniem adresu urządzenia to masz inne wyżej w tabeli specjalizowane fajne komendy API przecież - one są wygodniejsze na start i całe bufory można nimi szybko przesyłać nawet do wyświetlaczy GLCD ...

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 maja 2018, o 11:59 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 26 mar 2018
Posty: 14
Pomógł: 2

mirekk36 napisał(a):
adres za pomocą tx_byte, później kolejne bajty

Przesłanie adresu, a przesłanie danej to dwie różne operacje i moduł TWI w AVR dla obu zwraca różne kody statusu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 maja 2018, o 12:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23585
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

kalani napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
adres za pomocą tx_byte, później kolejne bajty

Przesłanie adresu, a przesłanie danej to dwie różne operacje i moduł TWI w AVR dla obu zwraca różne kody statusu.

Ale pisałem wyżej, że na samym końcu to wprowadziłem na szybko i jeszcze nie miałem okazji przetestować a więc jasne, że na razie na pewno nie ma zwrotu statusów ... i o tym jak będę mógł potestować albo ktoś zgłosi jakieś konkretne uwagi to dorobimy może i pojawi się to np w aktualizacji firmware jakiegoś kolejnego. Na tą chwilę bez odbierania statusów czy potwierdzeń ACK ... można wykonać być może jakieś pierwsze proste podstawowe operacje

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 cze 2018, o 20:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23585
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 888

kalani napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
adres za pomocą tx_byte, później kolejne bajty

Przesłanie adresu, a przesłanie danej to dwie różne operacje i moduł TWI w AVR dla obu zwraca różne kody statusu.

Jest już nowsza wersja Firmware 4.2.0.10

w tej wersji zawsze wysłanie adresu układu zwraca rezultat w komendach API (nowsza wersja PDF już do pobrania) status - czy układ prawidłowo odpowiada - 1, czy nie odpowiada - 0. Na tą chwilę tylko takie coś dodałem

oczywiście jeśli chodzi o odczyt bajtu to można przekazać jako argument instrukcji API - ACK albo NO ACK

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO