Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 1 gru 2024, o 13:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 14:31 
Użytkownik

Cześć,
Zrobiłem urządzenie z nadajnikiem opartym na chipie nRF24L01+. Problem jest taki, że każda drobna zmiana wykonywana (chodzi o czas wykonywania, który się wtedy zmieni) w pętli głównej programu wpływa na nadawanie. Dla przykładu: w zamieszczonym przeze mnie kodzie poprawnie nadawane są dane o akutalnym napięciu (XPotVoltage, YPotVoltage) natomiast komenda TX, którą wysyłam nie zostaje nadawana wcale. Jednak dodając wewnątrz funkcji nRF24L01+ opóźnienie rzędu 10us wszystko zaczyna działać poprawnie do momentu dodania obsługi wyświetlacza OLED, wtedy dane o napięciu są wysyłane poprawnie, ale komenda TX wysyłana jest losowo przy poruszaniu joystickiem, z którego czytam napięcie.

Poprawność działania testuję na terminalu, do którego trafiają dane z odbiornika. Używałem też analizatora stanów logicznych, funkcja nadająca "TX" w ogóle jakby się nie wykonywała.

Korzystam z tej biblioteki: https://forum.atnel.pl/topic11377.html

@EDIT: co ciekawe inicjalizacja OLED powoduje całkowite niedziałanie nadawania.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Z góry dziękuję za podpowiedzi,
Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2018, o 16:23 
Użytkownik

Może Ci się gryzie śpi? Jak masz to podłączone? Zwłaszcza chip select? Podrzuć schemat i konfigurację śpi dla wyświetlacza i nrf.

PostNapisane: 4 wrz 2018, o 21:10 
Użytkownik

Wyświetlacz mam na I2C. W przypadku ATmegi32 są do tego używane piny PC0, PC1, ale trop może być dobry, bo możliwe, że zakłóca mi się SPI z programatorem, zaraz to sprawdzę.

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

Niestety, też nie chodzi o zakłócanie SPI przez programator. Ciągle ten sam problem...

Obrazek
Tutaj część schematu z programatorem, OLED'em i nRF'em.

PostNapisane: 7 wrz 2018, o 21:53 
Użytkownik

PB4 masz ustawiony jako wyjście?

Na i2c masz rezystory pociągające do vcc?

PostNapisane: 20 wrz 2018, o 14:28 
Użytkownik

Przepraszam, że nie pisałem, ale zapomniałem o tym wątku. Rozwiązałem problem. Okazało się, że zapomniałem podpiąć wyświetlacz pod I2C mimo, że go sterowałem przez co funkcja TWI_Start() blokowała działanie programu pętlą oczekującą.

PostNapisane: 22 wrz 2018, o 10:16 
Użytkownik

RybaSG napisał(a):
Przepraszam, że nie pisałem, ale zapomniałem o tym wątku. Rozwiązałem problem. Okazało się, że zapomniałem podpiąć wyświetlacz pod I2C mimo, że go sterowałem przez co funkcja TWI_Start() blokowała działanie programu pętlą oczekującą.

Fajnie, że problem rozwiązany. Miałem w wątku pytać Cię właśnie, czy w obsłudze TWI masz obsługę błędów transmisji, timeouty lub przerywanie transmisji po iluśtam nieudanych próbach, czy sprawdzasz co w rejestrze TWSR. Niestety z braku czasu nie zdążyłem pomóc.

Strefa czasowa: UTC + 1