Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 lut 2025, o 07:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Multi_Led
PostNapisane: 13 lis 2016, o 18:21 
Użytkownik

Witam,mam pytanie1:

W programie napisanym przez Pana Mirka jest tablica która definiuje cyfry:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wiem o co chodzi, że zapalaja sie segmenty i z tego powstaje odpowiednia liczba.....ale skąd wie procesor której liczbie odpowiada pozycja w tablicy??

Nigdzie sie nie doszukałem definicji ,poza napisem NIC 10 jest 10 w kolejności...wieć jak wpiszę numer 10 to mam puste pole?
jak wpisze w main.c cy1=4 i wyświetli sie 4 to dlatego że jest w tablicy na poz. 4??? tak to działa???

Pytanie 2:
Dlaczego dla d_led.c nie muszę pisać #include a d_led.h muszę?
Jak bym napisał pliki d_led.c i d_led.c2 to nie musiał bym zawierać tego w #include???
Dlaczego w d_led.h jest tylko kilka definicji ,a reszta w d_led.c np. wklejona prze-zemnie def. cyfr.-czy to jest czymś wymuszone ,czy ja o tym decyduję?
Domyślam się że plik h może posłużyć w przyszłości jak będę pisał program z obsługa LED , podrostu skopuję i zaoszczędzi mi to czasu w pisaniu.

Uff mam nadzieję że zrozumieliście moje pytania.

cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Multi_Led
PostNapisane: 13 lis 2016, o 18:28 
Moderator

Marcin Bąk napisał(a):
jak wpisze w main.c cy1=4 i wyświetli sie 4 to dlatego że jest w tablicy na poz. 4??? tak to działa???

No a definicję jakiej cyfry masz w tablicy którą sam pokazałeś w jej elemencie odpowiadającym indeksowi = 4 ? (a czytałeś rozdział o tablicach w C ? ... bo coś czuję, że nie wiesz za bardzo jak one działają co?)

Marcin Bąk napisał(a):
Dlaczego dla d_led.c nie muszę pisać #include a d_led.h muszę?

Widać, że czytasz Bluebooka totalnie na wyrywki albo ... albo już zapomniałeś o tym co było napisane w rozdziale o zasadach podziału projektu na pliki w języku C ... więc proszę zajrzyj do niego jeszcze raz - bo też masz tam odpowiedź na swoje pytanie.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Marcin Bąk napisał(a):
Jak bym napisał pliki d_led.c i d_led.c2 to nie musiał bym zawierać tego w #include???

Z tym plikiem o rozszerzeniu *.c2 to przepraszam ale już jakby całkiem kolega odjechał w siną dal ... widziałeś kiedyś takie rozszerzenia plików źródłowych w C? Albo powiedz mi czy przypadkiem w ogóle nie pominąłeś pierwszej połowy książki w której o tym pisałem ?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Marcin Bąk napisał(a):
Dlaczego w d_led.h jest tylko kilka definicji

W plikach nagłówkowych *.h czyli w d_led.h nie ma w ogóle ANI JEDNEJ definicji są same deklaracje - no ale pytanie o to potwierdza jak dla mnie, że gdy książka wpadła ci w łapki to chyba od razu otworzyłeś ją na rozdziale o multipleksowaniu pomijając w ogóle totalne podstawy języka C ... jeśli się mylę to mnie popraw proszę

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Marcin Bąk napisał(a):
w d_led.c np. wklejona prze-zemnie def. cyfr.-czy to jest czymś wymuszone ,czy ja o tym decyduję?

Ty o tym decydujesz ;) ... ale musisz poczytać pierwszą połowę książki i zobaczyć co to jest DEFINICJA zmiennej i gdzie się ją umieszcza. Bo kto miałby za ciebie decydować. Ja pokazałem przykład ...

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Marcin Bąk napisał(a):
Domyślam się że plik h może posłużyć w przyszłości jak będę pisał program z obsługa LED , podrostu skopuję i zaoszczędzi mi to czasu w pisaniu.

nie plik h tylko oba pliki *.h i *.c mogą posłużyć w przyszłości w dowolnym innym projekcie gdzie będziesz chciał zrobić takie multipleksowanie. To jest taka jakby biblioteka i można te pliki przenosić sobie.

PostNapisane: 13 lis 2016, o 18:36 
Użytkownik

Czytałem, czytałem ale chyba nie utrwaliło mi się to....
Przeczytałem dział z teoria i wziąłem się do pisania ( przykładów z książki)... oczywiście tam jest tyle materiału że ciężko wszystko zapamiętać wiec będę czasami sie wracał (tak jak teraz)

Kilka naście takich "powrotów" podczas pisania i może coś w głowie zostanie.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź!

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Mirku ale mnie zmasakrowałeś.... :oops: :oops: :oops:

PostNapisane: 13 lis 2016, o 20:27 
Moderator

Marcin Bąk napisał(a):
Mirku ale mnie zmasakrowałeś....

Ciekawe dlaczego tylko niektóre osoby i bardzo rzadko tak reagują na moje wyjaśnienia ...

W czym problem ? no w czym ... toż to jasne że nie wszystko się od razu utrwali .... ale też po kolei PUNKT po PUNKCIE postarałem się dać tobie wskazówki do których rozdziałów powinieneś wrócić i poczytać - gdzie poczytać - no bo chyba nie sądzisz, że łatwiej byłoby mi to wszystko tutaj przepisywać od nowa .... To jeszcze źle ?

Jakbym chciał kogoś zmasakrować to bym napisał jakieś niecenzurlane słowa, obraził kogoś itp itd - widziałeś coś takiego w moim poście ?

Większość ludzi po takich wskazówkach zabiera się za czytanko i za chwilę w kolejnym poście jeśli wracają to już z konkretnymi pytaniami ew do tych rozdziałów gdy coś nie rozumieją ... Wtedy mogę na forum też coś doprecyzować itp itd

co to za wstyd gdy się uczymy że nie wszystko od razu ogarniemy ...

ale nie oczekuj jakichś super mega uproszczonych odpowiedzi gdy masz jeszcze problemy z totalnymi podstawami - a warto się ich na takich właśnie przykładach uczyć ....

Podpowiedziałem tobie nawet:

mirekk36 napisał(a):
No a definicję jakiej cyfry masz w tablicy którą sam pokazałeś w jej elemencie odpowiadającym indeksowi = 4 ?

I co ? Nawet jeśli nie zrozumiałeś tej podpowiedzi to świat się nie zawali - ale nie dziwne że się nie da zrozumieć, gdy się no nie zapozna dokładniej z tym jak działają tablice w C ....

A to że przypominam często z kolei żeby nie czytać książki na wyrywki, nie opuszczać rozdziałów to co ? to grzech ? .... ileż to razy i to tu na forum spotkałem się z tym, że ktoś kupuje Bluebooka - otwiera go na stronie XXX i pisze, że nic nie rozumie. Gdy zaś dopytam czy czytał pierwszą połowę - to najpierw odpowiada np że nie - bo po co - że już zna podstawy języka C .... po czym gdy docieramy do szczegółów to się okazuje, że wcale ich nie zna a przynajmniej nie w takim zakresie w jakim zostały przekazane w książce ... Pomimo to najczęściej ktoś wtedy wraca i z chęcią czyta i się dowiaduje o nowych rzeczach szybko .... Tylko mały odsetek ludzi się obraża za to że komuś wspomnę że być może nie czytał wcześniejszych rozdziałów. A już pisanie o masakrowaniu to wybacz - jakiś kompletny nonsens.

PostNapisane: 13 lis 2016, o 22:50 
Użytkownik

:D Mirku żle mnie zrozumiałeś.
Wcale sie nie obrażam ,to bardziej doping do nauki.

A wyrażenie że zmasakrowaleś---no zmasakrowałeś moją niewiedzę.... :D

Ale chciałbym zaznaczyć że nie czytam na wyrywki , poprostu w 5 dni przeczytałem część teoretyczną i zaczałem pisać...
Poprostu nie zrozumiałem wszystkiego i dlatego te głupie pytania....

Pozdrawiam!

PostNapisane: 13 lis 2016, o 22:55 
Moderator

Marcin Bąk napisał(a):
poprostu w 5 dni przeczytałem część teoretyczną i zaczałem pisać...

Ok to rozumiem ;)

ale dlatego taka propozycja ... jak już wrócisz do tych rozdziałów teoretycznych i coś będzie niejasne to OD RAZU pisz, pytaj i czerp garściami z tego że masz forum i możesz o wszystko dopytać ... bo wtedy łatwiej odpowiadać itp ...

dzięki temu i nauka pójdzie dużo szybciej ;)

PostNapisane: 14 lis 2016, o 09:35 
Użytkownik

Marcin Bąk napisał(a):
Nigdzie sie nie doszukałem definicji ,poza napisem NIC 10 jest 10 w kolejności...wieć jak wpiszę numer 10 to mam puste pole?
Z tego, co pamiętam, to dalej w przykładzie masz coś w stylu
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Oznacza to, że z tablicy cyfry[15] (cyfry to tablica zawierająca 15 elementów) wybierasz element o numerze 4 (piąty element tablicy). Reprezentuje on cyfrę 4.
Jeżeli wpiszesz
język c
to otrzymasz NIC, czyli zgaszone wszystkie segmenty wyświetlacza

Strefa czasowa: UTC + 1