Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 23 lis 2024, o 20:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 gru 2014, o 15:59 
Użytkownik

Witajcie
Chodzi mi o większy projekt 100 elementów i więcej.
Wiem że robimy to "modułami"/"blokami" na schemacie (tak jak @Mirek w kursie eagla/na schematach sprzedawanych przez Niego elementów). Chodzi mi o sprawę projektowania pcb mianowicie robicie cały schemat i dopiero jazda wszystkie 100 i więcej elementów i żmudnie je szukacie który kondensator jest z nóżki od procka a który od filtracji zasilania.
Czy też prościej będzie jak zrobi się blok odpowiedzialny za zasilanie na schemacie a następnie umieszczamy ten blok na pcb następnie kolejny blok na schemacie i kolejny na pcb.

Robię pierwszy tak duży projekt i zrobiłem "metodą 1" wszystko na schemacie i ... za dużo tych elementów na pcb

A jak Wy to robicie? Jak usprawnić sobie pracę projektową pcb

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 gru 2014, o 20:05 
Użytkownik

Początkowo możesz grupować sobie w bloki na płytce, później w celu zaoszczędzenia miejsca rozstawiasz bloki lub poszczególne elementy.
Ja tak właśnie robię.
przykład 165 elementów: w eaglu początki ale wcześniej wieloelementowe płytki robiłem w sprinlayout, tam już nie było prosto (schemat cały czas w głowie i bezpośrednie układanie i łączenie)

ObrazekObrazek

jednocześnie na płytce połączyłem w jednym punkcie trzy rożne masy gnd,agnd,dgnd, a robię to tak ze każdemu poligonowi daje ten sam rank, nie potrzeba wstawiać rezystora o wartości 0. Czyli obszedłem to co eagle nie potrafi.

na warstwie top poleci jeszcze rozlewka masy łączona w jednym punkcie z warstwa bootom z agnd.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1