Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 cze 2018, o 14:38


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 cze 2018, o 20:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sty 2016
Posty: 34
Lokalizacja: Godziesze Wielkie
Pomógł: 0

Witam, posiadam programator ATB-USBASP, którego używam już dłuższy czas. Niestety niedawno pojawił się problem z samym wykryciem tego programatora przez mój system jakim jest Win 10. Kiedy podłączam programator do portu USB, wyskakuje mi w menedżerze urządzeń:

Nieznane urządzenie USB (żądanie deskryptora urządzeń)

Próbując zainstalować sterowniki z poziomu MkAvrCalculator (Pełna wersja) - wyskakuje powiadomienie o braku wykrytego programatora.

Sprawdzałem na różnych portach w moim laptopie, na każdym jest dokładnie tak samo, nie mam możliwości sprawdzenia na innym komputerze.

Dodam że raz na jakiś czas uda się mojemu systemowi odczytać to urządzenie które działa przez następne 5 minut prawidłowo a potem nadal ten sam problem. Czy ktoś miał podobną sytuację? Ewentualnie ktoś ma jakieś pomysły?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 21:14 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2014
Posty: 277
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 1

Mam może podobny problem.
Nie mogę zaprogramować urządzenia raz na ileś tam razy. Wtedy odłączam na sekundę USB i podłączam ponownie. Wtedy wszystko rusza, nauczyłem się z tym żyć.
Nie interesuje mnie co to, bo w moim przypadku naprawa problemu trwa sekundę.
Mam wprawdzie trzy programatory ATB-USBASP i być może mógłbym zrobić śledztwo, gdzie problem.
Czy próbowałeś robić ten cwancyk co ja?

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 21:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23188
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 862

Skontaktuj się z mirekk36 ;) czyli ze mną na biuro@atnel.pl

jeśli na dwóch różnych kompach masz taki sam koci efekt - to tym bardziej

ustalimy co zrobić dalej i w jaki sposób jak najszybciej rozwiązać problem albo pomóc w rozwiązaniu problemu

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 21:34 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 mar 2014
Posty: 277
Lokalizacja: Toruń
Pomógł: 1

No fajnie, ale wydaje mi się, że ten przypadek jest cholernie ciężki do namierzenia.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 21:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23188
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 862

MrNew napisał(a):
No fajnie, ale wydaje mi się, że ten przypadek jest cholernie ciężki do namierzenia.

a wg mnie bardzo łatwy - jeśli występuje za każdym razem ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 22:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sty 2016
Posty: 34
Lokalizacja: Godziesze Wielkie
Pomógł: 0

A co ze mną?
Chyba mnie tak Panowie nie zostawią samego :D


P.S. U mnie taki sposób nie działa i jeszcze nie udało mi się namierzyć czynnika powodującego poprawne/niepoprawne działanie programatora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 22:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23188
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 862

pisałem wyżej co możesz zrobić, chyba że świadomie nie czytasz wszystkich postów ;) sorki ale aż słów troszkę brak

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 22:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sty 2016
Posty: 34
Lokalizacja: Godziesze Wielkie
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
pisałem wyżej co możesz zrobić, chyba że świadomie nie czytasz wszystkich postów ;) sorki ale aż słów troszkę brak



Myślałem że ta odpowiedź jest kierowana do kolegi MrNew, ponieważ znalazła się bezpośrednio pod nią, a adresat wiadomości nie był jednoznacznie sprecyzowany.

BTW. Na prawdę podziwiam i szanuję ogromny zasób pracy, czasu i energii jaką wkładasz w praktycznie każdą formę pomocy każdemu na tym forum :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO