Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 cze 2018, o 14:41


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 cze 2018, o 23:43 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Witam,
mam taki mały dla was a olbrzymi dla mnie problem, otóż chcąc sobie zabezpieczyć na przyszłość program umieszczony w atmedze (na wypadek awarii), kupiłem programator AVRBOX i przystąpiłem do działania. Niestety podczas pierwszych ruchów w programie AVR studio
przez przypadek :oops: wcisnąłem "erase device". Jak się zorientowałem co zrobiłem prawie dostałem zawału! Na szczęście w pracy mamy jeszcze jedno identyczne urządzenie (podajnik z regulowaną prędkością silnika oraz wyświetlaczem). Tym razem już niezmiernie ostrożnie odczytałem program oraz ustawienia bitów. Za pomocą istniejącego złącza JTAG wgrałem zawartość pamięci flash, eeprom oraz ustawiłem bity ale urządzenie nie wystartowało. Po weryfikacji zawartości pamięci w obu urządzeniach wszystko jest dokładnie tak samo, powtarzałem programowanie kilkukrotnie, bez efektu, proszę podpowiedzcie gdzie robię błąd!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 09:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1460
Pomógł: 71

Wrzuć co ci się udało odczytać, bo zabezpieczony procek przy odczycie daje głupoty - same 0x00, same 0xFF lub śmieci (np. kolejne wartości 0x00, 0x01, 0x02 itd).
P.s. Źródeł nie macie do swojego urządzenia?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 09:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 lip 2015
Posty: 28
Pomógł: 1

Oryginalny procesor może być zabezpieczony przed odczytem. Nie dostaniesz o tym żadnego ostrzeżenia przy zgrywaniu, po prostu zamiast zawartości pamięci dostaniesz sieczkę.
Wgrywając te dane do nowego procka możesz sobie weryfikować do woli, wszystko będzie OK, bo zawartość zgodna. Tyle, że to nie jest wykonywalny program...
Podejrzyj zgrany program/pamięć jakimś edytorem HEX. Nie pamiętam już czym się w detalach charakteryzował program zgrany z zabezpieczonego procka, ale układ był na tyle regularny, że od razu wiedziałem, że to są śmieci.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 14:52 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 655
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 111

Na początek z działającego procka odczytaj sobie sekcję Lock Bit Byte. Jeśli 6 najmłodszych bitów ma wartość inną niż "1" to możesz zapomnieć o odczycie zawartości pamięci. Oczywiście odczyt przejdzie ale da np taki wynik:
Obrazek
Jeśli nie zajrzysz do zawartości to wydawać by się mogło że cała pamięć uC jest zapisana (odczytany plik wynikowy ma rozmiar równy rozmiarowi pamięci Flash), niestety podejrzenie odczytanego pliku pokazuje że cała mapa pamięci jest zapisana powtarzającym się ciągiem znaków - tak właśnie zachowuje się zabezpieczony procek.
Uprzedzając pytanie o odczyt zabezpieczonego procka, to w internecie znajdziesz wiele wpisów, których autorzy chwalą się iż z powodzeniem odczytali tak zabezpieczone układy. Powiem szczerze że osobiście wątpię w takie przechwałki. Być może przy bardzo dużym zaangażowaniu środków finansowych, drogiego sprzętu, czasu, wiedzy i zacięcia to i by było możliwe, ale raczej poza zasięgiem "zwykłego zjadacza chleba" no i z dużym naciskiem na słowa "BYĆ MOŻE".



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 17:03 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Oto wsad oraz obraz bitów, proszę zerknijcie bo mi j..a urwą!
Obrazek


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 18:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1460
Pomógł: 71

Wrzucamy zip'y a nie rar'y.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 21:41 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Jeśli to pomoże to proszę, nie bardzo rozumiem z tymi sześcioma bitami, czy można troszeczkę jaśniej? Jedyne co jest zabezpieczone to SPM czy ktoś może to opisać?


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 21:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23188
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 862

Cytuj:
Jeśli to pomoże to proszę, nie bardzo rozumiem z tymi sześcioma bitami, czy można troszeczkę jaśniej? Jedyne co jest zabezpieczone to SPM czy ktoś może to opisać?

Ja opiszę to bardzo prosto i przystępnym językiem,

jesteś autorem wsadu do tego mikrokontrolera ? czy po prostu chcesz odczytać i skopiować cudzy wsad ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 22:12 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Myślałem, że jasno się wyraziłem, przez przypadek zamiast read device wcisnąłem erase device, dwa klawisze obok siebie, to wszystko, jeśli nie chcecie mi pomóc lub nie potraficie trudno zrozumiem. Myślałem tylko, że jest szansa na uniknięcie topora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 22:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23188
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 862

nie wyraziłeś się jasno - to jest twój wsad autorski ? czy cudzy ? a ty próbujesz się do niego dobrać ? na zasadzie - jak się uda to okradnę kogoś ?

No już jaśniej pytania nie można zadać ...

jeśli to nie jest wsad twojego autorstwa i chcesz kogoś okraść (bo tak to się nazywa) to nie licz na pomoc na tym forum .... wręcz za chwilę BANA dostaniesz

chyba że to twój wsad ... to spróbuj pokazać że to twój wsad ...

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 22:18 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 cze 2016
Posty: 244
Lokalizacja: Rybnik
Ostrzeżenia: 1
Pomógł: 12

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język asm
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
toż to same NOPy masz w programie, więc wsad pewnie wyzerowany

_________________
Situs != Situs



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 22:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23188
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 862

Cytuj:
toż to same NOPy masz w programie, więc wsad pewnie wyzerowany

równie dobrze - a raczej na pewno zabezpieczony LockBitami przed kradzieżą

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 22:31 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Oczywiście, to nie jest to mój wsad! Tak chcę skopiować cudzy wsad! Jeśli autor go nie zablokował to czy jest to coś złego?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Nie zdążyłem przeczytać powyższych odpowiedzi, temat do kosza, dziękuję za zainteresowanie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 cze 2018, o 22:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 30 cze 2016
Posty: 244
Lokalizacja: Rybnik
Ostrzeżenia: 1
Pomógł: 12

Moim zdaniem jest to coś złego i strasznego, można mieć konflikt z prawem z powodu praw autorskich

_________________
Situs != Situs



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2018, o 07:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 05 lip 2015
Posty: 28
Pomógł: 1

mirekk36 napisał(a):
nie wyraziłeś się jasno - to jest twój wsad autorski ? czy cudzy ? a ty próbujesz się do niego dobrać ? na zasadzie - jak się uda to okradnę kogoś ?


Chyba się rozpędziłeś. Przyhamuj, zanim zaczniesz kogoś nazywać złodziejem.

Jeżeli kupił urządzenie, i chce zachować wsad jako kopię bezpieczeństwa, to nie jest kradzież. A tak wynika z pierwszego posta.
Możesz kupić płytę CD, a potem ją skopiować żeby np. wozić ją w aucie zamiast drogiego oryginału. To jest dozwolone.

Kradzież byłaby dopiero wtedy, gdyby zaczął kopiować urządzenie i je sprzedawać. A o niczym takim nie było mowy.

Zarzucasz innym, że nie czytają uważnie, a sam lecisz posty po łebkach i potem się nadymasz, chociaż nie masz racji.
Wyluzuj.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2018, o 07:47 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 13 sty 2018
Posty: 6
Pomógł: 0

Dzięki kolego ezgman, widać o pojęciu backup niektórzy jeszcze nie słyszeli a jest to przecież bardzo rozpowszechniona praktyka, trudno, chciałem błysnąć a wyszło jak zawsze......



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2018, o 08:40 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 651
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 57

guciok-tuczno napisał(a):
widać o pojęciu backup niektórzy jeszcze nie słyszeli
A może producent tego urządzenia zapewnia opcję backupu? Jeśli nie, to kopiowanie wsadu z procka, nawet dla własnego bezpieczeństwa, jest kradzieżą



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2018, o 09:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 18 lut 2015
Posty: 96
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 14

guciok-tuczno napisał(a):
Witam,
mam taki mały dla was a olbrzymi dla mnie problem, otóż chcąc sobie zabezpieczyć na przyszłość program umieszczony w atmedze (na wypadek awarii), kupiłem programator AVRBOX i przystąpiłem do działania. Niestety podczas pierwszych ruchów w programie AVR studio
przez przypadek :oops: wcisnąłem "erase device". Jak się zorientowałem co zrobiłem prawie dostałem zawału! Na szczęście w pracy mamy jeszcze jedno identyczne urządzenie (podajnik z regulowaną prędkością silnika oraz wyświetlaczem). Tym razem już niezmiernie ostrożnie odczytałem program oraz ustawienia bitów. Za pomocą istniejącego złącza JTAG wgrałem zawartość pamięci flash, eeprom oraz ustawiłem bity ale urządzenie nie wystartowało. Po weryfikacji zawartości pamięci w obu urządzeniach wszystko jest dokładnie tak samo, powtarzałem programowanie kilkukrotnie, bez efektu, proszę podpowiedzcie gdzie robię błąd!


Rozwiązanie jest proste. Udaj się do sprzedawcy urządzenia tj. Podajnika z regulowaną prędkością silnika oraz wyśwuetlaczem i zgłoś problem z urządzeniem. Przecież kupiłeś to gdzieś i masz gwarancję.
Nie rozumiem po co robić jakieś kopie wsadu w czasach gdy ktoś to wyprodukował i zawsze masz prawo prosić go o pomoc. A nawet jak byś miał awarie tego urządzenia to też przecież producent by serwisował więc po co jakieś kopie wsadu?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2018, o 10:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23188
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 862

ezgman napisał(a):
mirekk36 napisał(a):
nie wyraziłeś się jasno - to jest twój wsad autorski ? czy cudzy ? a ty próbujesz się do niego dobrać ? na zasadzie - jak się uda to okradnę kogoś ?


Chyba się rozpędziłeś. Przyhamuj, zanim zaczniesz kogoś nazywać złodziejem.

Jeżeli kupił urządzenie, i chce zachować wsad jako kopię bezpieczeństwa, to nie jest kradzież. A tak wynika z pierwszego posta.
Możesz kupić płytę CD, a potem ją skopiować żeby np. wozić ją w aucie zamiast drogiego oryginału. To jest dozwolone.

Kradzież byłaby dopiero wtedy, gdyby zaczął kopiować urządzenie i je sprzedawać. A o niczym takim nie było mowy.

Zarzucasz innym, że nie czytają uważnie, a sam lecisz posty po łebkach i potem się nadymasz, chociaż nie masz racji.
Wyluzuj.

No już dawno AŻ TAKICH GŁUPOT ! to nie słyszałem na tym forum :D .... tworzenie Backupu z zabezpieczonego przed skopiowaniem, czyli przed kradzieżą WSADU - porównywać do robienia backupu CD ... Chłopie ... chłopie .... weź ty chociaż chwilę logicznie pomyśl to od razu wystarczy, żebyś sam zobaczył jakie głupoty wypisujesz ....

krótko:

"nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku jego stosowania"


no nic dodać nic ująć ...

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

raczyk napisał(a):
Rozwiązanie jest proste. Udaj się do sprzedawcy urządzenia tj. Podajnika z regulowaną prędkością silnika oraz wyśwuetlaczem i zgłoś problem z urządzeniem. Przecież kupiłeś to gdzieś i masz gwarancję.
Nie rozumiem po co robić jakieś kopie wsadu w czasach gdy ktoś to wyprodukował i zawsze masz prawo prosić go o pomoc. A nawet jak byś miał awarie tego urządzenia to też przecież producent by serwisował więc po co jakieś kopie wsadu?


i O TO CHODZI ....

poza tym zabezpieczenie przed skopiowaniem wsadu w mikrokontrolerach powstało właśnie na wypadek takich "amatorów kwaśnych jabłek" jak to się mówi ... a mówiąc wprost - zabezpieczenie przed złodziejami

nie ma takiego pojęcia jak BACKUP cudzego i to zabezpieczonego wsadu ...

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

guciok-tuczno napisał(a):
widać o pojęciu backup niektórzy jeszcze nie słyszeli a jest to przecież bardzo rozpowszechniona praktyka,

tak masz rację - praktyka backupu cudzych i zabezpieczonych przed kopiowaniem wsadów jest rozpowszechniona wśród złodziei ... tu się z tobą zgadzam w 100%

Zaś praktyka backupu własnych wsadów, albo tych do których mamy legalne źródła albo sami je napisaliśmy - to oczywiście że jest normalne ;) Ja na co dzień robię backup wszystkich swoich programów pisanych i na PC i na procki i na inne platformy ... ale SWOICH .... ew instalek legalnie zakupionych programów

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2018, o 10:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1460
Pomógł: 71

Panowie, nie chcę tutaj bronić kolegi, ale jak sie już dowiedział, że procek jest zabezpieczony to odpuścił. Ale tego na początku nie wiedział. A czy chciał to robić z czystych pobudek czy nie to już jest to kwestia jego moralności i on sam dobrze wie czy chciał dobrze czy źle. Więc nie ma się co goraczkować. Najlepiej chyba zamknąć wątek, żeby nie eskalować potencjalnych oskarżeń.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 cze 2018, o 11:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23188
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 862

Jak odpuścił ? skoro pisze wraz z egzmanem o kopii zapasowej zabezpieczonego wsadu ;) ? ... to tak jakby złodziej ukradł coś komuś z domu i później tłumaczył się, że on nie ukradł - tylko zrobił BACKUP :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO