Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 cze 2018, o 14:39


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 cze 2018, o 19:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 506
Pomógł: 26

Koledzy czy ktoś spotkał się z sytuacją że w/w czujnik zakłamywał wyniki w zależności od rodzaju obiektu od którego ultradźwięki się odbijają?
Mam projekcik sterownika do pieca. Jedna z funkcji to pomiar ilości paliwa. Paliwo jakie ma być mierzone to pellet, są to takie granule. Gdy mierzę w zbiorniku poziom pelletu to wychodzą dziwne wyniki. Natomiast jeżeli na powierzchnię położę kawałek deski to wyniki są prawidłowe.

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 cze 2018, o 19:31 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1315
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 129

witam,
prawdopodobnie dzwięk odbija się od wielu granulków do tego odbija się w różne strony.
to co powraca do czujnika może być zdublowanym sygnałem od wielu obiektów.
(powraca wiele więcej sygnałów nie koniecznie prosto od granulka, może odbija się jeszcze o coś).
takie domysły. :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 cze 2018, o 19:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 506
Pomógł: 26

Zastanawiam się nad innym rodzajem czujnika np. optycznym. Tylko nie wiem czy nie będzie podobnego efektu

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 cze 2018, o 20:36 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23188
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 862

Cytuj:
Koledzy czy ktoś spotkał się z sytuacją że w/w czujnik zakłamywał wyniki w zależności od rodzaju obiektu od którego ultradźwięki się odbijają?

jak to czy się ktoś spotkał - toż to jest NORMALNE jak jedzenie kromki z masłem ... nad czym tu się zastanawiać ...

tak samo masz z czujnikami podczerwieni tylko tam jeszcze inne rodzaje problemów i z innymi rodzajami powierzchni ;)

spróbuj sobie np czujnik ultradźwiękowy w komorze dźwiękoszszczelnej albo w dobrze wygłuszonym studio kierując go na wygłuszacze ;)

toż to normalne jak amen w pacierzu

albo przedmioty wąskie, albo okrągłe, z materiału(tkaniny) a metal .... no to się narzuca samo przez się, że będą spore różnice dla ultradźwięków - bo pomijam już zmiany kątów odbicia ale też ich pochłanianie ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 cze 2018, o 20:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 506
Pomógł: 26

Koledzy to jaki czujnik do takiego pomiaru zastosować, pojemnościowy?

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2018, o 17:55 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 mar 2014
Posty: 255
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 15

Witaj

Temat nie jest łatwy ze względu na rodzaj materiału którego chcesz kontrolować poziom oraz środowisko (czyli kotłownia gdzie jest kurz i brud).
Ja nie znam gotowych rozwiązań w tym temacie ale zastosował bym fotokomórkę z lustrem.
Choć wydaje mi się, że producenci kotłów stosują podajniki być może ślimakowe napędzane jakimś silnikiem i ilość zasypu zależy od ilości obrotów takiego ślimaka.
W taki sposób dozuje się w miarę precyzyjnie wszystkie proszki, granulki itp.
Ja bym spróbował zamontować fotokomórkę z lustrem niestety pewnie lustro i fotokomórka będzie się brudzić i trzeba będzie ja czyścić.
Mogę jedynie zasugerować ci swój pomysł ale nie uważaj go za 100% rozwiązanie.

Pozdrawiam Paweł.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2018, o 19:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8659
Pomógł: 334

najprostsza metoda i najskuteczniejsza ... mi się wydaje mechaniczna
jakieś ramie które wraz ze zużyciem materiału będzie opadać i poprzez np potencjometr , na adc można dość precyzyjnie wyskalować dla kilkupoziomów
np -- pełny , 1/2 , 1/4 , 0 (coś w stylu pływaka w zbiorniku paliwa )
albo 3 krańcówki które będą załączane przy odpowiednich położeniach i to wszystko

niema co sobie utrudniać życia a stosować najprostsze metody --- procek to nie jest remedium na wszystkie problemy w każdym środowisku
wystarczy pomyśleć że jest nie gościnnie , IR , laser, ultrasonic nic nie pomogą .... ze względu na czynniki brudzące szkodliwe dla optyki ,
jak też materiał nie jest dobry dla objętości pomiaru zwykłym HCKiem owszem jest ok jako zabawka ,, ale jako czujnik w samochodzie czy
w takich miejsca ja bym go nie zastosował nigdy ....

:)

_________________
╔═════════════════╗
║.: https://forum.sunduino.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2018, o 19:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1460
Pomógł: 71

Ja też uważam że najlepsze byłoby ramię które by 'naciskało' na groszek i z położenia tego ramienia wyliczałbym ilość groszku :) - coś na wzór pływaka w zbiorniku paliwa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2018, o 20:01 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1315
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 129

witam,
matekogon napisał(a):
Koledzy to jaki czujnik do takiego pomiaru zastosować, pojemnościowy?

hmm... przeczytałem to parę godzin temu i po przemyśleniach,
mam podobne zdanie jak kol. SunRiver.
bez zaprzęgnięcia mechaniki będzie ciężko.
SunRiver napisał(a):
jakieś ramie które wraz ze zużyciem materiału będzie opadać i poprzez np potencjometr , na adc można dość precyzyjnie wyskalować

coś w tym kierunku. jeżeli np opadające w zasobniku granulki zasypywałyby tzw "pływak".
można pokusić się o wykonanie coś na wzór śruby/ślimaka z blaszanym szerokim gwintem, coś jakby lopatki wiatraczka,
skonstruować tak, żeby przed dokonaniem pomiaru zakręcił się , uzyskując poziom powierzchni. ( wykręcil się z granulatu),
a połączone z osią ramię, uzbrojone w np. potencjometr umożliwiało pomiar za pomocą adc.
taki pomysł. :?
zastanawiałem się też nad zastosowaniem tensometru zamocowanego na membranie w dolnej części zasobnika,
tak żeby po zasypaniu, ugięta membrana pod ciężarem granulatu, wyginała tensometr,
jeżeli będzie mało granulatu, to membrana powinna powracać do kształtu płaskiego. ?
(może nie zdać egzaminu ze względu na opór tarcia się o siebie granulków, nie rozprostowując membrany w oczekiwanym powtarzalnym stopniu).
:roll:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO