Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 22 maja 2018, o 18:46


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 maja 2018, o 11:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Złożyłem ATB Matrix-a, wyświetlacz i sterownik. Czytam powoli książkę i robię sobie ćwiczenia, doszedłem do kodu nr 9 - wszystko działa. Natomiast jak wgrywam kod nr 10, gdzie mamy obsługę RTC, IR, PWM i RS 232 - wyświetlacz jest albo czysty (nic nie wyświetla) albo wyświetla jakieś przypadkowe kropki w jednej linii poziomej. Nie mam na płytce sterownika wlutowanego modułu WiFi, czy brak tego modułu może być tego przyczyną czy raczej coś innego?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2018, o 11:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23021
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 854

Ciekawe pytanie - ja bym wolał, żeby kolega na początek sam się nieco pochylił nad swoim problemem i zastosował prostą metodę DEBUGERA na JEDNEJ diodzie LED



a później zadał pytanie ale już bardziej precyzując problem - o ile nie uda ci się samemu wcześniej dość gdzie on jest ... bo po to są takie proste metody

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2018, o 18:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Tak zrobię. Pokombinuję z diodą.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 maja 2018, o 21:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 07 lut 2015
Posty: 54
Pomógł: 1

Idź do lekcji 13 i w main.c odkomentuj //*** kalibracja urządzenia - fotorezystor - PWM.

Miałem kiedyś dawno temu ten sam problem i było to z tym związane, wydawałoby się, że co na piernik do wiatraka?, a jednak.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

P.S. czyli najpierw ustaw zakresy jasności do twojego fotorezystora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2018, o 19:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Debugowałem debugowałem i mam pytanie jak powinny być wlutowane rezystory R13 R14 i R15 , są to rezystory 0R



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2018, o 20:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23021
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 854

Krzycho69 napisał(a):
Debugowałem debugowałem i mam pytanie jak powinny być wlutowane rezystory R13 R14 i R15 , są to rezystory 0R

przecież to widać, że są to zworki konfiguracyjne

dla PCF8583
...........
R13 - podłącz do VCC
R14 - podłącz do GND - ale sprawdź adres układu na I2C - no bo przecież ona za to odpowiada
R15 - wlutuj jeśli chcesz korzystać z wyjścia INT

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2018, o 20:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Tak tak, że to zworki do konfiguracji to doszedłem, ale nie chciałbym tego skopać bo znowu się będę głowił;
R 13 do Vcc , a więc na płytce w miejsce zaznaczone na schemacie symbolem rezystora linią nieprzerywaną,
R 15 wówczas kiedy chcę korzystać z przerwania od PCF, te dwa OK
a R14 jeżeli wlutuję w miejsce oznaczone na schemacie linią ciągłą to będzie podpięty pod Vcc, a jak wlutuję w miejsce oznaczone linią przerywaną to będzie podpięty do PD2 wejśćia INT procesora, czy to jest równoznaczne z połączeniem z GND?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2018, o 20:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23021
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 854

dobra nie kombinuj - jeśli nie przejrzałeś noty PDF8583 tylko wlutuj w miejsca nieprzerywaną linią

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 maja 2018, o 20:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Tak zrobię.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 19:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Udało mi się uruchomić kod nr 10 i 11, ale przy kodzie nr 12 nie mogę sobie poradzić, zastosowałem jak Mirek polecił DEBUGERA, program zatrzymuje mi się w pętli while(1) na RTC_EVENT(), jeżeli dam LED_ON przed RTC_EVENT dioda sie zapal, a jak dam po to już nie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 20:16 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1424
Pomógł: 68

I jaki z tego wniosek?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 20:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Gdybym wiedział to bym nie pytał



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 20:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1424
Pomógł: 68

Wniosek jest taki, że musisz grzebać w środku tej funkcji RTC_EVENT. I tam zobacz na czym sie zawiesza.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 21:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

No i to jest dziwne bo grzebałem, funkcja jest identyczna jak w kodzie nr 11 i w nim się nie zawiesza i właśnie tego nie potrafię rozgryść.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 21:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23021
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 854

Krzycho69 napisał(a):
Gdybym wiedział to bym nie pytał


zgaduję ;)

1. źle wlutowany RTC ?

2. Brak rezystorów podciągających na I2C?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 maja 2018, o 22:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
Krzycho69 napisał(a):
Gdybym wiedział to bym nie pytał


zgaduję ;)

1. źle wlutowany RTC ?

2. Brak rezystorów podciągających na I2C?


Ale jak wgram do procesora kod nr 11 to RTC działa, RTC_EVENT() działa poprawnie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2018, o 06:16 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 23021
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 854

a no to rtc ok

w takim razie zejdź ze sprawdzaniem diodą LED niżej ... masz przecież cały kod źródłowy

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2018, o 08:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

W procedurze RTC_EVENT(void)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Problem jest w linijce
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

na niej program sie zatrzymuje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2018, o 09:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Jest jeszcze jedna bardzo dziwna sprawa, jak zasilam urządzenie z USB ( komputer stacjonarny) mam napięcie 4.88 V i wtedy kod nr 11 działa bezproblemowo, jak zasilam układ z zasilacza 12 V 5A przez przetworniczki ATB mam 5,07 V a układ pokazuje godzinę następnie przechodzi do pokazywania temperatur i w tym momencie "wissi". Jakieś cuda na kiju mi się dzieją :(

Kombinuję na wszystkie strony:
Kod nr 11 z książki zasilanie z zasilacza przez przetworniczki - program wyświetla godzinę następnie temperaturę i wissi
Kod nr 11 z książki zasilanie z zasilacza w sekcji init dodałem jasnosc = 50; - program wyświetla czas, temperaturę, pobiera poprawnie czas z NTP wyświetla datę wyświetla warstwę z ciśnieniem i koniec wissi.
I tak za każdym razem.

Kapituluję :(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2018, o 18:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Kod nr 11 "działa" bez zawieszania się jeżeli ustawię Jasnośc =80 lub mniej, jeżeli dam większa to zatrzymuje się na wyświetlaniu temperatury, a dodatkowo muszę ustawić\
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


wówczas dzień i miesiąc wyświetla się na moment ale zegar się nie zawiesza, jeżeli czas wyświetlania dnia i miesiąca dam większy od 0 wówczas zegar wyświetla dzień i miesiąc przestaje cykać następnie wyświetla jeszcze ciśnienie i na tym pozostaje, wissi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 maja 2018, o 20:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1424
Pomógł: 68

Tak z ciekawości to zrób pomiary napięcia zasilającego w funkcji jasności, bo coś czuję że jest to związane z jego spadkiem przy większych poborach prądu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2018, o 08:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Napięcie zasilania cały czas 5,07 V, bez względu na jasność.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 maja 2018, o 14:50 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1308
Pomógł: 151

Krzycho69 napisał(a):
Napięcie zasilania cały czas 5,07 V, bez względu na jasność.
Mierzysz wartość średnią i nie wyłapujesz chwilowych spadków.
Zrób test - przy ustawionej dużej jasności zaświecaj kolejne pixle (najpierw jeden potem dwa, itd.) i patrz się czy (kiedy) się zawiesi.

Stawiam, że nie masz włączonego BODa. Zrób test - ustawiaj przy starcie procesora jakiś pin tak by podpięta do niego zwykła dioda została zapalona. Na innym pinie dajesz switch, którego wciśnięcie gasi Ci diodę. Po starcie procka i zaświeceniu diody od razu naciskasz przycisk by ją zgasić. Dalej wykonujesz standardowy program i patrzysz czy dioda ponownie się nie zaświeci.
W kolejnym kroku włączasz BODa i ... stawiam, ze nagle zacznie Ci się resetować procek i zaświecać dioda ...

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2018, o 13:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Tylko jedno pytanie jak włączyć BOD a , żebym sobie procka nie zablokował.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2018, o 13:46 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1308
Pomógł: 151

Masz mkAVRCalculator? Tam najprościej i najbezpieczniej.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2018, o 16:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

mam MkCalkulator, w M328 są 3 bity BODLEVEL 0, 1, 2 , ale wydaje mi się że to nie to ponieważ nawet jak sciemnię wyświetlanie to program zatrzymuje sie zawsze w tym samym miejscu przy przejściu z wyświetlania daty i miesiąca na ciśnienie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 maja 2018, o 23:16 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1308
Pomógł: 151

Krzycho69 napisał(a):
mam MkCalkulator, w M328 są 3 bity BODLEVEL 0, 1, 2
Na zakładce Fusy właściwości masz przypisanie do odpowiednich poziomów BOD. Wybierz BODLEVEL=100 (VCC = 4.3 V).
Krzycho69 napisał(a):
ponieważ nawet jak sciemnię wyświetlanie to program zatrzymuje sie zawsze w tym samym miejscu przy przejściu z wyświetlania daty i miesiąca na ciśnienie

Nikt nie mówi, że nie masz w projekcie więcej niż jednego babola ;) Ale aby się ich pozbyć lub ich istnienie wykluczyć musisz robić to po kolei.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 20 maja 2018, o 11:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 14 lis 2017
Posty: 76
Pomógł: 0

Ustawiłem BOD-a uP nie resetuje się, to nie to zwłaszcza, że poprzednie programy chodzą bez problemu, zmieniałem tez zasilacze nic to nie zmienia.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO