Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 lis 2017, o 01:53


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sty 2017, o 21:38 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 sty 2017
Posty: 1
Pomógł: 0

Witam. Wykonałem schemat, następnie zaprojektowałem jednostronną płytkę. Jednak pomimo starań mam kilka połączeń konfliktowych
z innymi ścieżkami. Zleży mi na płytce jednostronnej. Jak wstawić punkty którymi, wykonam drutowe mostki po wierzchniej warstwie? Eagle, nie pozwala, odwołuje się do schematu. Czy nanieść wpierw poprawki na schemacie poprzez przerwanie połączenia z punktami lutowniczymi?
Czy istnieje inna metoda? Poproszę o wskazówki, dziękuję wg



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2017, o 21:50 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 mar 2015
Posty: 189
Pomógł: 13

O ile pamiętam to eagle wstawia przelotki z automatu. W trakcie prowadzenia ścieżki przełączasz się na warstwę top. Ale niech to ktoś skoryguje ponieważ już od dłuższego czasu nie korzystam z tego programu. Pozdrawiam

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2017, o 21:51 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 lut 2014
Posty: 12
Pomógł: 1

Witaj.
W bibliotece eagle masz elementy zwane jumper, rozwijasz pozycje, przechodzisz na j- rozwijasz i masz Swoje "drutowe mostki" od 5-30 mm:)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2017, o 22:02 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 paź 2014
Posty: 204
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 9

Zamiast mostków"drutowych" spróbuj rezystory SMD 0R (zero Ohma) - pod 1206 bez problemu przechodzą dwie ścieżki, pod 805 jedna. Zero drutu, wiercenia itp itd. Natomiast jak to wykonać w Eagle - nie mam pojęcia ;)

_________________
Mr. Nobody



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2017, o 22:24 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 700
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 53

Możesz zrobić rezystory smd jak mówią koledzy - standardowa biblioreka RCL (RLC?),
lub najprosciej robisz "przejscie" na drugą warstwę ale oczywiscie tylko w eagle, pamiętając, by scieżki były proste i jak w jak najmniejszej ilosci. fizycznie robisz jedną warstwę a druga warstwa to Twoje zworki z dtutu. Pamiętaj o odpowiedniej wielkosci otworów w vias.
Przejscie na drugą warstwę tobisz ikonką lub - jeżeli masz klikane - kółkiem myszy podczas prowadzenia scieżki

tak na szybko: niebieska warstwa to twoje zworki
Obrazek

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sty 2017, o 22:30 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2013
Posty: 1764
Pomógł: 194

Witam
To że płytka jednostronna to Twoje wykonanie, natomiast jeśli narysujesz sobie "druciane" zworki jako ścieżki to przecież nie grzech.
Jakbyś nie wiedział jak, to taki komiksowy instruktaż:
Obrazek

Pozdr.
Nie widziałem kol.skalarro - ale za to u mnie zworki są czerwone, a ścieżki niebieskie :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2017, o 14:40 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 cze 2014
Posty: 493
Lokalizacja: pod Warszawą
Pomógł: 28

cześć

Panowie przecież można w ścieżkę która ma być przerwana zworką wstawić zwykły rezystor THT i zamiast niego wlutować kawałek srebrzanki - mamy zworkę.
Kol.Gizio pokazałbyś zaprojektowaną płytkę - może uda się coś poprawić?

_________________
WIEM, ŻE NIC NIE WIEM
JUŻ TROCHĘ WIEM



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO