Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 18 paź 2017, o 11:54


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Eagle 3D
PostNapisane: 23 wrz 2012, o 08:08 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3081
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 74

Obrazek

Jeśli chcemy zobaczyć jak (w przybliżeniu) po lutowaniu będzie wyglądać nasza projektowana płytka musimy:

- ściągnąć Eagle 3D
http://www.jaglarz.info/ja/elektronika/eagle/3D/eagle3d_20110101.zip

- ściągnąć program POV-Ray

http://www.povray.org/

lub "szybszy" link http://www.jaglarz.info/ja/elektronika/eagle/3D/povwin362-32bit.msi

- przeczytać opis postępowania

http://www.jaglarz.info/ja/elektronika/eagle/3D/Eagle%203D.pdf


UWAGA!! Ponieważ nie zostało to jasno opisane, pliki POV-Ray'a kopiujemy do ścieżki "Moje Dokumenty-POV-Ray-v3.6-include"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 23 wrz 2012, o 13:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 maja 2012
Posty: 84
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 2

A może wiecie jak dodać biblioteki innych elementów bo często wyświetlają mi się same pady.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 23 wrz 2012, o 13:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 paź 2011
Posty: 307
Lokalizacja: Lbt
Pomógł: 8

Jak elementy tworzyć nie wiem - ale jak chcesz połozyć jakiś z istenijących to zaznaczasz unknown parts i user assigned models

_________________
Ujemna delta to dopiero początek zabawy...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 14:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 mar 2013
Posty: 157
Pomógł: 6

A u mnie zamiast potencjometrów pojawiły się złącza ARK. Jest jakiś sposób żeby te złącza podmienić na potencjometry?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 14 kwi 2013, o 16:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 29 lis 2012
Posty: 1071
Lokalizacja: Sochaczew
Pomógł: 21

Ładnie Ci się plytka wygenerowała. Ja zwykle większość miałem puste bo jak kolega wyżej napisał, brak elementów w bibliotece (kach).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 08:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 mar 2013
Posty: 157
Pomógł: 6

Koledzy, czy ktoś może wie albo jest w posiadaniu gotowej biblioteki za pomocą której mógłbym sobie wygenerować LCD 2x16?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 08:18 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 maja 2012
Posty: 110
Pomógł: 2

Koledzy, czy ktoś może wie albo jest w posiadaniu gotowej biblioteki za pomocą której mógłbym sobie wygenerować LCD 2x16?

Witam
Zobacz na dopie SUN RIVERA
Zobacz też tu:
mirekk36.blogspot.com/2011_08_01_archive.html

Jaglarz fajnie ci wszła płyteczka pełen szacun.

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 09:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 mar 2013
Posty: 157
Pomógł: 6

Artykuł na blogu mirka przejrzałem wcześniej. Jednak chodzi mi o czy ktoś wie jak bezpośrednio za pomocą Eagle3D i POV-Ray można wygenerować sobie takiego fajnego LCD ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 10:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21722
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

lukas_ napisał(a):
Artykuł na blogu mirka przejrzałem wcześniej. Jednak chodzi mi o czy ktoś wie jak bezpośrednio za pomocą Eagle3D i POV-Ray można wygenerować sobie takiego fajnego LCD ;)


To nie takie proste, a wręcz bardzo skomplikowane szczególnie dla kogoś kto nie zna dobrze projektowania obiektów 3d w programach typu PovRay czy 3dsmax , maya itp

ja nie znam - więc sam nie jestem w stanie tego zrobić więc dla takich jak my ;) pozostają 3 drogi:

1. szukać gotowych modeli 3d w PovRay w necie i jeszcze bawić się w dołączenie ich do eagla3d co też jest zabawą hardcorową ale coś mi się tam udało kilka razy .... tyle że już nie pamiętam nic ;)

2. albo zwrócić się do ludzi którzy dobrze się na tym znają i robią coś takiego na zlecenie - jest taki kolega zdaje się na elektrodzie - który robi cuda-wianki na kiju ;) w PovRayu i eaglu

3. albo czekać na tutorial na temat 3d w EAGLU 6.xx kolegi phil2k z naszego forum, który to Eagle, już nie korzysta z PovRay a ma możliwość korzystania z dużo łatwiejszego programu Google Sketchup ;) w którym może będzie nam łatwiej nawet coś takiego samemu zaprojektować - patrz przykład na moim blogu jak można się bawić z google sketchupem czy tak keczupem ;)

http://mirekk36.blogspot.com/2011/08/pr ... tchup.html

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 12:24 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 mar 2013
Posty: 157
Pomógł: 6

No właśnie szukałem gotowej biblioteki ale coś trudno mi się w tym połapać. No ten gość na elektordzie to niezłe projekty 3d robi. Na Twoim blogu znalazłem coś takiego:

Obrazek

Ten LCD to jest w eaglu 3d zrobiony czy w google sketchup czy może jest to połączenie jednego i drugiego?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 12:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 lut 2012
Posty: 324
Lokalizacja: Bydgoszcz
Pomógł: 10

Pamiętam że Mirek kiedyś pokazywał jak robić modele 3d w google sketchup i właśnie pokazywał jak zrobić taki wyświetlacz LCD , tylko nie pamiętam czy pokazywał jak to ożenić to z Eagle 3D.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 12:52 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3081
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 74

Tutaj jest http://mirekk36.blogspot.com/2011/08/program-3d-dla-kazdego-google-sketchup.html

Ciekawa sprawa, możnaby się za to wziąć, zrobić nawet stronę z gotowymi elementami do ściągnięcia...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 12:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21722
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

Jaglarz napisał(a):
Ciekawa sprawa, możnaby się za to wziąć, zrobić nawet stronę z gotowymi elementami do ściągnięcia...


No tak pewnie że by się przydało ;) tylko ktoś musiałby to umieć zrobić ;) - ja wymiękam w tym zakresie :(

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 13:01 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3081
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 74

mirekk36 napisał(a):
tylko ktoś musiałby to umieć zrobić - ja wymiękam w tym zakresie


Ale co? Elementy czy stronę? :lol:

Stronę biorę na siebie, szukam jak robić elementy i ożenić je z PovRay.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 13:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21722
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

no ja mówię o elementach 3d i ożenku ich z PovRayem i Eaglem - dla mnie to Black Magic ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 15:04 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 paź 2011
Posty: 780
Pomógł: 20

Są modelery generujące skrypty dla POV-Ray np
http://truevision.sourceforge.net/
lub
http://www.povray.org/resources/links/3 ... _Programs/

Co do goole sketch up jest to bardzo wygodne bo każdy model STEP można prze konwertować do googl-a bezposrenio są do tego płatne programy a pośrednio wystarczą 2 darmowe :D

Osobiście wykonywałem na zamówienie model modułów coś w stylu BTM-222 tylko GPS na podstawie dokumentacji 2D

Najszybsza metodą tworzenia takich rzeczy jest tworzenie modelu w jakimś parametrycznym kadzie i konwersja do odpowiedniego formatu bo kto pracował w CAD-ie i w goole sketch up wie jakie są różnice i jak wpływają na czas wykonania elementów.

RS componenets udostępnia bazę swoich produktów w kilku formatach między innymi step 214

Moim zdaniem tylko wizualizacja bez wykrywania kolizji to gra niewarta świeczki aczkolwiek klient nasz pan więc jak ktoś bardzo chce to w sumie czemu nie :)

Pozdrawiam

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 20:35 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 498
Lokalizacja: Zielona Góra
Pomógł: 57

O i już mały przeciek nastąpił ;) ...., to prawda jestem w trakcie pisania poradnika na temat generowania modeli 3D w Eagle korzystając z nowej metody...
...dajcie mi jeszcze tydzień a wszystko będzie jasne ;)

_________________
.:Drive:.

pozdrawiam
phill2k



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 20:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21722
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

no to ja już pierwszy! ... w kolejce po taki poradnik się ustawiam ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 20:56 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3081
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 74

mirekk36 napisał(a):
no to ja już pierwszy! ... w kolejce po taki poradnik się ustawiam ;)


Przepraszam ale Pan tu nie stał!! :lol:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 20:57 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21722
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

Jaglarz napisał(a):
Przepraszam ale Pan tu nie stał!! :lol:


Panie! Panie! ... gdzie się Pan wpychasz ? .... ja tu od wczoraj stoję ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 21 kwi 2013, o 21:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8499
Pomógł: 329

A ja mam paszport Polsatu :P

oo ... i co mi zrobicie :P

_________________
╔═════════════════╗
║...:: z każdym bitem serca



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 11:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 maja 2012
Posty: 110
Pomógł: 2

Witam
Znalazłem linka do takiej strony może się komu przyda
http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ... revstart=0

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 24 kwi 2013, o 20:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 17 sty 2013
Posty: 332
Lokalizacja: Białystok
Pomógł: 14

Jeżeli chodzi o modele 3D to ja mam super stronę: http://www.3dcontentcentral.com/ (trzeba się zalogować ale są chyba wszystkie rodzaje części ;) ) ja używam tych części w Altiumie i wygląda super, ale tu chyba nie chodzi o modele, tylko jak wgrać do Eagle... Niestety nie pomogę :/



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 25 kwi 2013, o 15:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 paź 2011
Posty: 780
Pomógł: 20

Mam konto na tej stronie i udostępniam tam kilka modeli tam niestety niemożna pobierać w formacie goole sketch up

_________________
sig off ;(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 03:19 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3081
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 74

phill2k napisał(a):
to prawda jestem w trakcie pisania poradnika na temat generowania modeli 3D w Eagle korzystając z nowej metody...
...dajcie mi jeszcze tydzień a wszystko będzie jasne


Jak tam prace nad poradnikiem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 30 kwi 2013, o 13:04 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 498
Lokalizacja: Zielona Góra
Pomógł: 57

Na dzień dzisiejszy ok. 70%..., niestety tempo trochę wolniejsze niż zakładałem ;), poza tym rodzinka wyciąga mnie na weekend w plener :| ...
...tak więc poradnik pojawi się dopiero po długim weekendzie...

_________________
.:Drive:.

pozdrawiam
phill2k



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 12 kwi 2015, o 22:50 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 cze 2014
Posty: 9
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 0

czy ten projekt jeszcze dziala? bo linki sa martwe

_________________
Maksymalna liczba znaków to 50.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 12 kwi 2015, o 22:54 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3081
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 74

Już działają.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
 Tytuł: Re: Eagle 3D
PostNapisane: 2 lut 2017, o 23:26 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 31 lip 2012
Posty: 140
Pomógł: 8

Obrazek


Wydaje mi się ze zrobiłem wszystko zgodnie z poradnikiem, a jednak takiego babola dostałem i nie wiem jak by to ogarnąć. Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO