Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 18 paź 2017, o 11:51


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 cze 2017, o 12:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lut 2014
Posty: 105
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Pomógł: 0

Witam Wszystkich
Sercem układu jest mikrokontroler Atmega32. Jedną z funkcji jakie ma spełniać mój układ, to pomiar napięcia za pomocą ADC i dzielnika rezystorowego R7 i R8 tak jak na załączonym rysunku.
Postanowiłem rozdzielić masę analogową od cyfrowej. Na całej płytce wylałem masę cyfrową, natomiast masa analogowa znajduje się tylko pod portem ADC mikrokontrolera i dzielnikiem rezystorowym tak jak na załączonym rysunku. Oczywiście napięcie do pinu AVCC poprowadziłem przez dławik 10uH.

Masa analogowa i cyfrowa łączy się tylko w jednym punkcie za pomocą rezystora R30 - 0R.

I moje pytanie do doświadczonych kolegów - czy dobrze zrobiłem, że wydzieliłem w ten sposób masę analogową, a czy jednak lepiej będzie wylać na całej pcb tylko jedną masę i nie rozgraniczać na analogową i cyfrową?
Obrazek

Co o takim rozwiązaniu sądzicie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2017, o 07:54 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 476
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 36

Moim zdaniem, masy cyfrowa i analogowa, jeśli są rozdzielone, powinny być połączone jak najbliżej stabilizatora napięcia. Wtedy najmniej zakłóceń przeniknie z części cyfrowej do analogowej.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2017, o 08:30 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21722
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

Marhef napisał(a):
Moim zdaniem, masy cyfrowa i analogowa, jeśli są rozdzielone, powinny być połączone jak najbliżej stabilizatora napięcia. Wtedy najmniej zakłóceń przeniknie z części cyfrowej do analogowej.


Dobrze kolega prawi. Jak najbliżej nóżki GND stabilizatora lub przetwornicy.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2017, o 10:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 226
Lokalizacja: LDZ
Pomógł: 22

Pozwolę sobie nie zgodzić się tak do końca z kolegami. Wszystko zależne jest od aplikacji. Należy zwrócić uwagę na prądy powrotne coby nie wyszła z tego antena siejąca zakłócenia. Oczywiście jeśli aplikacja na to pozwala to lepiej jest połączyć masy przy stabilizatorze. Dałeś tylko wycinek płytki i bez schematu więc ciężko jest określić którędy będą płynęły prądy powrotne. Powinieneś również zwrócić uwagę na tzw. pętle masy, których nie powinno być na płytce. Proponuję poczytać: http://elektronikab2b.pl/technika/14495-jak-poprawnie-zaprojektowac-pcb---wskazowki-praktyczne-czesc-3---realizacja-plaszczyzny-masy-w-plytkach-drukowanych-z-ukladami-analogowo-cyfrowymi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2017, o 13:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21722
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

ryba84 napisał(a):
Wszystko zależne jest od aplikacji.

Oczywiście, że jest zależne od aplikacji, ale tu mówimy o BARDZO konkretnym i znanym przypadku masy AGND przy procku

ryba84 napisał(a):
Proponuję poczytać:

a tak nawiasem mówiąc, bardzo ciekawy artykuł

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 cze 2017, o 20:57 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2017
Posty: 100
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 4

mirekk36 napisał(a):
ryba84 napisał(a):
ryba84 napisał(a):
Proponuję poczytać:

a tak nawiasem mówiąc, bardzo ciekawy artykuł


W ogóle ciekawa strona, popatrzcie na to:
http://elektronikab2b.pl/technika/30003 ... w-jezyku-c
http://elektronikab2b.pl/technika/32658 ... 8-bitowych

no i jeszcze ten ciekawy :)
http://elektronikab2b.pl/biznes/10397-p ... naj-jzyk-c



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2017, o 18:44 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lut 2014
Posty: 105
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Pomógł: 0

Dziękuję Wam za podpowiedzi.
Mikrokontroler, eeprom 24C02, RTC PCF8583, czujniki temp DS18B20, moduł bluetooth. To wszystko zasilane z instalacji samochodowej. Na płytce przetwornica ST1S10 zasilająca to wszystko. Płytka 2 stronna.
moje pcb:
Obrazek

Może faktycznie lepiej będzie jak połączę te masy i zrobię jedną wspólna na całej pcb?

Na rysunku widać, że do części analogowej żadne sygnały nie wchodzą ani nie wychodzą. Masa analogowa nigdzie nie nachodzi na masę cyfrową. Do części analogowej dochodzi tylko napięcie mierzone i zasilanie przez dławik AVCC mikrokontrolera. Pozostałe nogi portu A są nieużywane, a sam port A obłożony jest masa analogową.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2017, o 19:01 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21722
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

michał6201 napisał(a):
Może faktycznie lepiej będzie jak połączę te masy i zrobię jedną wspólna na całej pcb?


w samochodzie? i chcesz wyeliminować AGND? ;) no to powodzenia

Toż co za problem połączyć te masy przy pinach GND przetwornicy ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2017, o 19:05 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lut 2014
Posty: 105
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Pomógł: 0

Czyli radzisz żeby zamiast tego rezystora 0R łączącego te dwie masy pociągnąć ścieżke prosto do GND przetwornicy?
Wtedy i tak będzie wydzielona sama masa analogowa, ale punkt połączenia tych mas będzie na pinach przetwornicy. Dobrze Cie zrozumiałem?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2017, o 19:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21722
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

michał6201 napisał(a):
Czyli radzisz żeby zamiast tego rezystora 0R łączącego te dwie masy pociągnąć ścieżke prosto do GND przetwornicy?
Wtedy i tak będzie wydzielona sama masa analogowa, ale punkt połączenia tych mas będzie na pinach przetwornicy. Dobrze Cie zrozumiałem?


Ten rezystor 0R przenieś w pobliże pinów GND przetwornicy, on nadal będzie pełnił wtedy rolę mostka. Teraz jest źle bo podłączyłeś sobie AGND do GND ot tak na hybił ale nietrafił - gdzieś tam w środku PCB i to już nie ma za dużego sensu

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2017, o 19:41 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lut 2014
Posty: 105
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Pomógł: 0

A teraz lepiej będzie?
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2017, o 20:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21722
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

jakbyś generował większe rysunki (więcej DPI) to lepiej byłoby można ocenić ale - oczywiście że na pierwszy rzut oka wygląda lepiej - tyle że nie wiadomo co ty na stronie bottom kombinujesz

pokaż te dwie warstwy (dwa rysunki) ale większe

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2017, o 20:51 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lut 2014
Posty: 105
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Pomógł: 0

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 cze 2017, o 22:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21722
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

moim zdaniem wygląda teraz ładnie ;)

ale jeszcze raz podpowiem - jak generujesz obrazki PCB to dawaj rozdzielczość 300dpi w Eaglu

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 28 cze 2017, o 20:33 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 08 lut 2014
Posty: 105
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Pomógł: 0

W takim razie wysyłam do płytkarni projekt:)
Dziękuję wszystkim za pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO