Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 lis 2017, o 01:59


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 cze 2013, o 00:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21928
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

Ten poradnik pozwala pozbyć się częstego błędu początkujących gdy pierwszy raz uruchamiają Eclipse i USBASP ;)

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2013, o 18:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 lis 2011
Posty: 535
Lokalizacja: Mierzyn
Pomógł: 9

Mirku Ty chyba nie spisz po nocach tylko nad czyms ciagle pracujes :)

_________________
pozdrawiam
Jachu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2013, o 18:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21928
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

staram się - a to musiałem koniecznie nakręcić - bo coraz więcej maili dostawałem - a łapki bolą już jak się wciąż to samo odpisuje ;) więc teraz już tylko link będę wklejał do maila i już ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 cze 2013, o 20:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 maja 2013
Posty: 568
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 31

To mi się podoba, zrobić raz porządnie. Wyczerpać temat tak aby nie było więcej pytań.

_________________
Und schreien

Spring
Erlöse mich
Spring
...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 18:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 paź 2013
Posty: 50
Pomógł: 0

Witam
Ja mam innego rodzaju problem z Eclipse.
Jak ustawić ISP Clock w AVRDUDE.
Mam problem z zaprogramowaniem Attiny 2313-SU programatorem AVR ISPv2 (STK500v2).

_________________
Heniu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 18:39 

Pomógł: 0

PROTON napisał(a):
To mi się podoba, zrobić raz porządnie. Wyczerpać temat tak aby nie było więcej pytań.


Płonne nadzieje ;). Wystarczy prześledzić forum, by zobaczyć, że choćby powstało tysiąc poradników, omówiło to tysiąc elektroników i każdy z adminów nie wiem jak się natężał
to i tak znajdzie się melepeta dla której szukajka to za duży ciężar :P



Góra
  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 19:14 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21928
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

heniug napisał(a):
Witam
Ja mam innego rodzaju problem z Eclipse.
Jak ustawić ISP Clock w AVRDUDE.
Mam problem z zaprogramowaniem Attiny 2313-SU programatorem AVR ISPv2 (STK500v2).


Ja np rozumiem, że masz problem ... tylko wiesz ... hmm tzn może nie wiesz ... hmmm ale jak ci to powiedzieć

czy nie sądzisz że zapomniałeś napisać o najważniejszym ?

czyli jaki to problem ?
jakiś zrzut ekranu chociaż?
opisać co i jak łączysz ?

no nie wiem - cokolwiek :( żeby można było też cokolwiek podpowiedzieć - bo o samej zmianie ISP Clock to prawie w co drugim poradniku o MkAvrCalculator opowiadam - ale coś widzę że ich też nie ogląda kolega co ? :(

możesz spróbować -B 1200

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 19:41 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 paź 2013
Posty: 50
Pomógł: 0

może troszkę skąpo to opisałem
oczywiście poradników do MkAvrCalkulator to nie oglądam, bo z niego nie korzystam obecnie, muszę to nadrobić w wolnej chwili
podłączenia programator attina 2313 są ok, bo mogę ją programować z poziomu "biedronki" z ISP Clock 115khz
problem to nie mogę zaprogramować attiny z poziomu ECLIPSE, skompilowanym kodem.

z innymi prockami jak Atmega16 i 32 pracuje wszystko poprawnie

_________________
Heniu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 gru 2013, o 19:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21928
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

heniug napisał(a):
problem to nie mogę zaprogramować attiny z poziomu ECLIPSE, skompilowanym kodem


A to częsty problem jaki widziałem u ludzi mających ten kapryśny programator STK500v2

że pod avrdude świruje ....

dlatego jak ci mówiłem - spróbuj ten parametr co ci podałem wyżej

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 gru 2013, o 23:33 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 16 paź 2013
Posty: 50
Pomógł: 0

obecnie problem rozwiązałem przez powrót do STK200
wszystko działa poprawnie, ale noszę się zamiarem zrobienia programatora USBASP

_________________
Heniu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2013, o 11:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21928
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

heniug napisał(a):
ale noszę się zamiarem zrobienia programatora USBASP


I gwarantuję ci, że tego kroku nie będziesz żałował a programatorek długo i bez usterek będzie ci służył ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2013, o 11:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 cze 2013
Posty: 600
Lokalizacja: Lubin
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 35

I jak juz robić to taki co przeszedl juz wszelkie testy i jest polecany jak ten:
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2013, o 12:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21928
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

ten może być czasem za trudny dla początkującego bo SMD wchodzi w życie w tym momencie. Owszem polecam - ale jeśli ktoś się nie czuje na siłach to polecam także wykonanie typowego USBASP na elementach przewlekanych ze strony autora:

www.fischl.de/usbasp

jest tam wiele fajnych przykładów i każdy coś dla siebie znajdzie - w każdym bądź razie procek też może być w DIP ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2013, o 12:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 cze 2013
Posty: 600
Lokalizacja: Lubin
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 35

Warto jednak zastosowac stabilizator 3V3 bo mamy mozliwość programowania 3,3V i 5V.
Co do orginalnego schematu to diody zenara koniecznie 3V3 a nie jak w oryginale 3V6, bo to czasem powoduje problemy z działaniem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 gru 2013, o 13:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21928
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

OdeOn napisał(a):
Warto jednak zastosowac stabilizator 3V3 bo mamy mozliwość programowania 3,3V i 5V.
Co do orginalnego schematu to diody zenara koniecznie 3V3 a nie jak w oryginale 3V6, bo to czasem powoduje problemy z działaniem.


dokładnie, podpisuję się pod tym nogami i rękami a szczególnie pod diodami zenera na 3,3V ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO