Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 18 paź 2017, o 11:55


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2014, o 23:04 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1666
Lokalizacja: Koblenz / DE
Pomógł: 142

Obrazek


Cześć ;)

Dziś chciałbym się z wami podzielić czymś co znalazłem w internecie. Cóż to takiego? Otóż jeżeli programujesz Arduino w tym obleśmym i strasznym Arduino IDE które jest defaultowe i masz go dość, to to co znalazłem dzisiaj jest specjalnie dla Ciebie ;)

Otóż jest to ukochany przez nas forumowiczów Eclipse podrasowany pod Arduino. Jak on wygląda? Ano tak:

Obrazek

ok, mam nadzieję że niektórych zaciekawiło... no to lecimy z instalacją :)

1. Ściągnij ze strony Arduino wersję Arduino 1.5.5-r2. Dokładnie tą wersję gdyże inne mogę nie działać. Bezpośredni LINK dla leniwych.

Obrazek

2. Zainstaluj Arduino IDE 1.5.5.-r2 w ścieżce C:/Pogram Files/. Nie w ścieżce C:/Program Files (x86)/ bo nie będzie działać (wypróbowane, musiałem grzebać w zmiennej systemowej path żeby ruszyło). tak ma to wyglądać:

Obrazek


3. Ściągnij Arduino Eclipse IDE dokładnie STĄD. Wypakuj na dysku C czy gdzie tam Ci wygodnie. Włącz, wybierz lokalizacje gdzie ma być Twój workspace (bez spacji, polskich znaków, Maciusiów, Piotrusiów i innych Łukaszów). Twoim oczom powinien ukazać się taki oto obraz:

Obrazek

4. Twoim oczom powinien ukazać się ekran powitalny. Zamknij go. Wejdż w:

[Window] -> [Preferences] -> [Arduino]

Należy tam wprowadzić ścieżki do Arduino IDE 1.5.5 -r2 i bibliotek Arduino, nasza ścieżka do Arduino IDE to oczywiście:

Obrazek

ścieżki do bibliotek powinny być gdzieś w C:/Users/Twoja_nazwa_uzytkownika/Arduino/

Przykład:

Obrazek

5. Gdy już wykonasz poprzedni punkt kilknij button [test TXTX], o ten:

Obrazek

Twoim oczom powinien ukazać się taki komunikat:

Obrazek

Znaczy to że wszystko ok a my zaraz skompilujemy pierwszy program ;) Kliknij button [OK], potem [APPLY], i znów [OK].

6. Wejdź ponownie w [Window] -> [Preferences], rozwiń opcje sekcji [C/C++]. Kliknij na [File Types]. Powinieneś zobaczyć takie okienko:

Obrazek

Klikamy na [New...], w textBoxa <pattern> wpisujemy rozszerzenie pliku głównego Arduino czyli *.ino a z okienka types wybieramy [C++ source file], ma to wyglądać tak:

Obrazek

Klikamy [OK]

To samo robimy dla rozszerzenia *.pde wybierając przy tym typ pliku jako [C++ header file] i klikamy ok. Ma to wyglądać tak:

Obrazek


Dobra. Dodaliśmy wszystko. Zatwierdzamy, zamykamy i lecimy dalej.

7. Teraz przyszedł czas na utworzenie nowego projektu czyli po Arduinowemu "Sketch'a". Klikamy kolejno:

[File] -> [New] -> [New Arduino Sketch]

Obrazek

Gdy już to klikniemy trzeba wpisać nazwę nowego projektu:

Obrazek

ja wpisałem bardzo przewrotną nazwę "nowy_projekt", tak wiem, nie spodziwalibyście się :lol:

Klikamy [Next], teraz należy wybrać odpowiedni plik z płytkami Arduino, odpowiednią płytkę i na jakim Porcie COM się znajduje. Ja wybrałem Arduino Mega, wtedy mamy do wyboru jeszcze procek. Powinno to tak wyglądać:


Obrazek

W następnym okienku wybieramy typ kodu, możemy sobie wybrać typ projektu. Wybieramy default cpp file o wciskamy next

Obrazek


W następnym okienku o ile nie chcemy nic debugować przy użyciu np. AVR Dragona nic nie zaznaczamy i klikamy finish:

Obrazek

Naszym oczom powinien ukazać się edytor. Ja napisałem prosty kod do migania diodą na pinie 13. Aby go skompilować klikamy zielonkowatego praszka u góry, tak jak arduino ide. Kompilacja powinna się udać a my możemy wgrać sobie nasz skecz do Arduino.

Obrazek

Jak widzimy wszystko działa.

Co zyskujemy? Chyba nie musze nikomu mówić o wygodzie korzystania z Eclipse, mozemy sobie w super prosty spoób dodawać biblioteki, mieć do nich na bierząco wgląd i korzystać ze wszystkich dobrodziejstw jakie daje nam Eclipse. Dodatkowo mamy jeszcze obok zakładki Console, serialport monitor i oscyloskop do pinu analogowego :) (choć jeszcze nie wiem czy i jak działa).


Mam nadzieję że komuś się przyda. Ja wykorzystam go do budowania własnej biblioteki na podstawie tych Arduinowych a i w arduino nie omieszkam coś skrobnąć :)

Enjoy :!: :!: :!:






PRZETESTOWANE NA WIN 8.1 PRO


@EDIT@

LINK DO POBRANIA ECLIPSA W ARCHIWUM ZIP

_________________
Why so serious?



Ostatnio edytowano 21 lis 2014, o 19:02 przez Nefarious19, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 15:45 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 lip 2012
Posty: 238
Pomógł: 5

Popieram popularyzacje Eclipse w świecie Arduino... oczywiście dzięki za poradnik, muszę odnotować co i jak i gdzie.
Na razie nie mam czasu się tym zająć, ale w przyszłości napewno.

Ciekawe czy komuś normalnie się udało zmusić eclipsa do współpracy z środowiskiem Maple IDE - co by procesorki ARM zaprogramować po arduinowemu :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 16:38 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1666
Lokalizacja: Koblenz / DE
Pomógł: 142

http://nettigo.pl/products/545

Z tą płytką na pewno pracuje ten Arduinowy Eclipse. Tu masz info:

http://trippylighting.com/teensy-arduin ... tallation/

_________________
Why so serious?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 18:04 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2012
Posty: 513
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 30

Takie pytanko na szybko. Czy to archiwum Arduino Eclipse IDE z podanego przez Ciebie linka, rozpakowało Ci się bez błędów? Ściągnąłem przed chwilą (nawet dwa razy) ten plik, bo niestety 7Zip zgłasza, że archiwum jest uszkodzone :-(

_________________
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 18:32 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1666
Lokalizacja: Koblenz / DE
Pomógł: 142

Tak, wypakowało się bez błędów. Wrzuce tego Eclips'a na jakiś hosting i zapodam wam tu link. :) Czekaj cierpliwie :)

------------------------ [ Dodano po: 30 minutach ]

Wrzuciłem na inny serwer. Nowy link na końcu tutotiala

_________________
Why so serious?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 19:08 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 paź 2011
Posty: 498
Lokalizacja: Zielona Góra
Pomógł: 57

Super..., super... :D

to ja tylko dodam link do strony z projektem tak żeby nie było problemu ze ściganiem, także pod Linux'a i Mac'ówkę - ArduinoEclipse oraz przypomnę że środowisko działa z ARDUINO 1.5.2 for ATB

_________________
.:Drive:.

pozdrawiam
phill2k



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 19:18 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1666
Lokalizacja: Koblenz / DE
Pomógł: 142

phill2k napisał(a):
Super..., super...

to ja tylko dodam link do strony z projektem tak żeby nie było problemu ze ściganiem, także pod Linux'a i Mac'ówkę - ArduinoEclipse oraz przypomnę że środowisko działa z ARDUINO 1.5.2 for ATB



No i teraz z ATB sobie można Arduino zrobić i jeszcze w Eclipse programować;) no miód malinka ;p choć ja i tak wolę C, ale z Arduino będę korzystał jak na szybkości będę chciał coś sprawdzić :)

_________________
Why so serious?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 21:43 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2012
Posty: 513
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 30

Dzięki za linka :D Teraz Eclipse dla Arduino pięknie śmiga. Ze mnie też żaden Arduinowiec bo od kilku lat działam w C (i tak już zostanie), ale kupiłem ostatnio Arduino MEGA2560 do zadań specjalnych ;-) czyli tak jak napisałeś, do przetestowania czegoś na szybko. Tym bardziej że libsów pod "ardu" do różnych modułów jest cała masa.
Co do środowiska. Nawet się nie spodziewałem, ale świetnie działa również uzupełnianie kodu dla Arduino, a wiadomo jakie to mega ułatwienie gdy nie zna się na pamięć nazw funkcji. W stosunku do dedykowanego IDE dla Arduino to skok o lata świetlne we wszystkich wymiarach.
Jeszcze raz wielkie dzięki za poradnik.

_________________
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 lis 2014, o 22:15 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 sty 2014
Posty: 1666
Lokalizacja: Koblenz / DE
Pomógł: 142

No właśnie Arduino kusi tym że jest pełno bibliotek, przykładów i gotowych rozwiązań. Za to ma swoje wady też. Ja lubię mieć kontrolę nad kodem i wiedzieć co gdzie się dzieje ale z Arduino chętnie będę korzystał przy testowaniu jakichś nowych modułów i do podpatrywania jak są napisane tam biblioteki. Dla przykładu teraz zamówiłem Arduino Mega do testów z nRF24L01 bo będę chciał do nich libsa pisać. Dlatego eclipse Arduino pięknie mi do tego pasuje bo w nim kod jest tak przejrzysty jak kryształ. ;)

_________________
Why so serious?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 sty 2015, o 12:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 76
Pomógł: 0

witam,

ja zainstalowałem ten dodatek w linuxie mint, udało się,
okazało się, że w eclipse luna jest market gdzie jest do zainstaowania zarówno plugin do avr jak i arduino,
avr poszedł ale arduino wyrzuca mi taki błąd przy próbie tworzenia nowego sketcha

"
Error parsing /usr/share/arduino/hardware/arduino/platform.txt or /usr/share/arduino/hardware/arduino/boards.txt
/usr/share/arduino/hardware/arduino/platform.txt (Nie ma takiego pliku ani katalogu)
"


- już działa ;)
trzeba było wgrać starą wersję arduino IDE



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 maja 2015, o 19:32 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 19 kwi 2015
Posty: 1
Pomógł: 0

Witam serdecznie wszystkich, mam problem z uruchomieniem eclipse pod Arduino.
Robie wszystko dokladnie jak w poradniku i przy uruchamianiu eclipse mam jakies warningi:

Po uruchomieniu eclipseArduinoIDE.exe
http://postimg.org/image/87ctybb7h/

po uruchomieniu launcher.exe
http://postimg.org/image/mv4pegb1h/

Windows 8.1 64bit jave mam zainstalowana 64bitowa (chyba ze 32bitowa tez trzeba)

Bede wdzieczny za pomoc.


EDIT:
ok juz dziala jednak trzeba bylo doinstalowac jave32bit



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 maja 2015, o 20:32 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2012
Posty: 513
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 30

Właśnie sprawdziłem czy jeszcze mi działa, bo dawno nie używałem arduino, ale jest OK. Przy okazji Jave sobie zaktualizowałem :-).

_________________
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 gru 2015, o 06:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2012
Posty: 513
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 30

Jak widać wyżej, pisałem że Eclipse ładnie działa z Arduino dzięki poradnikowi, ale po długiej przerwie potrzebuję coś sprawdzić i dostaję taki oto komunikat:
Obrazek
Jeżeli ktoś może sprawdzić u siebie czy to jeszcze działa to proszę o odzew.

P.S. Używam również Eclipse MARS dla C z pluginem dla AVR od ATMELa i nie ma problemów.

_________________
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sty 2016, o 20:27 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 sty 2016
Posty: 2
Pomógł: 0

Witajcie. Zrobiłęm wszystko wg instrukcji, zaznaczę że mam win 10, no i mam problem. Czasem (rzadko) wszystko działa ok, a czasem eclipse ciągle pokazuje znaczki przy liniach kodu, że są błędy, jakby nie wczytywał bibliotek. Programy się wgrywają i działają na arduino. Podobnie serial monitor, raz działa, raz nie.. macie może jakieś pomysły? Czyżby to wina wspaniałego win10?
dołączam screen prostego programu:
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 sty 2016, o 20:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 mar 2014
Posty: 1000
Pomógł: 117

W wersji Eclipse dla C na takie coś pomaga kliknięcie prawym klawiszem na nazwę projektu w lewym okienku i wybranie Index -> Rebuild lub / oraz -> Freshen All Files.

--
Pozdrawiam,
Robert



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 sty 2016, o 18:11 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 sty 2016
Posty: 2
Pomógł: 0

Niestety tutaj nawet nie ma takich opcji. Znalazłem je w menu 'Project' -> 'c/c++ Index' , ale kliknięcie nie dało rezultatów.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO