ATNEL tech-forum
http://forum.atnel.pl/

ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja
http://forum.atnel.pl/topic2501.html
Strona 1 z 1

Autor:  Domanoid [ 5 mar 2013, o 14:55 ]
Tytuł:  ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

Jak wiemy Eclipse posiada bardzo fajny system podpowiedzi uruchamiany skrótem klawiaturowym Ctrl+Spacja.
Te podpowiedzi możemy zmieniać lub dodawać własne.

Często mnie denerwowało pisanie (1<<PC1) bo zmieniam układy klawiatur niemiecka/polska i znaki się nie pokrywają ze sobą. Co było bardzo uciążliwe.
Wy może macie też taki problem lub po prostu lubicie jak coś się robi szybciej.

I tak np. zamiast wpisywać (1<<PC1) można wpisać bv klepnąć Ctrl+Spacja i enter, wpisać PC1 i TAB aby przejść na koniec.
Może wydaje się skomplikowane. Ale sprawdźcie to samo dla pętli for. Cała pętla zostaje wpisana od razu. O wiele przyspiesza to pisanie programów.

W filmiku pokazuję gdzie dokonuje się zmian tego ustawienia i jak dodać własne oraz jak wygląda to w praktyce.


Oczywiście zalecam oglądanie w serwisie YouTube w najwyższej rozdzielczości.

Jeśli ktoś jeszcze korzysta z tych skrótów to może się podzieli swoimi ? :)

Autor:  sz4t4n [ 5 mar 2013, o 15:36 ]
Tytuł:  Re: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

Super sprawa, na pewno się przyda ;)

Autor:  matisek1233 [ 5 mar 2013, o 16:24 ]
Tytuł:  Re: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

Przyda się. Dzięki

Autor:  Ledes [ 5 mar 2013, o 21:31 ]
Tytuł:  Re: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

Wow, super, dzięki
Może rozszyfrujmy akronimy:
bv - bit value
bvn - bit value, negated
mbv - ?

Autor:  Domanoid [ 5 mar 2013, o 22:53 ]
Tytuł:  Re: Odp: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

Multi Bit Value :-) tak mi się właśnie ładnie wymyśliło :-)

Autor:  mirekk36 [ 5 mar 2013, o 23:37 ]
Tytuł:  Re: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

I bardzo fajny oraz pożyteczny poradnik - zlinkowałem go na blogu ;)

a sam kiedyś popełniłem sobie nawet taki "szajblon" ;)

Obrazek

czyli jak wpiszę ma i kliknę CTRL+Spacja to wskakuje mi cały szablonik pustego programu ;)

Autor:  mati7828 [ 25 mar 2014, o 11:29 ]
Tytuł:  Re: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

Witam! Chciałbym zapytać dlaczego po wciśnięciu ctrl+spacja eclipse nie podpowiada, np. nie mam w opcjach _delay_ms ( );. Pozdrawiam

Autor:  acid3 [ 25 mar 2014, o 11:36 ]
Tytuł:  Re: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

mati7828 napisał(a):
Witam! Chciałbym zapytać dlaczego po wciśnięciu ctrl+spacja eclipse nie podpowiada, np. nie mam w opcjach _delay_ms ( );. Pozdrawiam


A czy kolega dołączył do projektu plik delay.h ?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Autor:  mati7828 [ 25 mar 2014, o 11:47 ]
Tytuł:  Re: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

Kod:
#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>
#include <avr/interrupt.h>
#include <avr/pgmspace.h>

#define LED (1<<PB0)               //informuje na którym pinie jest dioda
#define LED_ON PORTB |= LED         //włacznie diody
#define LED_OFF PORTB &= ~LED      //wyłączanie diody zmiana stanu na zerowy
#define LED_TOG PORTB ^= LED       //zmiana stanu na przeciwny

int main(void)
{
   DDRB= 1;                   //ustawaimy pin jako wyjscie,
                        //więc wpisujemy jednyke do pinu na którym jest ustawiona

   while (1)
   {
   
   }
}



Mam coś takiego i żadne skróty nie działaja

Autor:  mati7828 [ 8 kwi 2014, o 11:18 ]
Tytuł:  Re: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

I ma ktoś jakis pomysł? Bo ciężko sie coś pisze bez podopowiedzi

Autor:  Martinas1324 [ 10 kwi 2014, o 19:25 ]
Tytuł:  Re: Odp: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

Miałem też takie sytuacje, że delay nie chciał działać z Ctr+spacja mimo że miałem dodaną bibliotekę. Czasami wystarczyło skompilować jeszcze raz program a czasami napisałem raz "z palca" i dalej już działało :)

Wysłane z mojego HTC One V przy użyciu Tapatalka

Autor:  pietszyk [ 11 kwi 2014, o 07:20 ]
Tytuł:  Re: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

mirekk36 napisał(a):
I bardzo fajny oraz pożyteczny poradnik - zlinkowałem go na blogu ;)

a sam kiedyś popełniłem sobie nawet taki "szajblon" ;)

Obrazek

czyli jak wpiszę ma i kliknę CTRL+Spacja to wskakuje mi cały szablonik pustego programu ;)


Tylko popraw w nim Mirku swoje nazwisko, bo jak zauważyłem jeszcze tego nie zrobiłeś ;)

Autor:  fobos [ 20 sty 2016, o 13:34 ]
Tytuł:  Re: ECLIPSE - dodatkowe skróty pod Ctrl+Spacja

Dzięki

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/