Okej, dzięki za odpowiedzi. Może najpierw odpiszę na rzeczy które źle zrobiłem zakładając wątek na forum

Obrazek próbowałem dodać jako załącznik, a nie przez przycisk dodaj obrazek - mój błąd. O F_CPU będę pamiętał.
Teraz odniosę się do głównego tematu. Rzeczywiście Atmel studio 7.0 skompilował poprawnie tego potwora

Korzystam z VMLAB, ponieważ nie mam jeszcze układu Atmega8, a VMLAB umożliwia jego emulację.
Program napisałem, aby się nauczyć operować na bitach, ładuje 0x55 do rejestru i wiem które diody mi się zaświecą, w późniejszej przygodzie będą to pewnie inne elementy. Początkowo też tak pisałem program, najpierw ustawiam DDRD jako wyjście czyli 0xFF i robiłem wszystko rejestrem PORT, czyli ustalałem jaki stan ma być na jakich numerach portu. Niestety znalazłem pewną stronkę w sieci i operowano na ledach właśnie w taki sposób więc zgłupiałem, ale zobaczyłem, że działa to musi być dobrze

No nic, poprawię się.
Coś co mnie właśnie ciekawi najbardziej to operacje na bitach w rejestrach. Bo można na sztywno ustawiać stan wysoki, niski, wysoki, niski, ale jeśli coś jest powtarzalne to pewnie można to zapisać krócej w jednej linii dlatego bardzo przydatna była dla mnie odpowiedź @xentis, teraz mam co analizować i dowiedzieć się dlaczego to tak działa. Dzięki raz jeszcze