Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 23 kwi 2018, o 21:58


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sty 2018, o 14:26 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 31 sty 2018
Posty: 2
Lokalizacja: Poznań, Wielkopolska
Pomógł: 0

Witam, jestem zielony w temacie programowania mikrokontrolerów a mam następujący problem: kupiłem programator ATB-USBasp wraz z programem MkAvrCalculator, zainstalowałem wg.zaleceń producenta odpowiednie sterowniki, niestety po uruchomieniu pojawia mi się błąd avrdude.exe: error: programm enable: target doesn't answer. 1
Jak sobie z tym poradzić?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sty 2018, o 14:34 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 621
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 51

A jak podłączyłeś procesor? I jaki to procesor? Wstaw zdjęcie. I schemat, jeśli masz.
A błąd oznacza, że coś z połączeniami nie tak



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sty 2018, o 19:15 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 616
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 104

kondziu77 napisał(a):
niestety po uruchomieniu
trochę mgliście to opisujesz, konkretnie co masz na myśli pod tym pojęciem?
Jak masz procka z fabrycznymi ustawieniami to jest on taktowany wewnętrznym oscylatorem RC o częstotliwości 1MHz, a jest to częstotliwość za niska dla programatora USBASP. Aby dogadać się z prockiem musisz wymusić na programatorze by ten spowolnił swoje gadanie, wtedy dogada się z prockiem. Zrobisz to klikając w guziczek "Sprawdź podłączony AVR" w programie MkAvrCalculator lub ręcznie wybierająć opcję Slow SCK na wartość np 8. Jak już się dogadają to najlepiej ustaw sobie w fuse bitach prędkość taktowania procka na wewnętrzne 8MHz lub zewnętrzny kwarc oczywiście po uprzednim jego podłączeniu do procka. Przy takiej prędkości programator bez problemu się dogada z uC bez spowalniania.
A tak wogule to kupiłeś programator ATB-USBASP czy zestaw ATB? Bo w stopce posta masz zestaw ATB w wersji 1.05 a opisujesz programator USBASP...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lut 2018, o 10:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 lis 2016
Posty: 34
Pomógł: 0

Podejrzewam, ze autor tematu ma sam programator i uruchamia avrdude, ktory mowi mu ze nie ma procka do zaprogramowania.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2018, o 11:57 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 31 sty 2018
Posty: 2
Lokalizacja: Poznań, Wielkopolska
Pomógł: 0

Nie nie, chłopaki...dzięki za rady, ale już sobie poradziłem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2018, o 12:35 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 621
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 51

To napisz, z czym był problem i jak go rozwiązałeś. Przyda się innym



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO