Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 mar 2026, o 14:58

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 wrz 2014, o 19:09 
Użytkownik

Mam pytanie trochę z innej beczki... Mam nadzieję że nie zrobiłem niczego złego pytając tutaj o to. A mianowicie mam duży ze zrozumieniem czym jest napięcie ujemne względem masy... Dlatego mam prośbę do was elektroników dużo bardziej doświadczonych ode mnie o rozjaśnienie tego zagadnienia bo zmagam się z nim chwilowo. Będę wdzięczny za jakieś objaśnienia.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 wrz 2014, o 19:58 
Użytkownik

W elektotechnice przyjęło się, że napięcia w układzie mierzy się względem masy. Napięcie ujemne ma mniejszy potencjał mierzony względem masy.

Spójrz na poniższy rysunek
Obrazek

Przedstawia on dwa źródła napięcia połączone szeregowo (np. dwie baterie). Przyjmijmy, że połączenie obu źródeł to nasza masa. Jeśli będziemy mierzyć napięcia na pozostałych zaciskach względem tej masy to miernik na jednym zacisku pokarze nam np. 5V, a na drugim np. -5V. I to będzie nasze napięcie ujemne.

Jeśli miałbyś cyfrowy miernik napięcia i czarny przewód podłączył byś do GND a czerwony raz do jednego zacisku a raz do drugiego to miernik w jednym przypadku pokazał by ci 5V, a w drugim -5V.

Zasilanie, w którym mamy napięcie dodatnie i ujemne nazywa się zasilaniem symetrycznym.

To tak w wielkim skrócie.

PostNapisane: 21 wrz 2014, o 21:34 
Użytkownik

Witam,

Napięcie to po prostu różnica potencjałów ;)

Przykład kolega co wyżej dał to właśnie obrazuje, potencjał większy od masy +5V, potencjał mniejszy od masy -5V. Jak byś potraktował z w/w -5V jako punkt odniesienia to tam gdzie jest GND to będzie +5V, a tam gdzie +5V będzie +10V.

z Niebieskim pozdRowieniem,
Doman89

PostNapisane: 24 wrz 2014, o 10:45 
Użytkownik

A czy odwrotnie naładowany kondensator w układzie "klasycznego" multiwibratora jest źródłem takiego ujemnego napięcia? Głównie to jest mój dylemat bo buduje takie układziki w których jest wykorzystywany stan zatkania i nasycenia tranzystora i pojawia się napięcie ujemne... W sumie ciężko troche mi to zajarzyć a czuję że już jestem blisko stąd moje pytanko...

PostNapisane: 24 wrz 2014, o 12:29 
Nowy

Polecam obejrzeć na youtube film użytkownika ElektroPrzewodnik p.t. "#47 [Podstawy] Multiwibrator astabilny". Fajnie wytłumaczone, łącznie z analizą pradów i napięć w tym układzie.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 24 wrz 2014, o 13:51 
Użytkownik

OOoo dzięki...

Strefa czasowa: UTC + 1