Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 lis 2024, o 23:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 wrz 2014, o 09:05 
Użytkownik

Witam wszystkich!

Zafascynowany ostatnio seria o Magic LED oraz efektami jakie mozna na nich osiagnac zdecydowalem sie sprobowac przeniesc te efekty na innego scalaka.Tutaj zaczalem swoja przygode ze scalakiem WS2803 (ktory tak fajnie sie sklada mozna dostac tu http://sklep.atnel.pl/pl/p/WS2803-DIP/84)

Przeszukalem troszeczke informacji na forum I niestety nie znalazlem jeszcze zadnej biblioteczki do niego a szkoda ... bo wedlug mnie warty jest uwagi. Przede wszystkim jest latwy w uzyciu... podlaczamy do niego nasze LEDY katoda a jesli interesuje nas wyzsze napiecie jak 12V to uzywamy tranzystorow (polecam spojrzec na note do WS2801 - mlodszego brata WS2803:) )

Do celow hobbistycznych 8bitowa rozdzielczosc PWM jaka mozemy dzieki niemu uzyskac daje naprawde fajne efekty :) Jako ze widziec znaczy 1000x niz czytac :) oto i video ... ale niestety moja kamera daleka jest od uchwycenia dobrego efektu video ... wiec z gory przepraszam za jakosc :)

Wiec , na chwile obecna biblioteka dziala :) uzywa sprzetowego SPI.
Ja napisalem ja uzywajac zwyklych diod LED , natomiast aby miec fajne efekty z RGB to trzeba ja troszeczke pewnie rozbudowac , czyli takie male DIY :)
Wg mnie do tego swietnie nadaje sie seria poradnikow o Magic Ledach , gdzie Mirek wspomina o uniach / ich wykorzystaniu do wyswietlania koncowego koloru / przesuwaniu o 3 miejsca w buforze (RGB) etc - wiec polecam :)

W pliku naglowkowym ws2803.h mozecie zmienic czy ma byc uzywana korekcja Gamma oraz ile podlaczonych jest LED. W przyszlosci tutaj mozna dodac moze np calkowita ilosc chipow I na tej podstawie inicjalizowac zmienne :D ? Cos o czym mozna wspolnie poglowkowac :)

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A ponizej plik main.c z dokladnie tymi efektami ktore mogliscie zaobserwowac na video
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Funkcje staralem sie pisac w taki sposob aby mozna bylo ich latwo uzyc I dostosowac do swoich potrzeb. W zwiazku z tym _delay_ms(XYZ) w efektach jest przekazywany jako parameter.

Jesli ktos bedzie mial jakies komentarze ... bardzo chetnie poczytam jako , ze zdaje sobie sprawe ze mozna na pewno napisac to lepiej I optymalniej :)

Pozdrawiam I milego PWM'owania :)
Raf

Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2014, o 10:15 
Użytkownik

No i fajnie :)
Może uda się wsadzić scalaczek do jakiegoś projektu :) to i biblioteczka się może przydać :)

PostNapisane: 13 paź 2014, o 10:25 
Użytkownik

Wlasnie wsadzam ;) Robie sobie 2'ga wersje podswietlanych schodow i ten scalak to prawdziwy skarbus :)

Biblioteka wymaga jeszcze pracy nad jakimis efektami ;) ale mam nadzieje ,ze juz ta postac moze sie przydac :D

PostNapisane: 14 paź 2014, o 16:31 
Użytkownik

No fakt do schodów jak znalazł :)
Koledze niedługo będę robił sterownik schodów ... i pytanko przy okazji

widoczny jeden led na filmie będzie jako cała taśma ?

PostNapisane: 14 paź 2014, o 16:49 
Użytkownik

Hej ...

Zobacz sobie tutaj http://forum.atnel.pl/topic8821.html Wlasnie tam szukam porady w sprawie sterownika.

Jeden led moze byc rowny tasmie - musisz jedynie dobry NPN dobrac :) i fajne jest to , ze nie musisz miec rezystora ograniczajacego :)

Wlasnie teraz mnie przez mysl przeszlo , ze moze w swoim projekcie powienenem byl pomyslec o jakis bezpiecznikach :/

Strefa czasowa: UTC + 1