Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 13 lis 2024, o 15:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 paź 2013, o 00:27 
Użytkownik

Witam

Chciałem ugryźć temat wyświetlaczy VFD. Temat w sumie jest prosty, ale napotkałem pewien problem ze sterowaniem.
W VFD (jako, że jest to lampa) mamy katodę, anody (czyli odpowiedniki segmentów w disp. LED) i siatki (odpowiedniki wsp. katod/anod w LED). Aby zaświecił się segment dodatnie napięcie (około kilkanaście V) musi być podane jednocześnie na siatkę oraz na segment, masę dołączamy do żarzącej się katody. Czyli jeśli mamy 4 cyfrowy 7 seg. wyświetlacz to odpowiadające sobie segmenty są połączone razem a siatki są wyprowadzone oddzielnie. Podajemy napięcie na odpowiednie segmenty (anody) a siatki multipleksujemy. Jest to analogiczne do LED, tyle tylko że sterujemy wyłącznie "plusem".

Wiem, że istnieją specjalizowane układy - drivery do VFD, jednak z braku laku postanowiłem zastosować tranzystory PNP BC327.
Zbudowałem następujący układ. Schemat jest tylko poglądowy, dlatego nie dokończony, ale mam nadzieję że wystarczająco obrazuje idee.
Obrazek

Emitery tranzystorów podłączone są do +12V (jest to napięcie wystarczające dla VFD, przynajmniej tego typu). Żarzenie jest zasilane około 2V. Układy cyfrowe oczywiście +5V. No i masa.
Zarówno segmenty jak i siatki obciążyłem rezystorami do masy aby usunąć ewentualne ładunki (eliminacja "duchów") i żeby trochę obciążyć prądowo tranzystory (VFD pobiera bardzo małe prądy).
Stan niski podany na bazy tranzystorów powinien je wysterować. Stan wysoki powinien je zatkać.
Jednak tak się nie dzieje. Gdy baza wisi "w powietrzu" segmenty są wygaszone. Ale zapalają się przy podaniu zarówno stanu niskiego jak i wysokiego.
Domyślam się, że robię jakiś idiotyczny błąd z tranzystorami... Pewnie taki, że aż wstyd.
Ale proszę o wyrozumiałość i podpowiedź :P

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 paź 2013, o 01:34 
Użytkownik

Chyba już doszedłem o co chodzi. Brakowało rezystora ustalającego napięci na bazie.

PostNapisane: 27 paź 2013, o 04:43 
Moderator

No przy niewielkim wyświetlaczu to jeszcze można się tak pobawić ale i tak dodatkowych elementów w postaci tranzystorów i rezystorów jest od groma ... Kolega widzę jednak na maxa morduje rejestry przesuwen ;) fajnie bo widać ile one mają zastosowań ...

Chociaż warto też pokusić się o użycie takich dedykowanych scalaków MAXIM'a do sterowania VFD. Można je dostać jako sample, działają ślicznie a ilość elementów dodatkowych drastycznie spada.

PostNapisane: 27 paź 2013, o 11:00 
Użytkownik

Oj tak , ilość elementów dyskretnych jest ogromna. Gdyby display był większy to by była masakra. :P
Samych rezystorów wyszło 36 :P
Rejestry przesuwne są bardzo fajne, naprawdę całą masę zastosowań widzę. :)
Widziałem te scalaki MAXIM, bardzo fajne, zresztą one same też są rejestrami przesuwnymi, tzn mają rejestr w środku. Skoro można dostać sample to spróbuje je dostać. Choć pewnie są w wersji smd... Jako, że nie odpaliłem jeszcze produkcji własnych płytek to omijam SMD, choć nie mam obaw przed lutowaniem. Wiele razy lutowałem już SMD, ale była to wymiana, na istniejącym PCB.

Ten VFD jest faktycznie malutki. Więc można było, z braku laku, zastosowałem elementy dyskretne, wygląda dzięki temu jak urządzenia moich znajomych budowane w takach 80-tych :P

EDYTA:

ObrazekObrazek

PostNapisane: 27 paź 2013, o 12:01 
Moderator

Jeśli chodzi o wszelkiej maści wyświetlacze VFD to ja mogę tylko powiedzieć jedno :lol: .... mniaaaaaam

PostNapisane: 27 paź 2013, o 13:26 
Użytkownik

@sq8dsr, ale to fajnie wygląda :D Tzn na drugim zdjęciu, aż się chce patrzeć! Przez "szybkę" można dojrzeć poprowadzone ścieżki i druciki (?) Hehe bardzo fajne wyświetlacze. Aż się prosi o zegarek.
Właśnie sobie oglądam podobne "stworki" w google grafika :)

Tutaj też widać takie druciki :D -> obrazek

PostNapisane: 27 paź 2013, o 13:34 
Użytkownik

A wiecie że już są lcd 2x16 ze sterownikiem HD44780 i to tylko na 5V ?

-> ZARCHIWIZOWANA AUKCJA <-

Co prawda drucików nie widć ale świeci jak VFD.

PostNapisane: 27 paź 2013, o 15:26 
Moderator

MrWeb123 napisał(a):
Tutaj też widać takie druciki

zobacz co kiedyś na tych drucikach zmajstrowałem ;)

PostNapisane: 27 paź 2013, o 16:37 
Użytkownik

MrWeb123 napisał(a):
Aż się prosi o zegarek.

Bo to jest zegarek. Tylko, że nie dopracowany :P
Muszę pod kątem tego wyświetlacza inaczej zamapować segmenty, żeby migał dwukropkiem.
Cytuj:
A wiecie że już są lcd 2x16 ze sterownikiem HD44780 i to tylko na 5V ?

A tak widziałem to, bardzo fajne. Tylko trochę drogie. Chodzi z 5V, przetworniczka jest. :P
Żeby było ciekawie są też takie wyświetlacze graficzne:
http://i.ebayimg.com/00/s/MTIwMFgxNjAw/$T2eC16JHJG!E9nm3pm,SBQu1eosrdw~~/ISE-Noritake-GU256X64-W376-VFD-Graphic-Display-Module_57.jpg

mirekk36 napisał(a):
Jeśli chodzi o wszelkiej maści wyświetlacze VFD to ja mogę tylko powiedzieć jedno .... mniaaaaaam

A co powiesz na to: :P
http://i.ebayimg.com/t/Big-giant-Russian-VFD-vacuum-fluorescent-display-nixie-tube-ILC1-1-7-USSR-NOS-/00/s/MTYwMFgxMjA1/z/NF4AAMXQkl9RconA/$(KGrHqF,!mEFBObsRmv2BRcon!E08g~~60_35.JPG
A "rurowy" zegar super. Jest na tym wyświetlaczu "kalkulatorowym"?

PostNapisane: 27 paź 2013, o 16:53 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
A "rurowy" zegar super. Jest na tym wyświetlaczu "kalkulatorowym"

To jest popularna lampa VFD o symbolu IW-18 zdaje się

PostNapisane: 27 paź 2013, o 16:55 
Użytkownik

No tak, ona bywała w ruskich kalkulatorach. Bardzo fajna.

PostNapisane: 27 paź 2013, o 16:58 
Moderator

ale ten co pokazałeś w ostatnim linku to też ODLOT ;) jakby to gdzieś sprzedawali jeszcze to nie wiem czy bym nie kupił takich ze czterech chociaż już i tak mam sporo najrozmaitszych VFD a czasu brak na zabawę nimi ;)

PostNapisane: 27 paź 2013, o 17:05 
Użytkownik

Sprzedają je na ebayu, to też ruska konstrukcja. Ale ceny są sporaśne. :( Kilkadziesiąt USD za sztukę. No nie mniej jednak są dostępne.
Widziałem też takie, i te bym chciał bardzo kupić, w obudowie normalnej lampy (około 5cm wysokości) z cokołem noval. Bardzo ładny zegar z nich wychodzi. Wielkość cyfr nieco mniejsza niż w NIXIE.

PostNapisane: 27 paź 2013, o 17:38 
Użytkownik

Miałem kiedyś taki kalkulator, ale mama wyrzuciła. Za to mam jakiś VFD od typowego ruskiego zegarka.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 27 paź 2013, o 17:45 
Użytkownik

No to można własny zegarek robić :)

PostNapisane: 27 paź 2013, o 18:01 
Użytkownik

Ja taki wyświetlacz, pochodzący z jakiegoś magnetowidu
Obrazek
sterowałem sobie za pomocą trzech rejestrów przesuwnych 4094, trzech ULN2004 i trzech tranzystorów npn. Nawet fajnie to działało. Ale skończyło się na testach bo ostatecznie użyłem drivera VFD CS16312CEN, którego wylutowałem z jakiegoś starego odtwarzacza DVD.
Czasem w urządzeniach z demontażu trafiają się fajne "perełki".

Ostatnio edytowano 12 sty 2014, o 19:20 przez jacekk232, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 paź 2013, o 18:12 
Użytkownik

No wyświetlacz fajny. Takich z dvd czy vhs to mam kilka.

Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: 27 paź 2013, o 21:10 
Użytkownik

jacekk232 napisał(a):
sterowałem sobie za pomocą trzech rejestrów przesuwnych 4094, trzech ULN2004 i trzech tranzystorów npn.

A możesz pokazać schemat, szczególnie interesują mnie te ULNy.

PostNapisane: 27 paź 2013, o 21:15 
Użytkownik

Schematu nie mam ale wzorowałem się na tym artykule
http://elportal.pl/index.php?module=Con ... y&ceid=117 rys.4

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 paź 2013, o 21:21 
Użytkownik

O kurcze, że też na to nie wpadłem. No tak można kluczami NPN zwierać siatki i segmenty do masy, zamiast nimi bezpośrednio sterować :P

PostNapisane: 28 paź 2013, o 15:26 
Użytkownik

Oj, OLED to jest super technologia. Szczególnie takie kolorowe. Sam mam już drugi telefon z OLEDem i powiesz szczerze, że za każdym razem wyświetlacz w tel technologii mnie powala :P A obecny który mam jeszcze rozdzielczość FULL HD :P
Piksele są tak drobne, że trzeba porządnej lupy, żeby je zobaczyć.

Kontrast OLED jest zaj.... Widziałem te displaye, zgodne z HD44780 na aukcjach, są też graficzne, też z jakimś typowym sterownikiem, tylko że też drogie.

VFD ma w sobie coś innego. Może przez to, że jest to lampa, może przez stosowanie ich dobrym sprzęcie... Taki vintage :P

PostNapisane: 28 paź 2013, o 19:44 
Użytkownik

@sq8dsr,to ja mam jeszcze pytanko...
Wyświetlacz pokazany na twoim avatarze to VFD ? Bo są "druciki" :P ale jest też taki ładny czysty kolorek, trochę jak w OLED'ach.

Znalazłem też taki o to wyświetlacz i na tym zdjęciu widać drobniusie przerwy pomiędzy pixelami -> UWAGA! link zawiera lokowanie produktu! a mimo to pisze że to OLED :)

@Mirekk36, fajny zegarrrek ;) A po co ten filtr ? Tak dla ozdoby, czy może żeby przyciemnić ruską lampę ?

Trafiłem też gdzieś w odmentach internetów na lampy jednoznakowe(?) i jakieś inne wyświetlacze retro.
No nic, wyruszam w poszukiwanie kolejnych cudów przeszłości... :) .

Editt:
Znalazłem temat gdzie obsługujesz wyświetlacz z avatara -> link

PostNapisane: 28 paź 2013, o 20:14 
Moderator

MrWeb123 napisał(a):
@Mirekk36, fajny zegarrrek A po co ten filtr ? Tak dla ozdoby, czy może żeby przyciemnić ruską lampę ?

dla ozdoby ? ;) .... daj spokój - sama lampa wprawdzie niby ładnie świeci ale dla mnie często to nieco mdły kolor i dopiero filtry potrafią wyciągnąć to co w trawie piszczy. Ten fragmecik niby folii to panie kochany folia / filtr od lamp typu PAR

czasem stosuję nawet dla jednego wyświetlacza VDF dwa filtry np w jakiejś części niebieski a innej zielony. Wtedy zwykle budzi to zdumienie i często ktoś mnie pyta - .... to ten wyświetlacz VFD jest dwu-kolorowy ? ;)

PostNapisane: 28 paź 2013, o 23:07 
Użytkownik

MrWeb123 napisał(a):
Wyświetlacz pokazany na twoim avatarze to VFD ? Bo są "druciki" ale jest też taki ładny czysty kolorek, trochę jak w OLED'ach.

Znalazłem też taki o to wyświetlacz i na tym zdjęciu widać drobniusie przerwy pomiędzy pixelami

VFD nie musi mieć drucików. Rosyjskie konstrukcje mają często połączenia drutowe. Ale wiele rozwiązań ma ścieżki napylone na szkło. Druciki natomiast zawsze muszą być jako katody, które są żarzone. Czasem je widać nawet jak się żarzą, tak słabo czerwono, chyba, że ktoś da większe napięcie :P U mnie jest 2V.
No i jeszcze są bardzo delikatne siatki metaliczne..
OLED to nowoczesna bardzo technologia. Opiera się na organicznych elektroluminiscencyjnych polimerach, czyli można powiedzieć, że to plastiki świecące pod wpływem prądu. Zapewniam Cię, że nawet u mnie w telefonie jak się weźmie bardzo dobrą lupę, to widać piksele. :P A to jest właśnie OLED.

MrWeb123 napisał(a):
Trafiłem też gdzieś w odmentach internetów na lampy jednoznakowe(?) i jakieś inne wyświetlacze retro.
No nic, wyruszam w poszukiwanie kolejnych cudów przeszłości... .

Takie?
Obrazek
To też jest VFD tylko, że pojedyncze cyferki :)
MrWeb123 napisał(a):
Znalazłem temat gdzie obsługujesz wyświetlacz z avatara

Tak to ten display, sterowany z RS'a działa tera na nim termometr :P
Dokładnie takie same są w kasach NIXDORF w LIDLU :P hahahaha

Mnie się ten naturalny kolor VFD bardzo podoba, chociaż one tez mają różne kolory, bo to zależy od składu luminoforu. Widziałem gdzieś nawet matrycę RGB, bardzo mała co prawda, ruską.
GwynBleidD napisał(a):
Po 2ch latach jasność tych wyświetlaczy spadła o 50%, kiedyś na miniwieży w moim pokoju potrafiłem z 2 końca wszystko przeczytać, teraz ledwo widać,

Tak to jest jak się chińczycy zabierają za produkcję tego. Lampy ruskie, albo japońskie (futaba, noritake) działają latami. Zobacz wyświetlacze w kasach w LIDLU.

PostNapisane: 29 paź 2013, o 01:01 
Użytkownik

@MrWeb123: Wyświetlacz o który pytałeś, jest teraz częścią termometru:
Obrazek

PostNapisane: 6 lis 2013, o 01:39 
Użytkownik

@Mirek36 Na Twoim zegarze "pipe clock" jest taki efekt scrolowania. Zastanawiam się jak takie coś zrobić. Tak kombinuję, żeby zrobić coś podobnego jak opisujesz w poradniku dotyczącym scrollowania LCD.

PostNapisane: 6 lis 2013, o 01:43 
Moderator

Zawsze do tego celu wykorzystuję coś w rodzaju mechanizmu WARSTW opisanego dokładnie w Greenbooku

chodzi o dodatkowe buforwanie ekranu wyświetlacza - nie ważne czy LCD czy VFD w pamięci RAM. I to na niej wykonuję szybko różne sztuczki - bo się da. A zbuforowane warstwy lecą sekwencyjnie wciąż do wyświetlacza. Wtedy można cuda niewida robić

oczywiście jak tak piszę o tym w skrócie to wydaje się to jakieś trudne czy chore - ale no nie umiem tego opisać w 2-3 zdaniach lepiej ... Za to te osoby które zetknęły się z pojęciem warstw na wyświetlaczach to później spróbuj kogoś oderwać od takiego podejścia ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

ale niestety to co pokazałem w poradniku do scrollowania na LCD to hmm to jeszcze nie warstwy i na czymś takim - no ok - zrobisz proste rzeczy ale sporym nakładem pracy - a jak się działa na warstwach to lżej , szybciej i 100% więcej efektów można robić.

PostNapisane: 6 lis 2013, o 01:53 
Użytkownik

Tak, oglądałem filmik z warstwami. Rozumiem ten mechanizm. Bardzo fajny. Ale to już wersja full_WYPAS. :P

Co do koncepcji z poradnika to chciałbym ją nieco zmodyfikować. Bufor w pamięci na ileś tam znaków, ale więcej niż pozycji ma wyświetlacz. No i puszczanie na wyświetlacz tego właśnie okienka - wycinka buforu.
Oczywiście to jest o tyle różne od mechanizmu z poradnika o LCD, że musi używać dodatkowej pamięci.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Ale coraz bardziej dojrzewam do zakupu Greenbooka :P

PostNapisane: 6 lis 2013, o 07:16 
Moderator

sq8dsr napisał(a):
Oczywiście to jest o tyle różne od mechanizmu z poradnika o LCD, że musi używać dodatkowej pamięci

No ale tak właśnie wchodzisz w warstwy - co ciekawe żeby zrobić scrolowanie metodą tych ala warstw wcale nie musisz mieć nieco albo w ogóle większego bufora niż ilość znaków na twoim dowolnym wyświetlaczu ;)

PostNapisane: 6 lis 2013, o 07:31 
Użytkownik

sq8dsr napisał(a):
Ale coraz bardziej dojrzewam do zakupu Greenbooka :P

Kolego, to tak jakbyś zaczynał lutowanie bez grota, czy wytrawianie bez laminatu :D colorBooki Mirka to podstawowe narzędzia pracy:D

Wysłane z mojego GT-I9500 przy użyciu Tapatalk 4

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1