barney napisał(a):
A ten komentarz to już odebrałem jako personalny atak na mnie.
Jeśli tak odebrałeś - to przepraszam ciebie uprzejmie (bez żadnej ironii) ... na pewno nie miałem tego na celu ...
i nie strzelam focha ...
za to można dopytać co ktoś ma na myśli a nie pisać, że źle coś tłumaczę ok?
poza tym - to miało znaczyć tylko to - że takie przykłady nic nikomu nie dadzą - że opiszesz sobie co ty tam nie zrobiłeś bo ja też mógłbym tak opisywać i inni - i za chwilę byłaby tu elektroda - wszyscy spece coś robią tylko ci, którzy proszą o pomoc nie wiedzą co i jak.
Każdy z nas ma inne podejście do tego jak pomagać - i ja wcale nie mówię, że mam najlepsze - ale gdy ktoś pomaga komuś w temacie to nie dziw się reakcji jak wchodzisz i piszesz:
barney napisał(a):
Przerwanie co 1ms (1kHz) to strzał w stopę? Przecież to aż 8k cykli zegarowych (dla wewnętrznego generatora 8Mhz). Przy normalnym, nieblokującym kodzie to przecież jest wieczność...
co można wprost odebrać tak jakbyś powiedział że ja jakieś głupoty gadam ...
na to chciałem ci zwrócić uwagę a nie jakieś personalne ataki tu stosować ....
więc jeszcze raz ... jeśli coś źle odebrałeś z mojej wypowiedzi to bardzo przepraszam
a dalej poprowadź gomesa - bo może jemu chodzi o coś innego i może to ja nie mam racji
------------------------ [ Dodano po: 27 minutach ]barney napisał(a):
Osobiście nie rozumiem tego strachu przed dużą ilością kodu w przerwaniach albo w przerwaniach kaskadowych/zachodzących. Jakiś straszny z tego jest temat tabu (tak sam jak z GOTO). Jeżeli wie się co się robi i jakie są tego konsekwencje (w danym układzie) to nie widzę żadnych przeciwwskazań do stosowania takich konstrukcji...
widzisz to jest tak - ja wiem, ba! nawet jestem przekonany, że wiesz dużo więcej ode mnie .... (żadnej nie ma w tym ironii) ...
ale niestety nie zgodzę się z tobą, że masz dobry sposób na przekazywanie swojej wiedzy .... szczególnie jak chodzi o te zdania cytowane wyżej....
zresztą wystarczy przeczytać to co masz w stopce:
Cytuj:
Nie pisz komentarzy - dobry kod komentuje się sam.
I nie obraź się proszę, że ja rozszerzyłbym go jeszcze o takie punkty:
- nie używaj symboli bitów w rejestrach tylko zapisuj wartości HEX ?
- nie stosuj wcięć w kodzie bo po co ?
- używaj goto ile wlezie
- zawsze stosu ISR_NOBLOCK
-------------------------------------------
sorry - ale prezentujesz CAŁKOWICIE odmienne podejście niż to którego ja się sam uczę od innych , od lepszych od siebie i to które staram się przekazywać w książce początkującym.
Jeśli więc będziesz starał się na siłę stanąć na przekór tego to nie dziw się, że będę reagował i to stanowczo.
Bo już chociażby brak komentarzy w kodzie - nie przeze mnie, ale przez wszystkich jest uważany wręcz za błąd - i to poważny jeśli chodzi o dobry styl programowania. Powiem więcej w niektórych firmach - tacy freelancerzy uparci, którzy robią po swojemu a nie potrafią dostosować się do zespołu tracą pracę .... to nie jest mój wymysł.
Reasumując tym bardziej będę się sprzeciwiał takiemu przekazywaniu wiedzy na tym forum i koniec.