Mam
Acute 2136, kupiony Prywatnie, za prywatne pieniądze
w celach hobbystycznych.
Krótko, polecam, jeżeli masz taki budżet to bierz nawet ten droższy
, 18M bufor mnie musiał starczyć bo miałem max 4kzł na to przeznaczone.
A teraz o samym analizatorze.
Działa świetnie, bardzo porządne chwytaki, dobry soft, mnóstwo przeróżnych analizowanych magistral.
Bardzo dobra jest funkcja łączenia z DPO, DSO itp. ma możliwość połączenia z kilkoma popularnymi producentami
, czyli Tektronix, Rigol, agilent itp.
Można wtedy rozszerzyć możliwości swojego oscyloskopu, albo analizatora, zależy jak na to spojrzeć.
Bardzo dobry kontakt z producentem, świetny support techniczny, bardzo szybka reakcja na znaleziony błąd w bibliotece LCD1602.
Bardzo przydatna możliwość pomiarów różnicowych tj. przy bardziej "zaszumionych" sygnałach, nie tylko można ustawić odrzucanie np. sygnałów poniżej 35ns (lub mniej), ale też jeżeli nakładają się "dzwonienia" na zboczach, podpinamy dwie sondy pod jeden sygnał (jest dokładnie co i jak w instrukcji) uzyskujemy coś na zasadzie Przerzutnik Schmitta, tj. sygnał nie jest interpretowany jako wielokrotne przerzuty.
Najważniejsze to, że
Acute posiada dynamiczny buffor pamięci, czyli ile kanałów użyjesz to tyle jest dzielone na te 18M w przypadku 2136 72M w 2236 (tego kupię służbowo
).
Dodatkowo jest tryb kompresji, dla sygnałów w stylu burst, czyli rzadko występujące paczki danych.
Ilość danych jaką idzie przechwycić jest iście gargantuiczna
.
PS. Do tego świetne wykonanie, bardzo ciekawe podzespoły w środku, dobrze zabezpieczone wejścia jednym słowem nie ma lipy
.
Jeżeli masz jakieś konkretne zapytanie pytaj, co prawda nie testowałem wszystkich protokółów (bo nie mam jak), ale używając już jakiś czas, mogę śmiało polecić, dla mnie 10/10
No jedyne do czego można się przyczepić, to dosyć nietypowy kabel do synchronizacji z oscyloskopem, oryginalny z BNC jest trochę drogi, ale łatwo można zrobić samemu
.