Przerabiając SPI z "niebieskiej książki" postanowiłem przetestować je na układzie MAX7219. Założenie było takie, że wykonam stoper liczący z dokładnością do 1/100 sek. Generalnie wszystko udało się ładnie wykonać, poniżej kod źródłowy ale mam "mieszane uczucia" czy umieszczanie w obsłudze przerwania wyświetlania w ten sposób jest prawidłowe, czy jednak wyprowadzać to do pętli głównej?
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
No i jeszcze jedna sprawa, czy da się w C przeciążyć funkcję czy tylko w C++? Chciałbym mieć w bibliotece np. kilka funkcji init z różnymi argumentami (np ilością układów MAX połączonych kaskadowo).
przesyłanie po SPI jest tak szybkie że generalnie nie powinno tu sprawiać kłopotu, jednak pomyśl sobie - ten program można drastycznie uprościć.
1. w przerwaniu zliczaj TYLKO czas - i tak to już robisz 2. do 1/100 sek - ustawiaj jakąś flagę - spi_send_flag na JEDEN 3. w pętli głównej programu gdy ta flaga jest = 1 to ją zerujesz i jednocześnie wysyłasz po kolei wszystkie cyfry.
wtedy przerwanie jest w ogóle nie obciążone a program ładnie przejrzyście napisany w sposób nieblokujący
Ok, właśnie tak kombinuję tylko wydawało mi się, że lepiej z przerwania wysyłać zależnie od czasu od 1 do 4 cyfr (zawsze to mniej niż w pętli głównej za każdym razem 4) ale teraz widzę, że można inaczej zmienne zorganizować i czasowo wyjdzie na to samo a kod się znacznie uprości. SCK SPI ustawiłem na Fosc/2 więc faktycznie 1 bit to tylko 2 takty zegara i nie było problemów nawet z przesłaniem wszystkich wyświetlaczy w przerwaniu.
Poniżej filmik z wygranej bitwy z MAX7219. Założenia do "projektu" były takie: wykonać stoper zliczający z dokładnością do 1/100 sek. Wykorzystać 4 nieblokujące klawisze z następującymi funkcjami: klawisz 1 - krótkie naciśnięcie start/stop odliczania czasu, długie naciśnięcie reset stopera klawisz 2 - krótkie naciśnięcie "zatrzymanie" na wyświetlaczu czasu bieżącego, w tle cały czas trwało odliczanie czasu, ponowne naciśnięcie wznowienie wyświetlania czasu klawisz 3 - krótkie naciśnięcie zmniejszenie intensywności świecenia wyświetlacza, długie naciśnięcie ustawienie intensywności na minimum (na filmie pokazane również odliczanie przy minimalnej intensywności) klawisz 4 - krótkie naciśnięcie zwiększenie intensywności świecenia wyświetlacza, długie naciśnięcie ustawienie intensywności na maksimum
Obsługa klawiszy zaczerpnięta z bloga Mirka. A reszta z noty katalogowej MAX7219 i ATmega32. Poniżej kody. Obsługa SPI jest w max7219.c bo nie chciałem już tworzyć oddzielnej biblioteki.
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
A teraz jeszcze pytanie. Co radzicie do dokładnego odmierzania czasu? Chodzi o to, ze chciałbym wykonać układ mierzący czas z dokładnością właśnie do 1/100 sek ale pomiary muszą być dokładne. Chodzi o odmierzanie czasu biegu. Wyzwolenie i zatrzymanie tego pomiaru to inna sprawa, obecnie chodzi mi tylko o odmierzenie czasu. Myślałem nad jakimś rtc umożliwiającym generowanie co 10 ms przerwania (chyba jest to stabilniejsze niż zwykły timer w mikrokontrolerze) co o tym sądzicie? A może jakieś inne podpowiedzi?
Przeglądnąłem notę ATmega32 - Timer2 i faktycznie tryb asynchroniczny wygląda obiecująco na moje potrzeby. RTC chciałem wykorzystać ze względu na to, że w projekcie będę potrzebował jeszcze czasu i daty więc i tak będzie. Może jeszcze jakieś propozycje?
Niestety tryb asynchroniczny z kwarcem 32,768 nie umożliwia dokładnego generowania przerwania co 10 ms. Błędy są jak na moje potrzeby zbyt duże - chyba, ze coś źle liczę. Poniżej kod na którym "testowałem" Timer2 async.
Skłaniam się jednak do jakiegoś sprzętowego rozwiązania, które umożliwia generowanie przerwania z częstotliwością 100Hz no i przy okazji może ma jakieś RTC. Możecie coś polecić?
No dowolny układ RTC - dowolny - pierwszy z brzegu - jest ich przecież całe mrowie i na dowolne magistrale chociażby PCF8583 itp .... czy o coś innego ci chodziło ?
Właśnie szukam rozwiązania podobnego do PCF8583 pracującego jako clock ale mającego możliwość generowania przerwania na wyjściu z częstotliwością 100Hz a nie 1Hz. Wiem, że mogę go wykorzystać w innym trybie, ale w takim przypadku potrzebowałbym 2 takich układów. A poniżej krótki opis, który rozjaśni do czego to potrzebuję. Chciałbym wykonać układ, który mierzy czas z dokładnością do 1/100 sek. Poza tym po zatrzymaniu pomiaru zapisuje datę, godzinę (hh:mm) zakończenia pomiaru oraz dokładny zmierzony czas. (taki stoper logger). Może osoby bardziej doświadczone podpowiedzą jak to można inaczej wykonać, jakieś wskazówki?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości