Witam.
Odgrzeję starego kotleta ale wątek mi pomógł więc napiszę.
Dzięki za poprawki do bootloadera - świetnie działa z rs485.
Oczywiście też czekam na update mkbootloadera do pełnej obsługi rs485 ale chciałbym napisać że również z tą wersją można sobie trochę ułatwić programowanie wielu układów połączonych w sieć. Wprawdzie nie wszystkie na raz ale pojedynczo (ale bez odłączania od sieci) działa całkiem sprawnie. Mam 3 moduły rozrzucone po domu (to nie problem bo dom nie duży) ale mocno zabudowane tzn. do każdego żeby się dostać to trochę się trzeba nademontować

Wszystkie komunikowały się ze sobą (a raczej z masterem będącym w dogodnym miejscu) po rs485. Protokół prosty jakiś tam sobie wymysliłem czyli np $1X oznacza:
$ - (oznaczenie początku rozkazu)
1 - adres modułu.
X - komenda np odczyt to R, zapis to W+FF (wartość w hex) jest też reset - S
I teraz jak chcę zaktualizować we wszystkich modułach programy z jednego miejsca to się wpinam kompem w sieć rs485, wyłączam mastera (transmisja więc ustaje bo protokół jest tak zbudowany że slave-y siedzą cicho do momentu aż konkretnego master nie zapyta), odpalam
mkbootloader, otwieram plik ze wsadem dla odpowiedniego slave-a i ustawiam [software reset] np $1S (jeśli chcę zaktualizować slave-a nr 1), wciskam wstrzyknij i po chwili mam wsad zaktualizowany. I tak z każdym po kolei zmieniając ciąg znaków w opcji [software reset].
Wiem że ameryki nie odkryłem ale może się komuś ta uproszczona wersja przyda bo mi baaaaardzo ułatwiła życie.
Pozdrawiam
Jarek