Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 cze 2018, o 11:13


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sty 2018, o 19:03 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2015
Posty: 112
Pomógł: 7

Cześć.

Mam dwa moduły RFM69 podpięte do zestawów ATB wg schematu z książki.

Jeden moduł co sekundę nadaje 1, 2, 3...

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


drugi natomiast ma odbierać to co nadał ten pierwszy,

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


problem w tym, odbiornik odbierze kilka danych, i koniec. Już nie ruszy nawet przez długi czas. Zresetowanie płytki powoduje, że znów odbierze kilka danych i znów się zatrzymuje. Nie wiem dlaczego.

Nadajnik zasilony z ATB-PWR, odbiornik z digi-lion.

Zauważyłem, że zwiększenie prędkości z 9600 na 115200 powoduje poprawę. Na ok 50 nadanych, nadajnik "zawiesi się" na jeden cykl po czym odbiera kolejne dane.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 sty 2018, o 20:42 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2015
Posty: 112
Pomógł: 7

Sprawdziłem co się dzieje na pinach, jeżeli nadlecą dane to moduł ładnie generuje przerwanie co sekundę na pinie DIO, tak kilka razy po czym przerwanie już nie występuje. Zamieniłem miejscami moduły RFM (Nadajnik <-> odbiornik) ale sytuacja wciąż ta sama.

Czy jest możliwe, że na tą sytuację może mieć wpływ otoczenie, odległość między modułami?? - znajdują się od siebie ok 10 cm.

Moduły znajdują się na płytkach stykowych, na zasilaniu 100uF + 100pF



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 sty 2018, o 17:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2015
Posty: 112
Pomógł: 7

Mam również modułu RFM69HW. Przeglądnąłem rejestry, różnica między modułem HW i CW jest taka, że moduł HW ma dodatkowo rejestry 0x5A i 0x5C "High Power PA settings" oraz 0x26 "mapping pin" ale dotyczy to pinów które nie są używanie.

Czy kod z GB będzie prawidłowo działał z modułami HW??



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 20:49 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1462
Pomógł: 72

A jak je odsuniesz od siebie na odległość 2-3 metrów to jak się zachowuje?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2018, o 20:56 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 lis 2015
Posty: 112
Pomógł: 7

Odległość nie ma znaczenia - w każdym przypadku to samo.
Zauważyłem jedną rzecz.

Jeżeli, w kodzie nadajnika w funkcji rfm69_transmit zakomentuję rfm69_rxon() to odbiornik odbiera idealnie, nic nie gubi 255 odebranych na 255 wysłanych.

Sprawdzałem na modułach RFM69CW i RFM69HCW



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO