mirekk36 napisał(a):
DEKLARACJA to w przypadku funkcji - jest sam NAGŁÓWEK funkcji - często w pliku nagłówkowym *.h
natomiast DEKLARACJA zmiennej ? ..... no tu zęby zjadają początkujący - tylko dziwię się dlaczego skoro to jest ŁADNIE opisane w Bluebooku
deklaracja zmiennej charakteryzuje się słówkiem (specyfikatorem) "extern" który podajemy w pliku nagłówkowym *.h i deklaracja NIGDY nie spowoduje rezerwacji pamięci
Ja chyba wiem skąd ta konsternacja bierze, sam się zwykle na to łapię

. Jeśli poprawnie zdefiniujemy zmienną w pliku źródłowym, to w nagłówkowym nie damy extern to też to zadziała. Człowiek naogląda się takich kodów, a potem mu się wszystko plącze

Dlatego ja staram się zawsze pisać to extern

Mam podejrzenie o co głównie chodzi autorowi wątku. Pomimo, że już trochę programuję to pomimo tego dostaję oczopląsu, jeśli widzę typ wyliczeniowy

Zwykle definiujemy tak:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to nie mam kłopotu: po lewej mam typ danych, a po prawej nazwa zmiennej wraz z inicjalizacją.
gdy wymyślimy nowy typ:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
to też zwykle nie mam kłopotu i możemy zdefiniować nowa zmienną, o nowym typie:
język c
To nadal mamy jasność po lewej to, a po prawej to.
A teraz uwaga, mamy typ wyliczeniowy:
język c
mamy konsternację, czemu do jasnej anielki

mamy definicję taką:
język c
Czemu mamy "enum edir dir" ?Po lewej stronie mamy raz:
enum, dwa:
edir, trzy:
dir i dopiero inicjalizacja, przypisanie wartości.
To jest ten
OCZOPLĄS, jak dla mnie

Teraz nie odpowiem na to pytanie, bo muszę iść, ale wieczorem siadam do książek i szukam szczegółowej odpowiedzi