Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 13 gru 2017, o 12:04


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 paź 2017, o 23:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22060
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 805

... a co może ? ;) sprawdźcie sami proszę ;)

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2017, o 06:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1179
Pomógł: 57

Super, tego mi było trzeba :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2017, o 06:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22060
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 805

jak dobrze pójdzie i zakończy się kosmetyka, czyli ostatnie poprawki to w poniedziałek ukaże się już do pobrania do pierwszych testów ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2017, o 06:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1179
Pomógł: 57

No to teraz to mi smaka zrobiłeś. Przez weekend oka nie zmrużę ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2017, o 10:47 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sie 2015
Posty: 159
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4

Rewelacja Mirku, bardzo przydatny komponent. Na pewno zastosuję w swoich projektach ;)

_________________
Michal Makowka's Technology



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 paź 2017, o 08:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 kwi 2014
Posty: 411
Lokalizacja: Zambrów
Pomógł: 22

W końcu hehe :) Gratulacje wykonania i pomysłu na takie rozwiązanie :)

Mam pytanie co do licencji. Na stronce jest napisane:
LICENCJONOWANIE:
1. Licencja typu DEV (Developer) - służy tylko i wyłącznie do generowania programów na własny użytek (użytek własnej firmy) bez ograniczenia ilości komputerów.
2. Licencja typu CLN - służy do generowania programu na potrzeby własnych klientów. Jedna licencja CLN dla jednego kilenta. <-- przy okazji literówka na stronie :)

- Nie wiem czy dobrze rozumiem te zasady licencjonowania. Jak mam licencje Dev i stworze sobie program, który ładuje mi wsady do moich urządzeń i pójdę z takim programem do klienta, aby załadować mu wsad to jest to zgodne z tą licencją dev? Czy to jest tylko w obrębie firmy tak na prawdę do testów programu czy działa, ale u klienta nie mogę z niego skorzystać?
- Jeżeli tak by było to musiałbym wkupić CLN dla tego klienta, abym mógł to zrobić u niego lub on mógł to zrobić moim programem tak?
- Jeżeli tak to co w przypadku jak napiszę program do konkretnego mojego rozwiązania sprzętowego i ten program będzie pobierał z internetu nowy wsad, jak będzie dostępny, i go wgrywał ( klient pobiera sobie programik powiedzmy z mojej stronki www i sam go uruchamia ) do urządzenia. Coś na zasadzie uaktualnienia BIOSu na płytach głównych.
Czy w takim przypadku ( pewnie tak ) każdy z tych klientów musi mieć osobną licencję CLN tak? Jeżeli tak to w jaki sposób to mierzyć? Badać np. ilość pobrań ze strony, czy może dopiero jak klient skorzysta z programu i wgra wsad to wtedy to wysyłać do serwera i generować jakiś unikatowy numer związany z kompem czy urządzeniem i na tej podstawie kupować odpowiednią ilość licencji? Czy taka licencja jest przydzielona do klienta wtedy i jak już z niej nie skorzysta nigdy to dla drugiego trzeba kupić ponownie tak?
- W sklepie nie ma jeszcze tej licencji do kupienia jest na razie tylko dev, to kiedy się ewentualnie pojawi? Ciekaw jestem ceny :)
- Napisane jest, że to jest tylko do DELPHI, mam rozumieć, że w wersji 10.* IDE w c++ nie działa, tylko pascalu? Czy jednak będzie to w c++ działać poprawnie.
- Czy są plany w przyszłości na wersję 2009 i c++ czy już tylko od 10.* w górę?

Z góry dziękuję za odpowiedzi jak się pojawią :) Pozdrowionka.

_________________
.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 paź 2017, o 09:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22060
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 805

misiulu napisał(a):
- Nie wiem czy dobrze rozumiem te zasady licencjonowania. Jak mam licencje Dev i stworze sobie program, który ładuje mi wsady do moich urządzeń i pójdę z takim programem do klienta, aby załadować mu wsad to jest to zgodne z tą licencją dev? Czy to jest tylko w obrębie firmy tak na prawdę do testów programu czy działa, ale u klienta nie mogę z niego skorzystać?


Jeśli idziesz do klienta ze swoim kompem np laptopem i okazjonalnie w ramach serwisowych używasz swojej licencji to jest to normalna sprawa i inna licencja nie jest wymagana

misiulu napisał(a):
eżeli tak by było to musiałbym wkupić CLN dla tego klienta, abym mógł to zrobić u niego lub on mógł to zrobić moim programem tak?

Komponent przecież umożliwia pisanie programów, w tym dla klientów. Jeśli ktoś napisze własny program i sprzeda go klientowi a będzie on zawierał funkcjonalność wgrywania firmware do procka - ma pracować ten program na komputerze klienta i być tam na stałe no to z kolei trzeba wykupić licencję CLN dla klienta - jej koszt będzie ok 30zł (zresztą już kilka osób zakupiło takie licencje na telefon)


misiulu napisał(a):
- Jeżeli tak to co w przypadku jak napiszę program do konkretnego mojego rozwiązania sprzętowego i ten program będzie pobierał z internetu nowy wsad, jak będzie dostępny, i go wgrywał ( klient pobiera sobie programik powiedzmy z mojej stronki www i sam go uruchamia ) do urządzenia. Coś na zasadzie uaktualnienia BIOSu na płytach głównych.

Nie za bardzo rozumiem w czym problem? Tak jak pisałem wyżej - jeśli klient ma używać programu w którym zastosowany jest ten komponent no to przecież nie jest dziwne, że powinien on posiadać licencję na jego używanie. W takim przypadku należy właśnie nabyć licencję CLN - jest ona w postaci małego pliku, który musi być umieszczony obok pliku EXE

misiulu napisał(a):
Czy w takim przypadku ( pewnie tak ) każdy z tych klientów musi mieć osobną licencję CLN tak?

Oczywiście

misiulu napisał(a):
Jeżeli tak to w jaki sposób to mierzyć? Badać np. ilość pobrań ze strony,

To jest sposób na działania niezgodne z licencją. Przecież komponent nie jest komponentem niezależnym od sprzętu, no toż jeśli klient zakupił u ciebie sprzęt i potrzebuje aktualizować w nim firmware a ktoś zamierza napisać własny program w oparciu o ten komponent to co za problem wliczyć w koszty sprzedawanego urządzenia taką licencję ze swoją marżą - i sprzedać klientowi komplet. Czyli URZĄDZENIE + Program + Licencję. Przecież urządzenia nie pobiera się z internetu ...

ale w tym momencie chyba rozumiem problem - chodziłoby może tobie o to aby licencjonowanie tak działało, że klient pobiera wersję DEMO twojego programu ze strony ale to DEMO nie działa w pełni ? i wtedy dosyłasz mu oddzielnie dla niego licencję ? ... no ale to sprowadzi się na końcu do tego samego - że jeśli sprzedajemy klientowi Sprzęt oparty o AVR to dodajemy mu w pakiecie nasz program wraz z licencją. Jeśli klient z jakichś względów (awaria kompa) straci ten program i licencję to przecież cały komplet można mu przesłać ponownie ...

Udostępnianie na stronie swojego programu z komponentem z licencją DEV niestety będzie niezgodne z licencją - wtedy w zasadzie niepotrzebna byłaby licencja CLN

misiulu napisał(a):
czy może dopiero jak klient skorzysta z programu i wgra wsad to wtedy to wysyłać do serwera i generować jakiś unikatowy numer związany z kompem czy urządzeniem i na tej podstawie kupować odpowiednią ilość licencji?

Ale po co takie kombinacje ? ;) licencja CLN zezwala żeby twój klient mógł korzystać z twojego programu z tym komponentem na DOWOLNEJ ilości własnych komputerów, ba! nawet z wieloma urządzeniami od ciebie. Byle by się to odbywało w ramach jednego adresu siedziby, jeśli są dwie siedziby to wtedy wypadałoby aby zakupić drugą licencję. No to są chyba niezłe warunki ?

misiulu napisał(a):
Czy taka licencja jest przydzielona do klienta wtedy i jak już z niej nie skorzysta nigdy to dla drugiego trzeba kupić ponownie tak?

Dokładnie TAK licencja CLN jest dla konkretnego klienta i w trakcie gdy program EXE uruchomi się mając obok plik licencji, to na dodatek sam stworzy w swoim własnym folderze nowy plik *.txt w którym będą widoczne dane tego klienta oraz informacja że licencja jest tylko dla niego. Trzeba zatem uważać żeby nie wgrywać programu np do folderu "Program Files" ponieważ w nim program nie będzie mógł utworzyć tego pliku i wtedy cały program może nie chcieć się uruchomić

misiulu napisał(a):
- W sklepie nie ma jeszcze tej licencji do kupienia jest na razie tylko dev, to kiedy się ewentualnie pojawi? Ciekaw jestem ceny

Już podałem wyżej cenę ;) oczywiście jest ona brutto ... do tej pory czekałem na zapytania telefoniczne. Pierwsza osoba która się zgłosiła otrzymała jedną licencję CLN gratis - po to aby sprawdzić jak to działać będzie w praktyce i żeby dała mi znać - testy przeszły pomyślnie - dlatego wkrótce ukaże się druga licencja w sklepie

misiulu napisał(a):
- Napisane jest, że to jest tylko do DELPHI, mam rozumieć, że w wersji 10.* IDE w c++ nie działa, tylko pascalu? Czy jednak będzie to w c++ działać poprawnie.

eeeeh bardzo bym chciał żeby to działało w C++ Builderze, nawet ostatnią całą kuźnię ;) czyli noc z piątku na sobotę poświęciłem z moim kolegą Michałem na próby odpalenia tego pod Builderem bo on tylko w tym pracuje - ale kicha ... Spowodowane jest to tym, że Delphi jakoś jednak nie do końca dobrze generuje pliki nagłówkowe *.h do komponentu - i to jeśli chodzi o użyty moduł Win API odnośnie gniazdek sieciowych - więc próba odpalenia programu pod C++ z takim komponentem kończy się kilkoma setkami błędów. Udało się nam nawet wyeliminować te błędy kompilacji i w końcu program ruszył ale niestety ;) ZERO połączenia z prockiem AVR no i klapa - więc przykro mi

misiulu napisał(a):
- Czy są plany w przyszłości na wersję 2009 i c++ czy już tylko od 10.* w górę?

Jeśli byłaby mocna potrzeba - to przez Ciebie ;) zresztą mam na jednej wirtualce zainstalowane środowisko 2009 - no ale ... jak ruszy to też tylko w Delphi niestety i tu jest problem

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 paź 2017, o 19:22 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 kwi 2014
Posty: 411
Lokalizacja: Zambrów
Pomógł: 22

Dziękuję bardzo za odpowiedzi! Teraz wszystko jasne :) W sumie nie jest to, jak napisałeś, wygórowana cena za licencję ;) także trzymam kciuki aby to wypaliło i był z tego hicior! :)

Szkoda, że są problemy pod c++ :( To w takim razie nie warto grzebać dla mnie pod te 2009 bo tam nie mam niestety delphi w IDE. Ale jak się uprę to i w nowych wersjach starter ( 10.* ) już jest przecież pascalek dostępny, a podstawy języka znam, dużo jest opcji i użycia komponentów podobnie jak w c i dodać do tego twoje poradniki i w DELPHI się napisze jak będzie trzeba :)

_________________
.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 paź 2017, o 20:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22060
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 805

misiulu napisał(a):
DELPHI się napisze jak będzie trzeba

Na to też powoli namawiam mojego kolegę ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lis 2017, o 03:44 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 02 lis 2017
Posty: 2
Pomógł: 0

Super, tego mi było trzeba :D
_________________
bullet force



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lis 2017, o 21:47 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 gru 2016
Posty: 6
Lokalizacja: Lubań dolnośląskie
Pomógł: 0

Witam!
Mam problem.
Pobieram komponent i po rozpakowaniu nie widzę pliku .exe.
Podpowie ktoś???



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lis 2017, o 21:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22060
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 805

jacekrado napisał(a):
Witam!
Mam problem.
Pobieram komponent i po rozpakowaniu nie widzę pliku .exe.
Podpowie ktoś???

A po co plik EXE? możesz sobie skompilować projekt i będziesz miał EXE

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 22 lis 2017, o 21:57 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 01 gru 2016
Posty: 6
Lokalizacja: Lubań dolnośląskie
Pomógł: 0

Ej no przecież.
Ja już chyba jestem dziś zmęczony?
Dzięki Guru!!!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO