Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 16 paź 2017, o 23:02


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 paź 2017, o 20:55 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 cze 2017
Posty: 32
Pomógł: 0

Chciałbym nauczyć się skonstruować rejestrator , który rejestrowałby parametry pracy jakiegoś urządzenia w czasie rzeczywistym.
Dokonywałby częste pomiary napięć na poszczególnych punktach pomiarowych.
Niestety moja wiedza jest jeszcze na razie trochę za słaba, chciałbym poznać w jaki sposób można przesłać i odczytać poszczególne bajty
na kartę SD.
Podkreślam że taki programator zapisywałby dużo danych.
Ale na początek prosiłbym o pomoc jak się za to zabrać, zakupiłem programator p. Mirka i dwie książki niebieską i zieloną.
Proszę o podpowiedzi.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 paź 2017, o 21:01 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 lip 2017
Posty: 3
Pomógł: 2

W ksiązkach jest opisana obsługa karty SD. Jeśli chodzi o sprzętowe podłączenie karty do uC to zerknij na schemat zestawu atb.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2017, o 02:42 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21706
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

jerzy1970 napisał(a):
zakupiłem programator p. Mirka i dwie książki niebieską i zieloną.

Jeśli chodzi o zapis to raczej będzie trzeba użyć FarFS ale na początek warto poćwiczyć sobie z PetitFS - w zielonej książce jest sporo takich ćwiczeń

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 paź 2017, o 08:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 23 sty 2014
Posty: 692
Pomógł: 51

jerzy1970 napisał(a):
Chciałbym nauczyć się skonstruować rejestrator , który rejestrowałby parametry pracy jakiegoś urządzenia w czasie rzeczywistym.
Dokonywałby częste pomiary napięć na poszczególnych punktach pomiarowych.
Niestety moja wiedza jest jeszcze na razie trochę za słaba, chciałbym poznać w jaki sposób można przesłać i odczytać poszczególne bajty
na kartę SD.
Podkreślam że taki programator zapisywałby dużo danych.
Ale na początek prosiłbym o pomoc jak się za to zabrać, zakupiłem programator p. Mirka i dwie książki niebieską i zieloną.
Proszę o podpowiedzi.


Zacznij od podstaw, masz Blue Booka to przeczytaj go całego, jak coś nie jasne to przeczytaj go jeszcze raz od początku, analizuj przykłady z książki, modyfikuj je. Z czasem dojdziesz do wprawy i napiszesz bardziej zlożony soft niż odczyt napięć z wielu puntów, konwersja wartości, zapisanie na kartę itd :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2017, o 09:12 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 cze 2017
Posty: 32
Pomógł: 0

No dobrze ale może na początek proszę o krótką podpowiedz rozumiem że mam opalić w eklipsie kod 15_TEST_Petit_FS założyć w zestaw ATB płytkę z kartą pamięci SD.
Wyświetla mi się komunikat odczyt: test.txt disk int error i co dalej robić?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2017, o 09:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21706
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 796

Jeśli kolega posiada najnowszy zestaw 1.05x to trzeba prześledzić w kodzie połączenia - bo nieco się zmieniły w stosunku do tego co było w przykładzie z książki

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2017, o 09:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 cze 2017
Posty: 32
Pomógł: 0

To znaczy że trzeba coś zmienić w ustawieniach NA ATB, w kodzie żródłowym zmienić?.
Na początek chodzi mi tylko o to żeby wiedzieć czy karta mi się prawidłowo komunikuje.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2017, o 10:33 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 04 lis 2016
Posty: 20
Pomógł: 0

Mysle, ze Mirek miał na myśli abyś sprawdził w kodzie projektu (w Eclipse) makrodefinicje (#define) połączeń elektrycznych.
Książka (jak i projekt do niej dołączony) zapewne powstawała zanim pojawiło sie ATB 1.05, czyli w czasach starszych zestawów ATB, które mogły się różnić jeżeli chodzi o połączenia elektryczne.

Otwórz sobie schemat elektryczny zestawu ATB 1.05 oraz otwórz kod programu w miejscu gdzie są definiowane połączenia i sprawdź czy wszystko jest ok. Twoim zadaniem jest sprawdzenie na schemacie elektrycznym które piny mikrokontrolera są wyprowadzone do gniazda karty SD. Następnie w kodzie programu sprawdź czy te piny sa tam zdefiniowane i czy w odpowiedni sposób (czy np. nie zostały przeorganizowane).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 paź 2017, o 13:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 cze 2017
Posty: 32
Pomógł: 0

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
// połączenie jest tak jest w zestawie
int 0 z PD2 jEST POŁACZONE TO CO JEST ŻELE

napięcia są prawidłowe karta 1G , zielona zworka zapięta w kierunku karty w momęcie włączenia zasilnia mignie tylko raz
zworka biała USER_JUMPER jest zapięta

czy na karcie muszą być zapisane jakieś pliki , co jeszcze sprawdzić?
I jeszcze jeno pytanie czy jak nie będzie karty w płytce to też można sprawdzić czy elektrycznie wszystko chodzi , jaki wykonać test?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2017, o 15:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 cze 2017
Posty: 32
Pomógł: 0

czy ktoś podpowie jak sprawdzić czy slot karty jest dobry?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 paź 2017, o 16:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 lip 2013
Posty: 1047
Pomógł: 51

Omomierzem na początek.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: wczoraj, o 16:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 11 cze 2017
Posty: 32
Pomógł: 0

Ale pdpowiedzi dajecie omomierzem slot chcesz sprawdzać, może ktoś da jakąś popowiedz.
Pliki w inernecie podają przykłady na Atmega 8 , z niedieskiej książki kody żródłowe L14_AVR_WAV_PLAYER i 15_TEST_Petit_FS a z zielonej L14_AVR_WAV_PLAYER nie działaja a elektryczne polaczenia są dobre



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO