Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 15 gru 2017, o 07:15


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 17:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

Hej

Ma ktoś może sprawdzoną bibliotekę pod ten wyświetlacz, nie mogę go uruchomić po dłuższej przerwie. Próbowałem w mbed ale miałem z nim problemy. Więc chciałbym spróbować na AVR


Z góry dzięki



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 19:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 paź 2014
Posty: 274
Lokalizacja: stolyca pyrlandii :)
Pomógł: 11

Hi hi.
Też od kilku dni rozkminiam uruchomienie tego wyświetlacza :)
Od SunRiver otrzymałem link:
https://www.mikrocontroller.net/topic/395608
Bezpośredni link do biblioteki
https://www.mikrocontroller.net/attachment/295063/Test_M644_FT810.zip

Powiem Ci tak, że jest tam przykład pod Atmege644, i próbuje go przekonfigurować na Atmege32 ale na razie topornie mi to idzie.
Biblioteka jest skonfigurowana pod kwarc 16 MHz.

Na chwilę obecną ogarnąłem na razie to:
Kod:
void init_timer1(void)
{
   // Timer1 - 250µs @ 2 Mhz
   TCCR1B = 0x00; // stop
   TCCR1A = 0x00;
//   TCCR1C = 0x00;         //rejestr TCCR1C w Atmega644 zawiera bity FOC1A oraz FOC1B w Atmega32 te bity są w rejestrze TCCR1A
   OCR1A = 499; // TOP - timer zählt bis TOP und wirft nen IRQ
   TIMSK |= (1<<OCIE1A);      // dla Atmega32
//   TIMSK1 |= (1<<OCIE1A);      // dla Atmega644
   TCCR1B = (1<<WGM12) | (1<<CS11); // tryb = CTC, prescaler = 8 dający na wyjściu 2 MHz
}


W eclipse ma ustawiony projekt na kwarc 16 MHz, i taki też mam założony na płytce.
Co mnie dziwi na pinie SCK (PB7 w Atmega32) mam częstotliwość 2,856 MHz a w tym miejscu chyba powinno być 2 MHz.

Z powodu problemów z uruchomieniem moja Atmega644 już jest w drodze, ale będzie dopiero za kilka dni...
Bo jak wiadomo na działającym przykładzie działa się łatwiej :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 19:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

No kurka ja też nie mam 644 :( A próbowałeś podłączyć ten wyświetlacz już do ATmegi32 ?
A wyświetlacz podłączasz przez tą tasiemkę tak i zasilasz go z 5V ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 19:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 paź 2014
Posty: 274
Lokalizacja: stolyca pyrlandii :)
Pomógł: 11

No właśnie też dlatego próbuje przekonfigurować bibliotekę aby ruszyła na mojej AT32 :)
Jedno co mogę od razu Ci powiedzieć, to fakt że trzeba też nieco bibliotekę okroić z obrazków: okroić tzn. ja usunąłem ostatnią bitmapę (jeśli można to tak nazwać) ponieważ po skompilowaniu oryginalnego przykładu kod wynikowy daje coś ok 34 kB.
Tak podpinam go bezpośrednio pod 5V, o linie sygnałowe się nie martwiąc ponieważ kontroler ma swojej płytce również dwa konwertery LVC125.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 19:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

A ok mi tylko chodzi o pewny libs, abym mógł sprawdzić czy mój wyświetlacz jest sprawny



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 19:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 paź 2014
Posty: 274
Lokalizacja: stolyca pyrlandii :)
Pomógł: 11

To może wrzuć go tutaj lub podaj linka, może komuś innemu się uda go uruchomić i wtedy będziesz miał informację zwrotną :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 19:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

SunRiver go publikował u niego działał u mnie różnie z tym było



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 20:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 paź 2014
Posty: 274
Lokalizacja: stolyca pyrlandii :)
Pomógł: 11

Ale z tego co pamiętam Sun nie publikował biblioteki dla AVR a dla ARM-ów (przynajmniej ja na bibliotekę dla AVR nie trafiłem).
To o bibliotekę na jaką platformę Ci zależy ??



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 20:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

Pod AVR-y
Pod ARM-y testowałem i różnie raz się wyświetlał obraz raz nie



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 20:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 paź 2014
Posty: 274
Lokalizacja: stolyca pyrlandii :)
Pomógł: 11

Jeśli na ARM Ci raz działało a raz nie to obstawiałbym problem z połączeniem, jakiś luźny kabel itp.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 20:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

To był inny problem Sun wiedział o co chodzi



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 20:13 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2012
Posty: 525
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 31

Wspomniana wyżej biblioteka ładnie działa na ATMega644 16MHz. Na zdjęciu poniżej, moja zabawa fontami wbudowanymi w kontroler wyświetlacza:

Obrazek

_________________
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 20:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

To dobrze wiedzieć teraz albo przeportować bibliotekę albo kupić ATmege



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 20:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8568
Pomógł: 333

dobra rada panowie ... wywalcie tasiemkę , najlepiej się spisuje zwykły przewód nawet 60cm typowy IDC jak do KAndy :)
i kłopoty z wyświetlaczem ustąpią ...

_________________
╔═════════════════╗
║...:: z każdym bitem serca



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 20:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

To jeszcze pytanie jak mam sygnały z jakiegoś ARM-a to wpinam się bezpośrednio w płytkę, pomijając tasiemkę ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 wrz 2017, o 20:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8568
Pomógł: 333

tak po to masz tam miejsce na przylutowanie goldpinów

_________________
╔═════════════════╗
║...:: z każdym bitem serca



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 00:06 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 paź 2014
Posty: 274
Lokalizacja: stolyca pyrlandii :)
Pomógł: 11

Sun - niech mi będzie wolno pokłonić Ci się w pas w ramach podziękowania.
"Tasiemka" była powodem niedziałania u mnie wyświetlacza, gdy poszedłem za Twoją radą i zastąpiłem ją przewodami, panelik wystartował :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 06:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

Czyli wpinać się od razu w PCB tą tasiemką ? Ale te złącza na PCB to nie są już 5V tolerant ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 10:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 paź 2014
Posty: 274
Lokalizacja: stolyca pyrlandii :)
Pomógł: 11

Ja to zrobiłem za sugestią SunRiver'a w ten sposób:
Obrazek

Do tego kod z podanego linku i modyfikacja którą pokazałem u góry tego postu i mi wystartowało :)

Na chwilę obecną jest to na szybko zrobiony pająk, tak aby wystartował wyświetlacz i żeby było można testować różne wariacje.
W tygodniu jak dojedzie parę rzeczy kurierem, to planuje zrobić przelotkę FT810<->gniazdo Kanda (coś ala Mirka kabel programatora) - tak aby było łatwiej i bez problemów podłączanie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 10:41 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

Słuchaj możesz mi podesłać cały projekt ze zmianami ?

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Słuchaj możesz mi podesłać cały projekt ze zmianami ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 10:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 paź 2014
Posty: 274
Lokalizacja: stolyca pyrlandii :)
Pomógł: 11

Łap pełny projekt z Eclipse Mars.2

Zrobiłem go przez "export" mam nadzieję, że Ci wystartuje.
Jedyne zmiany względem oryginalnego projektu to w pliku Test_M644_FT810.c zmieniłem:
Kod:
void init_timer1(void)
{
   // Timer1 - 250µs @ 2 Mhz
   TCCR1B = 0x00; // stop
   TCCR1A = 0x00;
//   TCCR1C = 0x00;         //rejestr TCCR1C  zawiera bity FOC1A oraz FOC1B w Atmega32 te bity są w rejestrze TCCR1A
   OCR1A = 499; // TOP - timer zählt bis TOP und wirft nen IRQ
   TIMSK |= (1<<OCIE1A);      // dla Atmega32
//   TIMSK1 |= (1<<OCIE1A);      // dla Atmega644
   TCCR1B = (1<<WGM12) | (1<<CS11); // tryb = CTC, prescaler = 8 dający na wyjściu 2 MHz
}


Oraz z pliku pic_data.c na samym końcu usunąłem
Kod:
const uint8_t spiral[2618] PROGMEM =
{
   (...)
};


Ja na ATB mam Atmega32-16PU pędzona kwarcem 16MHz.


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 11:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

Zero jakiegokolwiek kontaktu :(



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 11:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 paź 2014
Posty: 274
Lokalizacja: stolyca pyrlandii :)
Pomógł: 11

A używasz tasiemki którą dołącza producent, czy połączyłeś to przewodami tak jak ja na zdjęciu ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 11:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

Podłączyłem przewodami mam jeszcze pytanie w kodzie inaczej podłączone są Sygnały CS - PD a na zdjęciu inaczej. Sygnału INT nie używasz ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 11:25 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 paź 2014
Posty: 274
Lokalizacja: stolyca pyrlandii :)
Pomógł: 11

Tak "INT" wisi w powietrzu, nie korzystam z niego.
CS podpięty pod PB4
PD podpięty pod PB2

definicje CS i PD (PDN) są w pliku FT800_config.h



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 13:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8568
Pomógł: 333

moje ATB ma na dole 3 złacza IDC10 gdzie mam przygotowane połaczenia SPI

1 - standard KAMAMI
2 - Sun MODE
3 - FT8xx

i dlatego wpinam tasiemkę od programatora (mam ich trochę i wszystko śmiga)

Obrazek

to miedzy innymi ten fragment którego mi zawsze brakuje w zestawach .... jakby wszyscy producenci mieli
klapki na oczy .... albo się zgadali ... czy jeden od drugiego odgapia

brakuje wyjść SPI, I2C ... dlatego mam pododawane ... w kilku standardach bo wygodne jest
warto wziąć i poprzerabiać atb czy inne evb :)

_________________
╔═════════════════╗
║...:: z każdym bitem serca



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 14:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 paź 2014
Posty: 274
Lokalizacja: stolyca pyrlandii :)
Pomógł: 11

SunRiver - dobry patent :)
A tak przy okazji jak to jest z tym pinem INT od FT8xx bo nie mogę go nigdzie znaleźć w bibliotekach i nie wiem czy powinien być podpięty (i gdzie) czy też nie jest potrzebny.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 16:29 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8568
Pomógł: 333

zostawiam pusty nie był mi potrzebny
podobnie jak audio

_________________
╔═════════════════╗
║...:: z każdym bitem serca



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 19:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 lut 2016
Posty: 52
Pomógł: 1

Ok ruszył dzięki za pomoc programator blokował komunikację



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 wrz 2017, o 19:57 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8568
Pomógł: 333

cieszę się że ci ruszył ...
Nie używam USBasp wiec nie mam zakłócania pracy z programatora,
dla testu podłaczyłem, aspa i z nim LCD się foszy , z moim innym programatorem niema żadnych
problemów w działaniu

Nie udostępniam swoich bibliotek moi panowie z powodu kilku osób ...
po prostu nie chcę by z nich korzystały :)

TA niemiecka jest dobra działa i udostępnia podstawowe funkcje dostępne
w silniku graficznym układu FT8xx i 81x choć jako że to tylko przeróbka
arduinowej biblioteki dla Ft800 wiec wszystkich możliwości nie udostępnia....

moje połączenie z AVR wygląda tak...
Obrazek

jest ono pewne i nie wprowadza zakłóceń układ działa prawidłowo w tym uwaga również na 5V sygnałach TTL
jak i z logiką 3,3V -- ale to macie w nocie prawda :)

Polecam takie podłaczenie .. zamiast taśmy bo jest niezawodne


pierwsze testy robiłem na m32 potem na 1284 zanim się okazało ze jednak brakuje mi mocy i zasobów ....
po czym ostatecznie przepisałem kod na F429 ... głównie zajmuje wszystko grafika i odpowiednie animacje
elementów ...

niemniej poczynania na AVR macie tu ... topic16027.html

wprawdzie napisałem tam że udostępnię libsy ... ale nie ma i nie będzie ....
do większości zastosowań wystarczy to co jest ... :)
a jak to napisał w przytoczonym wątku kol. dambo --

dambo napisał(a):
... dodawanie takich wyświetlaczy w amatorskich projektach jest trochu nieekonomiczne


całkowicie go popieram ... jako specjalistę i zdecydowanie polecam stosowanie tabletów do sterowania zamiast takich nieekonomiczych
układów i wyświetlaczy , gdyż zaiste są tańszym rozwiązaniem , o czym może w jakims poradniku kiedyś poczytam <jak dożyję :) bo juz jestem wapno gaszone >

wracając do meritum ..... z racji kilku projektów które na czasie będę opisywał na stronie
a opis publiczny wynika z wycofania się z koncepcji i zmian ... udostępniony zostanie nowy Mbed Explorer
wraz z edytorem dla FT81x generującym kod dla Mbed i dostępnej zintegrowanej biblioteki , którą przygotowałem dla
układów MKL25Z128VLK w postaci statycznej. i możliwe że na tej samej zasadzie udostępnię libsa dla AVR

_________________
╔═════════════════╗
║...:: z każdym bitem serca



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO