Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 wrz 2017, o 14:32


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 wrz 2017, o 14:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

Witam i zapraszam po darmowe i cyfrowe smakołyki :lol:

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2017, o 15:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 311
Pomógł: 16

Podobają mi się te szybkie poradniki. Krótko i na temat:).
Nie wiem czy już było w jakimś poradniku, ale chętnie zobaczyłbym jak dzielisz przychodzące stringi w b4a na konkretne komendy w telefonie. Temperatura do temperatury, czas do czasu itp. Co prawda mam swój sposób ,który działa ale chętnie zobaczę inne sposoby.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2017, o 15:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

fakt pokazywałem już w którymś poradniku ;) jest taka fajna funkcja do tokenizacji ;)

załóżmy że masz stringa:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


czy może być COŚ prostszego ? ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2017, o 22:14 
Online
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3048
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 73

Ooo, trzeba będzie to sprawdzić. :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 wrz 2017, o 22:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

Jaglarz napisał(a):
Ooo, trzeba będzie to sprawdzić. :)

Teraz na poważnie mówię, czekam na każdy odzew, opinię czy uwagi do działania biblioteki - byłoby miło

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2017, o 08:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 77
Pomógł: 0

Będę testował liba. za jakiś czas a co do stringa to ja wykorzystywałem funkcję wyłuskiwania z tego wątku naszego forum :
topic13077.html
zapodaną przez kolegę aldik40, działa bardzo dobrze ale tu jest znacznie prościej.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2017, o 14:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 311
Pomógł: 16

Właśnie korzystam z tego samego sposobu :).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2017, o 22:50 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 sie 2015
Posty: 3
Pomógł: 0

Witam jestem początkującym w B4a własnie testowałem bibliotekę muszę powiedzieć bardzo ułatwia pisanie kodu dla UDP funkcje z poradnika działają rewelacyjnie. Przetestowałem też wysyłanie pakietów w tle i działa ok natomiast nie mam pojęcia jak zrobić odbiór pakietów udp w tle????



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 wrz 2017, o 23:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

Fireman22 napisał(a):
natomiast nie mam pojęcia jak zrobić odbiór pakietów udp w tle????


po prostu trzeba to robić w jakimś SERVICE

na pewno będą i o tym poradniki ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 wrz 2017, o 19:01 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 22 lis 2015
Posty: 1
Pomógł: 0

A czy jest jakaś możliwość w B4A aby dane które odbiorę poprzez udp (np odczyt temperatury co 1 godzine) które umieszczę w tablicy przedstawić na jakimś wykresie ??



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 wrz 2017, o 22:27 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 sie 2015
Posty: 3
Pomógł: 0

Dziękuje Panie Mirku za podpowiedz! mam jeszcze pytanie co do biblioteki, jest możliwość uruchomienia WiFi prostym poleceniem jeśli tak to jakie to polecenie???. Może komuś początkującemu ułatwię pracę z odbiorem UDP w tle:) należy w service_create zainicjalizowac udp z prfixem dalej w service odebrać dane z "PacketArrived" wywołać w tej funkcji np. Activity i za pomocą polecenia "CallSubDelayed" odnieść się do procedury np wyświetlającej dane w edytorze. Jeśli mamy włączoną blokadę to w Activity_Resume użyjemy funkcji z poradnika P. Mirka SetSchowWhenLocked. Pozdrawiam;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2017, o 07:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 311
Pomógł: 16

ozi22 napisał(a):
A czy jest jakaś możliwość w B4A aby dane które odbiorę poprzez udp (np odczyt temperatury co 1 godzine) które umieszczę w tablicy przedstawić na jakimś wykresie ??

Na forum masz przykład wykresu ładowania akumulatora. W przykładach B4a jest więcej wykresow



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2017, o 07:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

Fireman22 napisał(a):
mam jeszcze pytanie co do biblioteki, jest możliwość uruchomienia WiFi prostym poleceniem jeśli tak to jakie to polecenie???


Ale co masz na myśli ? bo nie do końca rozumiem ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2017, o 09:48 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 12 sie 2015
Posty: 3
Pomógł: 0

Chodzi o automatyczne uruchomienie Wifi przy starcie aplikacji, kiedy jest wyłączone trzeba to robi ręcznie w ustawieniach androida jest to trochę uciążliwe. Na forum B4a jest biblioteka o nazwie "MLwifi" i w niej używam polecenia "wifi.EnableWifi(True)" . Czy jest taka możliwość w bibliotece "MKWiFiUDP"???.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 wrz 2017, o 10:56 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

Fireman22 napisał(a):
Chodzi o automatyczne uruchomienie Wifi przy starcie aplikacji, kiedy jest wyłączone trzeba to robi ręcznie w ustawieniach androida jest to trochę uciążliwe. Na forum B4a jest biblioteka o nazwie "MLwifi" i w niej używam polecenia "wifi.EnableWifi(True)" . Czy jest taka możliwość w bibliotece "MKWiFiUDP"???.


aaaaa ;) ... ok to dobry pomysł na kolejny upgrade tej biblioteki ;) ... będzie ta opcja

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO