Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 lis 2017, o 05:23


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 sie 2017, o 06:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21929
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

W końcu udało mi się poruszyć temat o który pyta mnie w mailach wiele osób, czyli jak pisać aplikację na androida aby mogła sobie działać w tle, gdy Activity zniknie z ekranu. Proszę bardzo oto pierwszy prosty sposób z (mam nadzieję) ciekawym przykładem ;)


_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2017, o 11:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 93
Pomógł: 1

Fajnie, fajnie tylko co zrobić aby wyświetlić np aktywność gdy telefon ma zablokowany ekran hasłem (a aplikacja została całkowicie ubita przez system). Jak wyświetlić np. aktywność przed ekranem blokady, tak jak robi to budzik systemowy ?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2017, o 16:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21929
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

aby wybudzić telefon wystarczy

Dim p As PhoneWakeState
p.KeepAlive(True)

a aplikacja nie zostanie ubita przez system jeśli stosujesz chociażby ten serwis "Starter" W zależności od potrzeb serwis może właśnie wybudzić telefon

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2017, o 17:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 93
Pomógł: 1

Używam tej usługi (KeepAlive) ale w zwykłym module serwisowym (dodanym ręcznie) . Muszę chyba stworzyć nowy plik gdzie kompilator wrzuca już moduł starter i przepisać do tego właśnie modułu zawartość starego modułu serwisowego.
Dzięki Mirku za odpowiedź .



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2017, o 18:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21929
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

ale nie - spokojnie może to działać bez tego startera przecież - skoro sam tworzysz i tak service

Ja przed chwilą sobie zrobiłem próbę z ciekawości po UDP wysyłam sygnał do apki żeby wybudziała telefon i jeszcze odpaliła swoje activity. Śmiga jak ta lala

proszę w reakcji na string z terminala "+TEST:"

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2017, o 18:32 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 93
Pomógł: 1

OK ok ale zablokowałeś ekran hasłem?.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2017, o 19:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21929
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

a nie ... nie blokowałem hasłem ... ale co to ma do rzeczy - skoro zakładasz hasło to znaczy, że żadna apka nie odblokuje ekranu - no co ty mówisz ? ;) czy może ja czegoś nie wiem?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2017, o 19:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lut 2013
Posty: 169
Pomógł: 4

mirekk36 napisał(a):
skoro zakładasz hasło to znaczy, że żadna apka nie odblokuje ekranu - no co ty mówisz ? czy może ja czegoś nie wiem?


Kolega chyba che uzyskać taki efekt:
kisoft napisał(a):
Jak wyświetlić np. aktywność przed ekranem blokady, tak jak robi to budzik systemowy ?


Wtedy budzik nawet na zablokowanym ekranie hasłem wyświetli co ma wyświetlić i po jego zamknięciu telefon dalej jest zablokowany.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2017, o 19:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 93
Pomógł: 1

To oczywiste że nie da się programowo zdjąć blokady ekranu zabezpieczonej hasłem ale można wyświetlić aktywność nad blokadą.

Kolega ERYL proponuje takie rozwiązanie, zdejmuje blokadę całkowicie gdy nie ma hasła oraz wyświetla aktywność nad blokadą gdy jest hasło (czyli tak jak wspomniany wcześniej budzik). Jutro potestuję .

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 sie 2017, o 23:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21929
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

no tak właśnie miałem o tym pisać - też to znalazłem ;) i przetestowałem - działa - specjalnie założyłem sobie hasło ...

no i okazało się, że apka odpaliła się NAD ekranem z blokadą - można było w niej coś sobie robić a po zamknięciu pojawił się znowu ekran blokady żeby wprowadzić hasło ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sie 2017, o 21:23 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 93
Pomógł: 1

Też przetestowałem i działa, ekran wyświetla się cały czas (blokada ekranu nie chce wskoczyć po czasie) żeby to zmienić należy zastąpić linijkę kodu : r.RunMethod2("addFlags", 6815872, "java.lang.int")
na taką : r.RunMethod2("clearFlags", 0, "java.lang.int")



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 31 sie 2017, o 23:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21929
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 802

dziwne bo u mnie działa tak

r.RunMethod2("addFlags", 6815872, "java.lang.int")

i pokazałem to w poradniku wideo - tzn ten poradnik jak dobrze pójdzie ukaże się już jutro i na oczach widzów pokażę, że to działa ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 wrz 2017, o 08:09 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 93
Pomógł: 1

Witam
Jest przyspieszenie z poradnikami (dla mnie bomba). Na moim LG G3 niestety ekran aktywności wyświetlał się cały czas dopóki nie zgasiłem go ręcznie ale zamiana linijek kodu pomogła teraz działa jak powinien.

P.S
Oj nie dobrze doradziłem z tą podmianą nie dobrze, bo na różnych telefonach działa to różnie, raz dobrze raz źle. Dlatego lepiej zostawić tak jak jest w poradniku, aktywność zostanie wywołana zawsze nad blokadą ale niestety ekran będzie świecił cały czas dopóki użytkownik nie skasuje go ręcznie.
To też nie jest dobre bo po 2-3 godzinach telefon zrobi się gorący i bateria padnie ( niestety tak miałem gdy przypadkowo zostawiłem fona w aucie), można temu zaradzić np. uruchamiając timer, który po określonym czasie wyłączy ekran.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO