Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 wrz 2017, o 14:38


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 sie 2017, o 14:48 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

witam,
postaram sie zgodnie z zaleceniami i konkretnie ;)

Uczę się na:
Obrazek

czyli zestaw startowy ATB rev. 1.04 + Atnel AIR + ATNEL-WIFI232-T
Atmega32A + zew rezonator kwarcowy 11.059

Po obejrzeniu filmów o WIFI232 HTTP web serwer Part01, Part02, Part03 (#0188,#0189,#0190) postanowiłem postawić coś podobnego. Wzbogaciłem swoja marna wiedzę o odcinki #0154-#0181 oraz BB i GB napotkałem problem, który nikomu wcześniej na forum się nie przydarzył :(
Wchodząc na adres 192.168.8.45:8899 Zamiast wyświetlania się stronki Hello world pobiera się plik:
Obrazek

Konfiguracja:

Obrazek

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


funckję uart_puts_P napisałem zgodnie z zaleceniami.
AT+TCPDIS = off i AT+TCPTO=2 ;
Obrazek

Natomiast gdy wchodzę na adres 192.168.8.45 otrzymuje :
Obrazek

Pytanie co robię nie tak ? :oops: :oops: :oops:



Ostatnio edytowano 10 sie 2017, o 10:25 przez lukasz83, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sie 2017, o 16:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

NO TERAZ to ja rozumiem - ale jeszcze jedna WAŻNA UWAGA!

bardzo proszę formatuj kod źródłowy na forum zgodnie z instrukcją: topic44.html - czyli edytuj i popraw to w pierwszym poście ok?


------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Co zaś się tyczy meritum - to teraz dzięki temu że podałeś sporo danych - to pierwsze co się rzuca w oczy jak BYK to fakt, że masz źle ustawione fusebity w procku

I widać, że nie robiłeś testu z TERMINALEM (czyli przez przejściówkę ATB-USB-RS232 którą przecież masz w zestawie ATB) - a OD RAZU by ci wyszedł ten BABOL

Dokąd tego nie naprawisz to nawet nie ma co główkować dalej bo przez to masz skopaną komunikację RS232

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sie 2017, o 17:44 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

Poprawiłem kolor czerwony :/ oraz zaprogramowałem atmege :
Obrazek

niestety problem nadal ten sam :oops: :cry:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 sie 2017, o 21:54 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

sprawdzałeś w terminalu ? bo coś za każdym razem gdy o tym wspomnę to cisza z twojej strony jak makiem zasiał

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2017, o 07:04 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

wczoraj już nie zdążyłem ale dziś prosze

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2017, o 08:10 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

ok to teraz sprawdź na innej przeglądarce ale na windowsie ...

a przy okazji popraw formatowanie kodu w pierwszym poście bo nie da się do niego zajrzeć nawet (już pisałem o tym wcześniej)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2017, o 10:45 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

na przeglądarkach IE oraz Opera wygląda podobnie :(

ObrazekObrazekObrazek
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2017, o 10:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

Posłuchaj - no proszę nie powtarzaj już i wciąż tego że widzisz stronę konfiguracji modułu gdy nie podasz portu :8899 bo to normalne i przecież mówię o tym w poradniku i to działa NORMALNIE

Nienormalne jest w twoim wypadku to, że gdy wchodzisz na stronę x.x.x.x:8899 to albo się strona nie otwiera albo ładuje ci się jakiś plik

coś gdzieś źle musiałeś zrobić i musisz szukać błędu u siebie

jakie masz bufory ustawione dla UART'a ? na ile bajtów ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2017, o 11:06 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

RX 256
TX 16
a czy istnieje możliwość że router może przeszkadzać w komunikacji?

ewentualnie może ktoś podesłać mi na priv swój testowy projekt. będę mógł wyeliminować błąd w części programistycznej i skupić się na szukanie błędu w sprzęcie. Problem spędza mi sen z powiek :twisted:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2017, o 15:01 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

Cytuj:
a czy istnieje możliwość że router może przeszkadzać w komunikacji?


Wątpię - to nie są pakiety ani UDP ani ICMP więc w żadnym razie router przy TCP nie będzie bruździł

pytanie - wyświetla ci się ten napis?

lcd_locate(1,0);lcd_str( "www.atnel.pl");

gdy wpisujesz w przeglądarkę adres i port ? czyli czy dociera do procka prawidłowe "GET / " ?

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

poza tym rusz wyobraźnię ;)

masz przecież POWAŻNE narzędzie jakim jest ATB tak czy nie ? ;)

Masz więc na pokładzie przejściówkę USB-RS232

weź że zatem "podsłuchaj" nią w terminalu co procek odpowiada ? Toż wystarczy że pin RX przejściówki podłączysz do pinu TX procka (którym on nadaje dane do modułu wifi) i sprawdzisz co procek odpowiada, czy dobrze odpowiada ? czy wysyła to co chcesz

toż to są podstawowe metody badania problemu - przejściówka USB-RS232 przydaje się w milionach przypadków

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2017, o 15:30 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

Napisy są wyświetlane tylko na początku.
Po podłączeniu pinu RX przejściówki do pinu TX procka PuTTy milczy.
Dioda TX czerwona na ATB cały czas świeci.

Ale gdy zwieram na chwile to na putty pokazują się jakieś dziwne znaki
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sie 2017, o 22:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

lukasz83 napisał(a):
Ale gdy zwieram na chwile to na putty pokazują się jakieś dziwne znaki


eeeeh panie kochany no to co to oznacza ?

Masz niezsynchronizowany RS232

- albo złe fusebity
- albo zły kwarc

nie ma innego wyjścia

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2017, o 07:30 
Online
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 459
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 34

mirekk36 napisał(a):
- albo złe fusebity
- albo zły kwarc
- albo źle ustawione parametry transmisji w putty ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2017, o 12:30 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

Obrazek

nie wiem na czym miała by polegać synchronizacja rs232 ?
a po kwarc idę do sklepu



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2017, o 13:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

przecież jak masz ATB to masz kwarc ale może masz źle zworki na zestawie założone te obok kwarca ? (chociaż na ostatnio dodanym zdjęciu wygladają OK)

weź ty zrób prosty test i wysyłaj coś do terminala bezpośrednio z procka i zobacz czy jest ok czy lecą takie krzaki - to będziesz przecież od razu wiedział co jest z transmisją PROCEK <--> terminal - czyżbyś tego nie sprawdzał do tej pory ani razu ? przy takim problemie ?

no ewidentnie masz coś źle gdzieś coś ustawione

jak widzisz w terminalu krzaki jeśli chodzi o to co wysyła procek (na podsłuchu) to masz gdzieś mega trywialnego babola i nie związanego z wifi

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2017, o 18:19 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

Mistrzu aż tak źle ze mną nie jest. :/ transmisja procek -- terminal jest ok.
Co do babola to nadal nie okiełznany ....



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2017, o 21:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

No przy takiej ilości informacji trudno coś podpowiedzieć dalej bo u mnie wciąż i wciąż i wciąż .... i wciąż to działa - zobacz sam ;)

http://80.55.146.146:8888/

od już ponad roku .. ba chyba 2 albo i 3 lata wciąż biedna ATmega32 z tego poradnika ciągnie webserwerek ;)

http://80.55.146.146:8888/

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2017, o 22:40 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

Tylko tyle bo nie bede przy cały długi weekend przy komputerze. Wyjazd. A więc szczegóły później.

Ale tematu nie odpuszczę bo też chce mieć taki serwerek. :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2017, o 22:47 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3048
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 73

mirekk36 napisał(a):
od już ponad roku .. ba chyba 2 albo i 3 lata wciąż biedna ATmega32 z tego poradnika ciągnie webserwerek


To jak będę często odświeżał to może w końcu padnie :D :lol:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sie 2017, o 23:04 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 kwi 2014
Posty: 409
Lokalizacja: Zambrów
Pomógł: 22

Zwracasz pewnie niepoprawny nagłówek http.

Na screenach widać u ciebie żądanie GET / natomiast pokaż jak wygląda odpowiedź z procka. Możesz podejrzeć nagłówki w samej przeglądarce klikając F12 i sieć.
Sprawdź czy przychodzi w ogóle nagłówek z procka i ma content-type odpowiedni, a za nim treść dokumentu czyli twojej stronki w htmlu.

_________________
.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sie 2017, o 06:39 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 22 cze 2013
Posty: 944
Lokalizacja: Jackson, MS 39217
Pomógł: 54

Jaglarz napisał(a):

To jak będę często odświeżał to może w końcu padnie :D :lol:


No to lecimy z tym koksem!

_________________
Pomysły na podpis - wyślij SMSa +1 769 243 0011



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 07:24 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

misiulu napisał(a):
Zwracasz pewnie niepoprawny nagłówek http.

Na screenach widać u ciebie żądanie GET / natomiast pokaż jak wygląda odpowiedź z procka. Możesz podejrzeć nagłówki w samej przeglądarce klikając F12 i sieć.
Sprawdź czy przychodzi w ogóle nagłówek z procka i ma content-type odpowiedni, a za nim treść dokumentu czyli twojej stronki w htmlu.



jak powiedziałem tematu nie odpuszczam :twisted:

Obrazek

mirekk36 napisał(a):
No przy takiej ilości informacji trudno coś podpowiedzieć



program terminal działa bez zarzutu

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 08:14 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 296
Pomógł: 13

W linii 63 masz w Content type nadmiarową spacje. Miałeś pokazać nagłówki - musisz kliknąć zapytanie w konsoli, wtedy powinno się pokazać okienko z nagłówkami.

Wysłane ze srajfona.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 09:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21489
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 790

Harry napisał(a):
Wysłane ze srajfona.

hahahahah dobre określenie :lol: :lol:

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 10:13 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

czyli cos takiego?

Obrazek

w zakładkach Preview oraz Response nic nie ma



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 10:57 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 296
Pomógł: 13

Tak, ale przydałoby się to zrobić na pustej stronie(bez kafelków), bo tutaj w zapytaniu jak byk leci śmietnik chroma. Poprawiłeś linijkę o której pisałem wcześniej? Jak masz FF, to spróbuj na nim odpalić konsolę.

Wysłane ze srajfona.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 12:05 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 14 sty 2016
Posty: 17
Pomógł: 0

poprawiona: void parse_rs232 (char *buf ){


w ff prezentuje sie tak:
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 30 sie 2017, o 14:34 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 296
Pomógł: 13

Podejrzewam że pole odpowiedź jest puste, zastanawia mnie skąd się wzięło aż tyle śmietnika, to chyba coś z buforem nie tak. Najlepiej żeby się wypowiedział ktoś kto zna te moduły, albo przynajmniej rzucił trzeźwym okiem na kod. Czy układ się przypadkiem nie wiesza?

Wysłane ze srajfona.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 wrz 2017, o 21:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 04 paź 2011
Posty: 8468
Pomógł: 327

Harry napisał(a):
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



na pieszczoty panie kolego i nagrody trzeba sobie zasłuzyć :P

_________________
nie pisać nie odpowiadam na PW i na forum ...



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 wrz 2017, o 23:58 
Online
Użytkownik

Dołączył(a): 14 sie 2016
Posty: 296
Pomógł: 13

To już nawet bananów zabrakło? :'(

Wysłane ze srajfona.

_________________
Moje porady są błędne,nie czytać,zbanować od razu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO