Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 27 lip 2017, o 21:30


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 lip 2017, o 01:04 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 16 lip 2017
Posty: 3
Pomógł: 0

Witam, mam takie pytanko odnoszące się głównie do dyrektywy #define.
Mam na swojej płytce stykowej podłączone do ATmegi16a 26 różnokolorowe diody i właśnie chciałbym migać każdą w określony sposób (niekoniecznie taki sam) no i właśnie definiuje 26 razy każdej diody używając #define no a potem 26 razy makro które zmienia stan każdej z nich i potem jeszcze 26 razy ustawiam piny jako wejściowe no tak "łopatologicznie" zrobione i działa. Chciałbym to jednak jakoś maksymalnie uprościć. Jedyne co przychodzi mi na myśl to oddzielna tablica dla każdego portu i metoda tablicowo-matematyczna Pana Mirka. Ale czy można jakoś prościej ?



Ostatnio edytowano 16 lip 2017, o 15:27 przez Kiriot_Onky, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2017, o 07:42 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21135
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 774

Kiriot_Onky napisał(a):
Jedyne co przychodzi mi na myśl to oddzielna tablica dla każdego portu i metoda tablicowo


Kiriot_Onky napisał(a):
Ale czy można jakoś prościej ?


zapewniam cię - tak jest najprościej i najszybciej, bo działasz na pamięci RAM i tylko wyrzucasz tablice na porty. To może się wydawać trudne tylko wtedy gdy ktoś jeszcze nie poćwiczył i nie zapoznał się dobrze z tablicami w C, a to niestety jest podstawa ... Więc ćwicz - masz ku temu właśnie super okazję ;)

Bo oczywiście można jeszcze zastosować inne rzeczy jak np rejestry przesuwne i tylko 3 piny procka nawet na 100 diod LED albo i więcej, można zastosować MAGIC LEDy i tylko jeden pin procka - ale wciąż i tak i tak - będą potrzebne tablice ;)


Autor postu otrzymał pochwałę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2017, o 09:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 28 maja 2016
Posty: 204
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 0

rejestry przesuwne będą super rozwiązaniem. Sam zabieram się za miganie diodami, oraz za multipleksowanie i z poradników Pana Mirka wynika,że z rejestrami przesuwnymi będzie najprościej, ponieważ wystarczą trzy piny z uC. :):):)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO