Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 25 lis 2017, o 01:08


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lip 2017, o 12:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21957
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 803

zapraszam ;)

Obrazek

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2017, o 16:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21957
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 803

coś widzę - że słabiutkie zainteresowanie - tematyką "Bajzik for androjid" ;) ... szkoda ... myślałem, że będzie więcej zainteresowanych niż Jagi i kilka osób, które wypowiedziały się na YT ;) ... ale jeszcze troszkę poczekam na reakcje moich szanownych widzów ...

Bo jakby nie patrzeć - i jak widać - przygotowałem "zmasowany atak" ... z serią poradników o komunikacji UDP - z której przepięknie można korzystać nie tylko jeśli chodzi o mikrokontrolery ale też o procki, o Smartfony - ale także o Delphi czyli własne programy na PC ;)

Czyżby Qurczę - wszyscy na wakacje wyjechali i odpoczywają - a tylko ja pracuję ? (Żart) ... pewnie wszyscy pracujecie - i bieżące obowiązki nie pozwalają Wam na realizację własnego hobby ;)

no nic - poczekamy - zobaczymy !

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2017, o 17:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 04 cze 2013
Posty: 494
Pomógł: 26

Mirku zainteresowanie jest tylko czas urlopowy zmniejsza frekwencję. Ja to musi sobie harmonogram zrobić bo już ciężko wszystko pogodzić :)

_________________
Przewodnik|Sterownik akwariowy



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2017, o 18:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 30 paź 2014
Posty: 93
Lokalizacja: Mikołów
Pomógł: 1

Mirku zainteresowanie jest jak najbardziej tylko praca i obowiązki rodzinne trochę ograniczają hobby szczególnie w okresie letnim pozdrawiam i oby tak dalej :):):)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2017, o 19:08 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2012
Posty: 524
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 31

Nie mam ani jednego androida w domu, ale oglądam i łapkuję na plus każdy Twój poradnik z tego cyklu. Jak mi kiedyś wpadnie w ręce sprzęt na "andku" to wiedza się na pewno przyda.

_________________
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lip 2017, o 20:43 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 lut 2013
Posty: 169
Pomógł: 4

hawranek80 napisał(a):
Mirku zainteresowanie jest jak najbardziej tylko praca i obowiązki rodzinne trochę ograniczają hobby szczególnie w okresie letnim


Dokładnie tu jest problem...

mirekk36 napisał(a):
Bo jakby nie patrzeć - i jak widać - przygotowałem "zmasowany atak" ...

To się chwali ;) Ale z tak ograniczonym czasem wolnym na hobby jest problem za tym nadążyć :D
Ale przyjdzie jesień potem zima i to wszystko będzie się stopniowo nadrabiać :) już nie mogę się doczekać :D



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2017, o 00:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21957
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 803

ok - dobrze, że jakiś odzew jest ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 14 lip 2017, o 05:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 136
Pomógł: 3

Ja dziś zabieram się za oglądanie i oczywiście sumienne przyswajanie wiedzy podanej na tacy od samego mistrza w tej dziedzinie. Aż mnie ciary po plecach przeszły jak przeczytałem że Mirek pisze że słabe zainteresowanie. W moim przypadku do tej pory nie oglądałem ponieważ po uszy zagłębiłem się w delphi. Taka okazja z takimi filmikami się nie powtórzy więc nie skorzystać to grzech.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2017, o 13:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 lip 2013
Posty: 343
Pomógł: 19

Oglądam na bieżąco , a ze jest dogłębnie wytłumaczone to i dopytywać nie ma o co :). Ze swojej strony prosiłbym o odbiór w tle. Service jest dla mnie trochę tajemnicze. A do pisanej apki jak najbardziej na czasie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2017, o 13:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 19 gru 2015
Posty: 95
Pomógł: 1

Nie zrażaj się Mirku tylko dawaj jeszcze.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2017, o 14:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 30 paź 2016
Posty: 28
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 0

mirekk36 napisał(a):
coś widzę - że słabiutkie zainteresowanie - tematyką "Bajzik for androjid"


Słabiutkie? Niejeden ksiądz chciałby mieć tyle dusz na kazaniu ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2017, o 15:02 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3094
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 75

mirekk36 napisał(a):
coś widzę - że słabiutkie zainteresowanie - tematyką "Bajzik for androjid" ... szkoda ... myślałem, że będzie więcej zainteresowanych niż Jagi i kilka osób, które wypowiedziały się na YT ... ale jeszcze troszkę poczekam na reakcje moich szanownych widzów ...


A ja się zastanawiam jakiego zainteresowania oczekujesz skoro uważasz że jest słabe? ;)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2017, o 17:09 
Offline
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 06 sty 2015
Posty: 10
Pomógł: 0

Wykonałem zadanie tak jak w poradniku. Apka pięknie się instaluje do tabletu. Klient UDP z testera wysyła stringa, a tablet odbiera. Nie mogę jednak uzyskać połączenia z serwerem UDP. Mój system to Win10.
Sprawdzałem na Win7 i XP na innych maszynach - tam wszystko ładnie śmiga. Pewnie trzeba zmienić jakieś ustawienia w systemie ale nie wiem jakie. Proszę o pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2017, o 17:38 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 mar 2014
Posty: 743
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 32

Ja też mam obejrzane wszystkie poradniki Mirku, ale na telefonie. Z praktyką na komputerze jeszcze muszę trochę poczekać bo teraz 2 tygodnie urlopowego tzn. rodzinnego zaangażowania mnie czeka :-)
Myślę, że wrzesień/październik zweryfikuje poziom zainteresowania i mam nadzieję, że przekroczy najśmielsze oczekiwania, czego z całego serca Ci życzę Mirku :-)

I sobie też oczywiście tego życzę bo nie wyobrażam sobie co by to było jakby zniknęły czwartki z B4A.

_________________
.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2017, o 22:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21957
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 803

jachoo napisał(a):
Nie mogę jednak uzyskać połączenia z serwerem UDP. Mój system to Win10.


Musisz sprawdzić ustawienia zapory windows, albo twojego antywirusa itp - bo one mogą blokować przecież ruch - o ile używasz bezpośrednich adresów IP ... mam nadzieję, że nie Broadcastów ?

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2017, o 20:44 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 wrz 2015
Posty: 14
Pomógł: 0

Witam.
Oglądam wszystkie Pana poradniki. Tak trzymać.
Przesyłanie stringów przez UDP działa bez problemu. Mam mały problem z listą IP. Mianowicie, po rozwinięciu listy i próbie wybrania jakiegoś IP, aplikacja wyłącza się i pojawia się komunikat "Niestety aplikacja Tester UDP została zatrzymana". Sprawdzałem w kodzie programu i nie widzę żadnego błędu. Telefon to LG X Power, Android 6, B4A 7.0. Siedzę nad tym już dość długo i nie mam pojęcia gdzie jest błąd.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2017, o 21:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21957
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 803

odpal DEBUGER'a i sprawdzaj krok po kroku - zobacz gdzie może być błąd - i daj znać

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2017, o 21:25 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3094
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 75

Lub daj tutaj kod. Może ktoś coś znajdzie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2017, o 23:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 30 paź 2016
Posty: 28
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 0

Panowie mam w telefonie plik txt, który napisałem w notatniku na pc. Kiedy w aplikacji na androidzie ładuję plik do zmiennej list i później konkretny wiersz tej listy wyświetlam w msgbox2, jest ok, ale bez polskich znaków. Jak przeprowadzić kodowanie/dekodowanie domyślam się UTF-8, to znaczy przerobić tekst na ludzki język?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2017, o 23:36 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21957
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 803

Czy nie prościej ci taki plik tworzyć w aplikacji ? tym bardziej do msgboxa ?

po drugie jak już się uprzesz, ze chcesz go stworzyć na PC to co za problem ? Bierzesz byle lepszy pierwszy edytor np notepad++ , ustawiasz w nim kodowanie utf-8 tworzysz plik i po zawodach. Tu nawet nie ma za bardzo co kombinować.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 lip 2017, o 23:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 30 paź 2016
Posty: 28
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 0

Bo wiesz, wszyscy na komunię dostawali komputery, a ja dostałem sanki ;)

W tych plikach mam listy błędów które wyświetlam jako msg i ciężko byłoby je przepisywać z ręki.
Więc wystarczy przełączyć w notatniku na UTF-8, a ja się mocuję jak głupi godzinę :D

Dzięki!



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lip 2017, o 07:26 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 wrz 2015
Posty: 14
Pomógł: 0

Witam ponownie.
Odpaliłem Debugera i wywala mi taki błąd

Error occurred on line: 149 (Main)
java.lang.ClassCastException: java.lang.String cannot be cast to android.widget.TextView
at anywheresoftware.b4a.objects.TextViewWrapper.getText(TextViewWrapper.java:35)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Native Method)
at anywheresoftware.b4a.shell.Shell.runMethod(Shell.java:710)
at anywheresoftware.b4a.shell.Shell.raiseEventImpl(Shell.java:339)
at anywheresoftware.b4a.shell.Shell.raiseEvent(Shell.java:249)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Native Method)
at anywheresoftware.b4a.ShellBA.raiseEvent2(ShellBA.java:139)
at anywheresoftware.b4a.BA.raiseEvent2(BA.java:170)
at anywheresoftware.b4a.BA.raiseEvent(BA.java:166)
at anywheresoftware.b4a.objects.ViewWrapper$1.onClick(ViewWrapper.java:78)
at android.view.View.performClick(View.java:5217)
at android.view.View$PerformClick.run(View.java:21349)
at android.os.Handler.handleCallback(Handler.java:739)
at android.os.Handler.dispatchMessage(Handler.java:95)
at android.os.Looper.loop(Looper.java:148)
at android.app.ActivityThread.main(ActivityThread.java:5585)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Native Method)
at com.android.internal.os.ZygoteInit$MethodAndArgsCaller.run(ZygoteInit.java:730)
at com.android.internal.os.ZygoteInit.main(ZygoteInit.java:620)

W załączniku dodam jeszcze plik z kodem bo ja już jestem ślepy albo nie wiedzę błędu :D Może ktoś coś znajdzie.


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lip 2017, o 08:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 21957
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 803

tomcio_pl napisał(a):
Odpaliłem Debugera i wywala mi taki błąd


tomcio_pl napisał(a):
Error occurred on line: 149 (Main)
java.lang.ClassCastException: java.lang.String cannot be cast to android.widget.TextView


no toż masz jak BYK napisane nie tylko jaki błąd ;) ale jeszcze masz podaną linię kodu .... tak tak w twoim programie ;) .... linia 149 - jak można nie widzieć w niej BYKO_MAMUTA_BABOLA ;) przyjrzyj się - to sam się uśmiejesz, jak zobaczysz

java potrafi robić przeróżne rzutowania typów ;) wręcz cyrkowe - no ale nie da rady przerzutować edittexta na stringa i to też widać w tym komunikacie

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lip 2017, o 08:36 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 09 wrz 2015
Posty: 14
Pomógł: 0

Cytuj:
no toż masz jak BYK napisane nie tylko jaki błąd ale jeszcze masz podaną linię kodu .... tak tak w twoim programie .... linia 149 - jak można nie widzieć w niej BYKO_MAMUTA_BABOLA przyjrzyj się - to sam się uśmiejesz

No właśnie się uśmiałem jaki to ślepy jestem. :lol: Jak mogłem nie widzieć tego byka. :oops: Teraz program działa prawidłowo. Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO