Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 19 paź 2017, o 19:21


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 kwi 2017, o 14:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

Panowie podpowiedzcie co może być przyczyną tego że nie mogę w żaden sposób odczytać zaprogramować, jedynego procka jakim jest attiny 2313.Podpowiem że mkAVRcalkulator odczytuje bez problemu czy to z kwarcem czy bez.Natomiast nie mogę nic do niego wgrać poprzez Eclipsa ani też poprzez mcklipse.Nie można nawet odczytać jaki to procek w eclipsie.Sprawdzałem na różnych prockach tego typu bo pomyślałem że coś z nim nie tak.Ale również wyrzuca błąd z AVRdude.Jak trzeba będzie do wrzucę skreena.
Proszę o poradę co jest nie tak.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2017, o 15:00 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 08 mar 2014
Posty: 328
Lokalizacja: Głogów
Pomógł: 8

A taktowanie nie jest na 1MHz? Ja często je używam i działa jak każdy inny.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2017, o 15:05 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

nie w mkAVRkalkulatorem zmieniałem na różne sposoby i dalej problem.Sam mkAVRkalkulator nie ma z tym żadnych problemów nawet robiłem jeszcze raz AVRDude i nic to nie zmienia.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2017, o 15:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 92
Pomógł: 2

No ale jaki ten błąd Ci wywala rc-1? Jaki programator masz?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2017, o 15:18 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

Programator nie od Mirka niestety.Pewnego dnia spaliłem i teraz jakaś podróba mi na razie musi wystarczyć.Myślisz że to jest powodem tego problemu?? wszystkie inne procki do tych czas działały i ten też do dziś.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2017, o 15:26 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 92
Pomógł: 2

Jeśli to nie jest Mirkowy programator to może trzeba założyć zworkę slow sck? Pytałem też o błąd z AVRdude



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2017, o 15:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2017, o 19:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 92
Pomógł: 2

Kurczę to nie umiem Ci pomóc



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2017, o 20:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 316
Pomógł: 29

Odpal MkAvrCalculator zaznacz opcją "additional option -B" i spróbuj zaprogramować przez ten program. Jeżeli to pomoże to zajrzyj tutaj: http://mirekk36.blogspot.com/2013/06/gd ... ipsem.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 kwi 2017, o 20:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

No niestety nic to nie dało.Próbowałem również w eclipsie bez tego dodatku -B8 oraz z tym dodatkiem i też to nic nie daje.
Ciekawostka taka że do teraz obsługiwałem ten procek z tym samym ecklipsem i z tym samym programatorem.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 10:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 224
Lokalizacja: Nowe/Gdańsk
Pomógł: 11

Spróbuj zmienić ścieżki avrdude eclipsowego, na te z mkAVRcalkulatora.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Robisz to w eclipse:
Windows => Preferences => AVR => Paths
i edytuj przy avrdude.
załączam screen jak to u mnie wygląda.
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 17:37 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

W moim ECLIPSIE jakoś te ustawienia inaczej wyglądają i nie mam tak jak u Ciebie tej ścieżki.Jakąś ścieżkę znalazłem niżej,lecz w tym jak widzisz też tego nie ma żeby wybrać tą opcję.Ja mam Eklipse Mars Version: Mars Release (4.5.0)

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 17:44 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2013
Posty: 1763
Pomógł: 194

Witam
Kliknąłeś nie to PREFERENCES;
Obrazek

Pozdr.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 18:02 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

Ok pomyliłem opcję miałem otworzyć preferences
Obrazek
Ale nie mogę ustawić tego na AVRDUDE


Ok zmieniłem system na custom i przycisnąłem Apply.i nic to nie zmieniło dalej ten sam błąd.



Ostatnio edytowano 26 kwi 2017, o 18:12 przez ELEKTRON105, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 18:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 224
Lokalizacja: Nowe/Gdańsk
Pomógł: 11

a klikasz to edit po prawej stronie?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 18:12 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2013
Posty: 1763
Pomógł: 194

Witam
ELEKTRON105 napisał(a):
Ale nie mogę ustawić...

tzn?; dawałeś EDIT?
Najlepiej pooglądaj poradnik kol.Mirka dot. nazwijmy umownie "instalacji" ECLIPSE'a.

Pozdr.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 18:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

Ok zmieniłem w edyt z system na custom i przycisnąłem Apply.i nic to nie zmieniło dalej ten sam błąd.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 18:22 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2013
Posty: 1763
Pomógł: 194

ELEKTRON105 napisał(a):
Ok zmieniłem w edyt z system na custom

...a co zmieniłeś? - to co miałeś zaznaczone na Twoim screenie?
Obrazek
Ma być to:
Obrazek

Pozdr.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 18:59 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 224
Lokalizacja: Nowe/Gdańsk
Pomógł: 11

Dokładnie i dodam, że ta ścieżka jest zależna od tego, gdzie umieścisz avrdude z mkAVRcalculatora



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 20:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

Aktualnie teraz mam tak i nic to nie zmienia.

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 20:59 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sie 2015
Posty: 158
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4

No to masz źle. :(
Zrób tak jak na screenie kolegi kicajek

Pozdr.

_________________
Michal Makowka's Technology



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 21:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 316
Pomógł: 29

Wstaw tam jeszcze ścieżkę do avrdude z MkAvrCalculatora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 21:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

No to mam problem jeżeli źle bo nie wiem jak to wgrać inaczej.Klikam w MCkalkulator żeby stworzyć avrdude i kiedy wyskakuje zapisz wskazuje miejsce gdzie mam moje pliki i nie jestem pewien czy to robię dobrze.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 21:13 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 316
Pomógł: 29

Zrób jak na poradniku. Na dysku bezpośrednio stwórz folder avrdude, tam go umieść i podaj ścieżkę do tego folderu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 21:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2013
Posty: 1763
Pomógł: 194

Witam
AVRDUDE bezpośrednio na dysk gł.
Obrazek
Obejrzyj poradnik.

Pozdr.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 22:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

Kicajek filmik obejrzałem wgrałem jeszcze raz avrdude.
Obecnie mam tak.
Obrazek
i nic to nie zmieniło,robiłem tak jak na filmie. :cry:



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 22:17 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sie 2015
Posty: 158
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 4

I teraz wszystko się zgadza. ;)

_________________
Michal Makowka's Technology



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 22:36 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2013
Posty: 1763
Pomógł: 194

Witam
Jeszcze nie padło pytanie: ta nieszczęsna ATtina podłaczona jest do jakiegoś układu, czy sama golusieńka - teraz sprawdzałem i miałem taki komunikat gdy wejścia progr. były podłączone do innych elementów zewnętrznych; nie dało się odczytać ani mkAVRkalc. ani bezp. ECLIPSE'm.

Pozdr.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 kwi 2017, o 22:45 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 15 gru 2013
Posty: 137
Pomógł: 3

Pusta płytka dziś już kupiłem nowego procka i nic.Przecież ja kiedyś kupę różnych rzeczy z tym prockiem robiłem i nie było problemu.Nie wiem co się mogło stać.Został jeszcze nie podmieniony sam programator bo po prostu nie mam innego.Ale jak mnie pamięć nie myli to właśnie na tym samym kiedyś programowałem.
Dodam jeszcze że próbowałem też programować z mkclipsa i też wywala.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 27 kwi 2017, o 21:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 316
Pomógł: 29

A pokaż tą płytkę.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO