Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 gru 2017, o 14:46


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 19:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sty 2016
Posty: 29
Lokalizacja: Godziesze Wielkie
Pomógł: 0

Witam, mój problem polega na tym że na zaprogramowanej ATmedze32, na płytce od Mirka, wyświetlacz śmiga, i wszystkie napisy na nim też. Zrobiłem swoją własną płytkę drukowaną. Sprawdziłem dokładnie połączenia wszystkich pinów wyświetlacza do procka na mojej płytce. Każde połączenie jest poprawne. Brak błędów podczas kompilacji programu.
Podkreślam jeszcze raz, na płytce od Mirka mi wyświetla się wszystko; Na mojej tylko prostokąciki, działa regulacja kontrastu.

Wiem że to wygląda na złe podłączenie wyświetlacza ale męczę się z tym od kilku godzin jestem więcej niż pewny że każde połączenie jest poprawne. Czy może być jakaś inna przyczyna? RW jest na masie. było na uC (tak zmieniałem w bilbiotece RW=0/1) JTAG wyłączony, taktowanie 8MHz. Powiedzcie mi że to coś innego niż błędne podłączenie bo zaraz oszaleje.

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 19:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22090
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 806

dominiv2604 napisał(a):
Powiedzcie mi że to coś innego niż błędne podłączenie bo zaraz oszaleje.

Ok to coś innego niż błędne połączenie.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:01 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1193
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 109

a czy możesz przedstawić płytkę z obu stron, oraz pinilogię z LCD.....h ?
bo tak to możemy próbować długo zgadywać. :)

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

zakładam się że "mirekk36" zgadł. ma nowszą wersję magicznej kuli . :lol:

_________________
_pomóżmy_naszemu_koledze



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:21 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sty 2016
Posty: 29
Lokalizacja: Godziesze Wielkie
Pomógł: 0

Takiej odpowiedzi właśnie się spodziewałem :/

Wstawiam Pinologię, ale jedyne co wam mogę o niej powiedzieć to że się z niej nie rozczytacie, chyba że macie na prawdę dobry wzrok :P

Prześwietliłem każde połączenie.

ObrazekObrazekObrazek
Obrazek


Kod:
// tu ustalamy za pomocą zera lub jedynki czy sterujemy pinem RW
//   0 - pin RW podłączony na stałe do GND
//   1 - pin RW podłączony do mikrokontrolera
#define USE_RW 0

//----------------------------------------------------------------------------------------
//
//      Ustawienia sprzętowe połączeń sterownika z mikrokontrolerem
//
//----------------------------------------------------------------------------------------
// tu konfigurujemy port i piny do jakich podłączymy linie D7..D4 LCD
#define LCD_D7PORT  A
#define LCD_D7 6
#define LCD_D6PORT  A
#define LCD_D6 5
#define LCD_D5PORT  A
#define LCD_D5 4
#define LCD_D4PORT  A
#define LCD_D4 3


// tu definiujemy piny procesora do których podłączamy sygnały RS,RW, E
#define LCD_RSPORT A
#define LCD_RS 0

#define LCD_RWPORT A
#define LCD_RW 1

#define LCD_EPORT A
#define LCD_E 2


------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

Tutaj jeszcze schemat z eagle


ObrazekObrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:34 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 322
Pomógł: 29

Sprawdzałeś miernikiem, czy masz przejścia sygnałów pomiędzy nogami procka, a polami przy samym lcd?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:36 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sty 2016
Posty: 29
Lokalizacja: Godziesze Wielkie
Pomógł: 0

Tak sprawdziłem przejścia bezpośrednio z nóżek uC i bezpośrednio na lutach goldpinów w lcd.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:39 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1193
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 109

jeżeli wszędzie jest przejście to tak wygląda że jest OK podłoączone.
Czy ten wyświetlacz to ten sam fizycznie egzemplarz który działał w ATB. ?

_________________
_pomóżmy_naszemu_koledze



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sty 2016
Posty: 29
Lokalizacja: Godziesze Wielkie
Pomógł: 0

Tak, ten sam. Ale również próbowałem na drugim. Efekt ten sam, z takim małym mykiem że na tym drugim (nie z płytki mirka) słabiej świeciły prostokąciki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:42 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2013
Posty: 140
Lokalizacja: Sycyna / Wielgie
Pomógł: 3

Cześć. Popraw może najpierw prowadzenie mas bo u Ciebie wygląda to tragicznie, tak się nie robi. Spróbuj pociągnąć zasilanie do LCD osobnymi przewodami. Jaka jest długość kabla łączącego płytkę procesora z LCD?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:45 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1193
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 109

i nie masz niechcący w bibliotece podpiętego 1wire/ ds18b20. ? PA0.

_________________
_pomóżmy_naszemu_koledze



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sty 2016
Posty: 29
Lokalizacja: Godziesze Wielkie
Pomógł: 0

Długość kabla to ok 25cm. Mimo wszystko w każdym miejscu masy są połączone.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:48 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2013
Posty: 140
Lokalizacja: Sycyna / Wielgie
Pomógł: 3

Ale to nie znaczy że są one prowadzone ok. Spróbuj podłączyć LCD na krótszym przewodzie i sprawdź to co Daro69 napisał



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sty 2016
Posty: 29
Lokalizacja: Godziesze Wielkie
Pomógł: 0

Nie mam. Gdybym miał to na Mirka płytce też nie powinno działać :p

Ok zaraz sprawdze tylko dokończę płytkę prasowac



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 20:55 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 454
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 77

dominiv2604 napisał(a):
RW jest na masie. było na uC (tak zmieniałem w bilbiotece RW=0/1)

A masz w programie wymuszenie pinu PA1 do masy? Bo fizycznie wejścia R/W nie masz ściągniętego do masy więc powinien być programowo wymuszony stan 0 przy braku sprawdzania flagi zajętości.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 21:06 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1193
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 109

kolega pracuje na bibliotece Mirka.
jeżeli ma wpisane USE_RW = 0, to nie sprawdza - tylko odczekuje (120us.)

_________________
_pomóżmy_naszemu_koledze



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 21:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 454
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 77

Daro69 napisał(a):
kolega pracuje na bibliotece Mirka.
jeżeli ma wpisane USE_RW = 0, to nie sprawdza - tylko odczekuje (120us.)
Owszem ale jeśli pin R/W wyświetlacza wisi "w powietrzu" to nie będzie pewnego stanu "0" czyli nie będzie wymuszenia zapisu do wyświetlacza.
W bibliotece Mirka wybranie USE_RW=0 oznacza że pin RW podłączamy galwanicznie do masy układu, a kolega, jeśli dobrze widzę, ma podłączony ten pin do PA1 więc jeśli biblioteka nie obsługuje tego pinu i w programie też ni ma wymuszenia stanu 0 to raczej nie będzie to działać.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 21:18 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1193
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 109

jeżeli dobrze widzę to ten kabelek piąty z taśmy przylutowany do ścieżki od spodu połączonej z GND. ;)

_________________
_pomóżmy_naszemu_koledze



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 21:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 454
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 77

A no to OK tego się nie dopatrzyłem :lol:

Swoją drogą się zastanawiam czy procek ma wogule masę zasilania bo jedynym miejscem które tą masę może dostarczyć to przy potencjometrze od kontrastu ale słabo to trochę wygląda...



Ostatnio edytowano 7 kwi 2017, o 21:29 przez xentis, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 21:21 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2013
Posty: 1764
Pomógł: 194

Witam
dominiv2604 napisał(a):
Brak błędów podczas kompilacji programu.

A jak raport programowania - poprawny?

Pozdr.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 21:28 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 97
Pomógł: 2

Oprócz tego co napisał kolega xentis, spróbuj niepodłączone piny D0...D3 Podłączyć do masy, kiedyś mi to pomogło.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 21:31 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 454
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 77

zubik napisał(a):
spróbuj niepodłączone piny D0...D3 Podłączyć do masy, kiedyś mi to pomogło.
http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/lcd-hd4478-jak-podaczac.html



Ostatnio edytowano 7 kwi 2017, o 21:39 przez xentis, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 21:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 97
Pomógł: 2

A tak poza tym, jesteś pewien że staruje Ci ten mikrokontroler? Masz wszystko w nim dobrze konfigurowane? Podłącz sobie jakąś led do innego portu i zamrygaj nią ;)

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

xentis a to mnie zaskoczyłeś teraz, dałbym sobie paznokieć obciąć że to działało.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 21:43 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 454
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 77

zubik napisał(a):
xentis a to mnie zaskoczyłeś teraz, dałbym sobie paznokieć obciąć że to działało.
mogło, ale to by oznaczało że był problem z masą samego wyświetlacza lub też uszkodzone wewnętrznie połączenie masy z płytki PCB wyświetlacza a samym kontrolerem wyświetlacza. Wtedy właśnie masa kontrolera zamyka się przez podłączone do masy piny D0...D3 - można powiedzieć że to taki ratunek dla uszkodzonego wyświetlacza, ale przy sprawnym wyświetlaczu lepiej tego nie robić, a już na pewno NIE gdy korzystamy ze sprawdzania busy flag.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 05:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sty 2016
Posty: 29
Lokalizacja: Godziesze Wielkie
Pomógł: 0

xentis napisał(a):
A no to OK tego się nie dopatrzyłem :lol:

Swoją drogą się zastanawiam czy procek ma wogule masę zasilania bo jedynym miejscem które tą masę może dostarczyć to przy potencjometrze od kontrastu ale słabo to trochę wygląda...


Proces ma dostarczoną masę. Sprawdzalem napięcie na VCC/AVCC i na obu GND wynosi rowniutkie 5V.

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

kicajek napisał(a):
Witam
dominiv2604 napisał(a):
Brak błędów podczas kompilacji programu.

A jak raport programowania - poprawny?

Pozdr.



Poprawny. Żadnych warningow wszystko w najlepszym porządku.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

zubik napisał(a):
A tak poza tym, jesteś pewien że staruje Ci ten mikrokontroler? Masz wszystko w nim dobrze konfigurowane? Podłącz sobie jakąś led do innego portu i zamrygaj nią ;)


W sumie faktycznie to nie mam pewności. A jeżeli by tak było to co mogło by być przyczyną takiego zachowania skoro ma prawidłowo odfiltrowane zasilanie które jest na pinach uC?


Muszę to dzisiaj rozwiązać bo w poniedziałek mam konkurs bardzo ważny dla mnie. A od wczoraj siedzę nad tym wyświetlaczem i bezsensownie tracę swój czas, w którym mógłbym dodawać kolejne rzeczy do mojego projektu. Bardzo proszę o jeszcze jakaś pomoc.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 05:46 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1193
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 109

Czy próbowałeś uruchomić z wykorzystaniem RW. ? (ścieżki widzę przygotowane do tego sygnału.)
Coś pisałeś że na ATB działało - ale z RW.
Jeżeli zadziala to masz pewność że połączenia są OK, i pozostanie do sprawdzenia tylko logika RW.

_________________
_pomóżmy_naszemu_koledze



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 06:10 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 1193
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 109

Zakładam że lcd_init(); przy korekcji projektu nie wsiąkło .

_________________
_pomóżmy_naszemu_koledze



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 06:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 sty 2016
Posty: 29
Lokalizacja: Godziesze Wielkie
Pomógł: 0

Daro69 napisał(a):
Czy próbowałeś uruchomić z wykorzystaniem RW. ? (ścieżki widzę przygotowane do tego sygnału.)
Coś pisałeś że na ATB działało - ale z RW.
Jeżeli zadziala to masz pewność że połączenia są OK, i pozostanie do sprawdzenia tylko logika RW.



Tak, próbowałem. Na ATB działa w obu przypadkach rw do masy i rw do uC.

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

zenekjar napisał(a):
Sprawdź czy nie ma zwarcia między nogami 5 i 6 PCF8583 wydaje mi się że przy opornikach podciągających jest łach.
Tak samo między 19 nogą AT MEGA a 6 pcf ścieżka coś tak podejrzanie blisko .

Obrazek

Ale chyba zacznij od pomajtania każdym pinem który steruje LCD
Napisz kawałek kodu i sprawdź czy działa każdy pin z osobna.
Wtedy będziesz miał pewność że wszystko jest OK
Tylko jak będziesz majtał jednym pinem to sprawdź czy na innym nie dzieje się to samo
wyeliminujesz zwarcie między liniami.
To musi działać.


Tak kolego miałem tam zwarcie wychwycilem to już wczoraj i poprawilem. Ale bez pożądanego efektu nadal niestety

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Daro69 napisał(a):
Zakładam że lcd_init(); przy korekcji projektu nie wsiąkło .


Nie wsiąklo wisi cały czas na początku programu.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 08:48 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 97
Pomógł: 2

No i jeszcze raz fusebity sprawdź na ATB miałeś zewnętrzny kwarc?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 08:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 28 sie 2013
Posty: 140
Lokalizacja: Sycyna / Wielgie
Pomógł: 3

Wyświetlacz jest wlutowany na goldpinach do płytki?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 kwi 2017, o 08:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 13 sty 2016
Posty: 97
Pomógł: 2

I jeszcze jedno, na PA7 masz podłączony fotorezystor, czy funkcja odczytu z ADC nie wpływa na port A?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO