Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 17 gru 2017, o 14:53


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2017, o 17:22 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

Witam.
Problem dotyczy zaprogramowania i wyświetlenia jakiegokolwiek napisu na wyświetlaczu LCD HD44780.

Jestem prawie pewien, że robię coś źle, niestety nie mogę dojść co, dlatego postaram się opisać wszystkie moje wykonane działania.Dodam jeszcze, że korzystam z gotowych bibliotek pana Mirosława.
1.Połączenie na płytce stykowej i fragment definiowanych wyjść.

Usunięte.

Ustawiłem RW na 0, dlatego podłączyłem to wyjście z GND. Tu pojawia się pierwsza wątpliwość, czy nie powinienem w takim razie usunąć definicje portu RW do odpowiedniego pinu mikrokontrolera (w tym przypadku PB6)?.
Jeśli chodzi o połączenia na płytce są wykonane prawidłowo.
Taktowanie na 8MHZ z mikrokontrolera, w Exclipse ustawione tak samo.
Screen z FUSEbitów w mkAvrCalculator



Usunięte.

Jeśli chodzi o program, jest on gotowy autorstwa pana Mirosława, więc nie wiem czy mogę go tak oficjalnie zamieszczać, w każdym razie jest skopiowany. Biblioteki są dołączone prawidłowo według instrukcji w książce i videoporadnikach, natomiast zastanawia mnie jeden fragment kodu.
"DDRA |= (1<<PA7); // ustawiamy kierunek linii podœwietlenia LCD jako WYJŒCIE
PORTA |= (1<<PA7); // za³¹czamy podœwietlenie LCD - stan wysoki"

Kolejna rzecz, wyświetlacz pokazuje w pierwszej linii prostokąciki w drugiej też o mniejszym kontraście.
WAŻNE. Ponieważ na chwile obecną nie mam potencjometru podłączyłem wyjście V0 do GND zamiasta do potencjometru i do +. Uważam, że to może być jeden z powodów nieprawidłowego wyświetlania wyświetlacza.

Dziękuje za poświęcenie chwili czasu.

/EDIT
Jeszcze jedna ważna rzecz, screen z AVRDUDE.
Usunięte.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2017, o 17:54 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 703
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 53

getbigpayout napisał(a):
Jestem prawie pewien, że robię coś źle,

To już połowa sukcesu.

getbigpayout napisał(a):
czy nie powinienem w takim razie usunąć definicje portu RW

nie musisz, jeżeli nie potrzebujesz tego pinu do czegoś innego

getbigpayout napisał(a):
"DDRA |= (1<<PA7); // ustawiamy kierunek linii podœwietlenia LCD jako WYJŒCIE
PORTA |= (1<<PA7); // za³¹czamy podœwietlenie LCD - stan wysoki"

co cię tu zastanawia?

getbigpayout napisał(a):
wyświetlacz pokazuje w pierwszej linii prostokąciki w drugiej też o mniejszym kontraście

Niepoprawna inicjalizacja lub złe podłączenie

getbigpayout napisał(a):
Jeszcze jedna ważna rzecz, screen z AVRDUDE.

Dlaczego tak a nie from build?

A i jeszcze....
Nie wygodniej będzie ustawiać fusy w zakładce fusy uproszczone??
Fotki wrzucaj na serwer forum a nie gdzieś na zewnętrzne hostingi

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

getbigpayout napisał(a):
Ponieważ na chwile obecną nie mam potencjometru podłączyłem wyjście V0 do GND


lepszym pomysłem byłby jakiś rezystor około 4k7 np, choć tak prawdopodobnie powinno działać tylko z niewłaściwym kontrastem

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2017, o 18:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

Jeśli podepnę 4.7kOhm, to po prostu kontrast się zmniejszy i widać słabiej prostokąciki, co nie zmienia faktu, że pierwsza i druga linia mają inne kontrasty, wydaję mi się że inicjalizacja jest ok, jeśli nie co mogłoby być nie etak?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2017, o 19:03 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 703
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 53

getbigpayout napisał(a):
wydaję mi się że inicjalizacja jest ok

a mi, że nie przebiega prawidłowo.

wskazówka --> połączenia

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2017, o 19:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

Podłączyłem od nowa wszystko na płytce już z potencjometrem, potencjometr działa zmienia kontrast jednak wyświetlacz dalej nie wyświetla



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2017, o 20:06 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 518
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 37

Jes
getbigpayout napisał(a):
Taktowanie na 8MHZ z mikrokontrolera, w Exclipse ustawione tak samo.
Fuse bity z mkavrcalculator pokazują taktowanie 1 MHz. Przejdź do zakładki "Fusy uproszczone", zaznacz po lewej 8 MHz. Następnie przejdź do zakładki "Programator AVR", zaznacz "ZAPIS" a w rodzaj pamięci "Fuse bity" i koniecznie daj "WYKONAJ"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2017, o 20:14 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

Po wykonaniu powyższych operacji screen, natomiast nic to nie zmieniło z wyświetlaczem.


------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

[quote="getbigpayout"]Po wykonaniu powyższych operacji screen, natomiast nic to nie zmieniło z wyświetlaczem.
Usunięte.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2017, o 20:46 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 518
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 37

A masz możliwość podpięcia RW do uC zamiast do masy? Przyznam, że mogę mieć podobny problem z ta biblioteką, ale mogę to sprawdzić późnym wieczorem lub jutro



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2017, o 22:56 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 3099
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 75

topic44.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 25 mar 2017, o 23:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

Podpiąłem pin RW do portu PB1, oczywiście włączyłem też definicje RW na 1, nadal wyświetlacz nie wyświetla



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 00:09 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 703
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 53

Ale fotki połączeń i ustawień w programie nie wstawisz.... jak mamy Ci pomóc? Wróżki takie drogie dzisiaj... ;]]

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 00:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

ObrazekObrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 09:54 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 24 mar 2017
Posty: 1
Pomógł: 0

Mały protip: ATMEGA8 nie posiada portu A :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 10:22 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 703
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 53

Połączenia masz w porządku.
Teraz byś musiał zobaczyć, czy procek w ogóle pracuje. Podłącz jakiegoś leda i migaj.

A inicjalizujesz w programie lcd?? Nie zapomniałeś o lcd_init(); przed pętlą główną??
Pokaż main.c, oczywiście bez bibliotek

getbigpayout napisał(a):
Mały protip: ATMEGA8 nie posiada portu A
Co to ma do rzeczy?? Jezeli chodzi o to sterowanie podświetleniem, przywoane w pierwszym poście, to pozostałości po Mirka programie pisanem na atmege 32. Podejrzewam, że autor tematu usunął to, bo inaczej by nie przeszła kompilacja.

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 10:31 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lut 2016
Posty: 189
Pomógł: 13

Coś mi się wydaje że kolega nie przylutował goldpinów w swoim wyświetlaczu. Tak wygląda na zdjęciu. Mimo "gold" na pinach, połączenie nie gwarantuje stabilnego kontaktu. Poza tym Kolego rzeczywiście jeśli chcesz żeby Tobie pomóc, to najpierw pomóż nam :) to znaczy pokaż nam chociaż te fragmenty kodu gdzie inicjujesz swój wyświetlacz, i jak wysyłasz do niego znaki. Na razie pokazałeś jak go podłączasz i jak skonfigurowałeś hardware. Natomiast nic nie mówisz o inicjacji wyświetlacza w pętli głównej programu oraz funkcjach do jego obsługi. Na pewno damy radę to ożywić tylko zróbmy to wspólnie :)

_________________
Skype - SP2LUB http://www.sp2lub.pl



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 12:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

To prawda glodpiny nie są przylutowane, ale mam drugi wyświetlacz z przylutowanymi, który też już próbowałem i nic nie daje, co do poprzednich rad najbliższym czasie opisze wszystko.

------------------------ [ Dodano po: 10 minutach ]

ObrazekObrazekObrazek

i

------------------------ [ Dodano po: 15 minutach ]

Procek działa jak należy, wypróbowany na diodach



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 12:58 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 703
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 53

Ale zaraz zaraz,
coś mi tu nie pasuje... Pokazujesz screena, gdzie definiujesz kierunek portu A, którego m8 nie ma a kompilator nie krzyczy.

Na pewno kompilujesz program i w ogóle eclipse go wgrywa do procka, czy avrdude wywala błąd, że mu sygnatury nie pasują a ty myślisz że się wgrało????

Nie masz we właściwościach ustawione, że twój procek to Atmega32??

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 13:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

Jest jakiś problem z procesorem, eclipse pokazuje, że wysyła program, natomaist nic się nie dzieje, próbuje odpalić program z migającą diodą i coś nie gra. Programator jakby wysyłał program. napięcie jest, dodam, że nie ruszałem procesora.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 13:28 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sty 2013
Posty: 1764
Pomógł: 194

Witam
getbigpayout napisał(a):
...eclipse pokazuje, że wysyła program,

A czy pokazuje, że wysłał z powodzeniem? - czasem jest tak, że w raporcie pisze o niemożliwości zaprogramowania.
Poczytaj/pokaż dokładnie zakładkę Console.

Pozdr.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 13:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

Faktycznie.
avrdude: Yikes! Invalid device signature.
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 13:35 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 703
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 53

kurczę, wiesz co??? Mam wrażenie, że tylko nam zależy na uruchomieniu tego wyświetlacza - Tobie chyba mniej. Strasznie trzeba z Ciebie wszystko wyciągać...

Napisz coś więcej.
1. Jaki procesor masz ustawiony we właściwościach projektu?
2. Czy kompilacja kończy się podsumowaniem ile zajmujesz flasha i ramu i komunikatem typu "14:33:13 Build Finished (took 1s.425ms)"??
3. Czy wgranie wsadu kończy się dobrze??
coś mi się wydaje, że na wszystkie trzy punkty odpowiesz negatywnie.

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 13:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

Proszę wybaczyć, że jestem trochę toporny.
Próbuje zamigać teraz diodą LED, także poniższy odzew dotyczy tego programu.
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
    Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

ObrazekObrazekObrazek

1.Procesor więc ustawiony taki jaki być powinienie
2.Nie
3.Nie do końca rozumiem



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 13:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 322
Pomógł: 29

Pokaż konsolę po kompilacji.
Sprawdzałeś czy na pewno masz przejścia sygnałów pomiędzy programatorem, a nóżkami procka?



Ostatnio edytowano 26 mar 2017, o 13:56 przez HomoChemicus, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 13:56 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

Tym rrazem się udało
Obrazek
co nie zmienia faktu, że dioda nadal nie świei



Ostatnio edytowano 26 mar 2017, o 13:57 przez getbigpayout, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 13:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 322
Pomógł: 29

Magia stykówki. "Ten typ tak ma."
Pokaż konsolę po kompilacji.



Ostatnio edytowano 26 mar 2017, o 13:58 przez HomoChemicus, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 13:58 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 703
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 53

1. w te strzępy co nazywasz kodem nie wnikam nawet, co to jest?? gdzie reszta??
2. avrdude podpowiada, że coś masz nie tak, bo procesor zgłasza się sygnaturą 000102 a powinien 1e9307
3. zmień wgrywanie wsadu z build a nie z pliku.

4. odczytaj procesor mkavrkalkulator i sprawdz jak się zgłosi


o zanim napisałem, to już wgrałeś. teraz wstaw jeszcze raz kod, bo to co pokazałeś to...

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 14:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

1.Po co więcej do migania diody
2.-.-
3.jeśli tak zrobie, to mam błąd, wkleję go na dole w zdjęciu
4.Sygnatura AVR:1E9307
ATmega8
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 14:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 322
Pomógł: 29

Kompilujesz w ogóle wsad przed próbą wgrania go?
Zrób tak:
1. Zmień wgrywanie wsadu z build a nie z pliku.
2. Kliknij taki fajny młoteczek znajdujący się po lewej od przycisku do wgrywania wsadu.
3. Wgraj wsad.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 14:07 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 703
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 53

jak wyżej. dodatkowo, w zależności od ustawień, trzeba zapisać zmiany przed kompilacją

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

getbigpayout napisał(a):
.Po co więcej do migania diody


Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK
IntegraTOUCH



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 mar 2017, o 14:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 25 mar 2017
Posty: 25
Pomógł: 0

Po prostu, źle skopiowane, (1<<PB1); //..



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO