Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 24 maja 2017, o 01:22


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sty 2017, o 18:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 wrz 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

Co oznacza świecąca dioda przy zworce TX zestawu ATB 1.04a?

Dioda świeci chwilę po podłączeniu lub po wgraniu programu 03_MULTI_LED, później gaśnie.

Nie wiem czy czegoś nie upaprałem w tym zestawie?

Pozdrawiam



Ostatnio edytowano 20 sty 2017, o 14:51 przez urchin, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 18:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 20875
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 760

Cytuj:
Nie wiem czy czegoś nie upaprałem w tym zestawie?


Jest taka duża możliwość bo instrukcji to się nie chce czytać jak rozumiem - a masz WYRAŹNIE napisane do czego są żółte zworki J6 i J7 w instrukcji ....

http://atnel.pl/atb-przejsciowka-usb-rs232.html

tylko trzeba chcieć czytać .... proszę czytać

http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

Poza tym zastanowiłeś się do jakich pinów podłączasz sterowanie Andoami wyświetlaczy LED i dlaczego nie warto do PD0 i PD1 ? ... bo co na nich jest? zajrzyj na pierwszą stronę noty PDF swojego procka

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 18:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 wrz 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

Zworek nie zdejmowałem, a program wgrałem tak jak był na CD.

Upaprałem coś w procesorze czy raczej na płytce ATB?
Programy się wgrywają i działają te najprostsze, które uruchomiłem?
Jak wgram inny program jak 03_MULTI_LED to dioda się nie świeci.

Zmieniłem porty przypisane do Anod z D na B i dioda TX już się nie zapala, ale nie wiem czy wszystko jest ok z płytką?

I TU ZNÓW BŁĄD: PB5 jest wykorzystane do MOSI, PB6 do MISO a PB7 do SCK w ISP !!!

Programy się wgrywają więc może nic się nie stało, czy można to jakoś sprawdzić?

Zmieniłem procesor i użyłem mkBotLOadera:
Odczyt danych z BootLoader'a
Procesor: ATmega644p
Taktowanie: 11 059 200 Hz
BootLoader: 1
FLASH
PageSize: 256, FreeMEM: 64 512kb (0xFC00)

Z Atmegą32 miałem taki:
Naciśnij RESET przy procesorze...
Brak odpowiedzi procesora - Time OUT !!!

Więc chyba coś w procesorze się uszkodziło?

mam taki komunikat:
Próba połączenia - port: COM3
Połączenie z portem nawiązane
Próba połączenia z procesorem
Naciśnij RESET przy procesorze...
Brak odpowiedzi procesora - Time OUT !!

Co do poprzedniej wypowiedzi Mirka, Czytałem ten opis ale nie pamiętam wszystkiego.

Czy jeszcze jakoś mogę sprawdzić zestaw ATB?
Lepiej jak uszkodziłem tylko procesor, ale mimo to mogę wgrywać na niego wsady.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2017, o 19:03 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 23 paź 2014
Posty: 198
Lokalizacja: Trójmiasto
Pomógł: 24

urchin napisał(a):
Z Atmegą32 miałem taki:
Naciśnij RESET przy procesorze...
Brak odpowiedzi procesora - Time OUT !!!
Taka mała uwaga: jak programowałeś tego procka przez cokolwiek innego niż bootloader to nadpisałeś owy bootloader. A skoro już go tam nie ma to też nie otrzymasz odpowiedzi ;o)
Tak więc jak chcesz w ten sposób sprawdzić musisz ponownie wgrać bootloader.

Co do kwestii sprawdzenia czy nie uszkodziłeś uP lub co gorsze scalaka FTDI, to jeśli masz BB to wrzuć kod z ćwiczenia z USART, odpal sobie na PC PuTTY lub inny terminal i za jego pomocą połącz się z portem COM na którym jest wykryty zestaw. W terminalu powinieneś mieć linie z napisami a co jakiś czas jakieś krzaki. Jeśli zadziała to masz wszystko OK. A na przyszłość jak nie korzystasz z USATR-a to zdejmij zworki żółte nad prockiem opisane RX i TX. Bo to one są odpowiedzialne za sprzęgnięcie linii PD0 i PD1 (które są właśnie wyjściami USART-a z procka) z odpowiednimi wejściami w przejściówce FTDI RS232 która to oprócz tego że jest programatorem sprzętowym w zestawie, to również jest emulowanym portem RS232.

mirekk36 napisał(a):
bo instrukcji to się nie chce czytać jak rozumiem
Hehe taka już to natura polaka, jak już dym poleci to się drapie po głowie i myśli: zaraz zaraz to jak to miało być... gdzieś tu miałem instrukcje...


Autor postu otrzymał pochwałę


Ostatnio edytowano 12 sty 2017, o 19:29 przez xentis, łącznie edytowano 4 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2017, o 19:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 26 lut 2014
Posty: 218
Lokalizacja: Nowe/Gdańsk
Pomógł: 9

urchin napisał(a):
Czy jeszcze jakoś mogę sprawdzić zestaw ATB?

Zdejmij zworki TX i RX i weź jakiś przewód, zworkę połącz RX z TX (najwygodniej w złączu koło wyświetlacza).
Odpal Putty włącz echo i sprawdz czy znaki pojawiają się w terminalu.
Jak nie używasz UARTA z przejściówką to zdejmuj te zworki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2017, o 20:57 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 20875
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 760

Jeśli masz komunikację przez bootloader to przecież nie spaliłeś linii Rx i Tx ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 11:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 wrz 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

Dziękuję za odpowiedzi.

Dziś postaram się sprawdzić według powyższego.

Zastanawiała mnie ta czerwona dioda przy RS232 na ATB 1.04 zapala się lub miga przez chwilę i gaśnie.
Nie wiem co ona pokazuje.

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 11:09 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 17 sie 2013
Posty: 3630
Lokalizacja: Grudziądz
Pomógł: 142

A może ona po prostu mruga bo PC ładuje sterowniki od FT ?

_________________
Osłona radiacyjna, usługi druku3d, podstawka ATB



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 12:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 wrz 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

Zapala się przy programowaniu procka ale nie zawsze.
I czasami jak zaprogramuję 03_MULTI_LED to przy podłączaniu takiego zestawu ATB do USB przez przejściówkę na ATB.

Zamówiłem już sobie dodatkową przejściówkę rs232 taką tanią za 14 zł, tak by nie było szkoda jak coś uszkodzę do testowania poza płytką ATB.

W planach zakup tej ze sklepu ATNEL ale na początek to trochę szkoda jak bym miał ją uszkodzić.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 14:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 wrz 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

Może tak ma być, jak podłączam ATP to dioda przez kilka sekund się świeci później gaśnie, przy programowaniu miga przez chwilę. To się dzieje nie przy wszystkich programach.
Wygląda to tak:
Obrazek

Obrazek



Pewnie przesadzam z tym dociekaniem, możliwe że Mirek gdzieś o tym opowiadał, ale jak potrzebuję to nie mogę znaleźć.

------------------------ [ Dodano po: 28 minutach ]

W Putty lecą krzaczki a później 3 razy dźwięk.
Obrazek

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Jeszcze jedno przetestowałem to na nowej Atmedze32 i jest tak samo.

Pozdrawiam



Ostatnio edytowano 16 sty 2017, o 15:29 przez urchin, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 14:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 20875
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 760

czy ty widzisz połączenia na tych twoich zdjęciach ? Bo ja nie widzę - widać tylko jakąś plątaninę kabli i nie widać który jest gdzie podłączony

toż mogłeś jedno zdjęcie zrobić z ciut większej odległości

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 15:42 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 wrz 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

Obrazek

Mam wgrane do procesora 07_UART i przy podłączaniu ATB przez USB dioda TX miga z 30 sekund i gaśnie?

Czy tak ma być?

Nawet jak odłączyłem kable pod portu D.
Chyba jest jakaś możliwość sprawdzenia czy przejściówka RS232 działa poprawnie?
Z Putty już sprawdzałem jak jest opisane wyżej.

Jak coś upaliłem to chciałbym wiedzieć tak by nie siedzieć nad jakimś zadaniem i zastanawiać się z trzy dni dlaczego mi nie działa.
Tylko o to mi chodzi, nie chodzi mi o to by się skarżyć na cokolwiek.

W tej chwili przerabiam te najprostsze zadania, dioda, przyciski, wędrująca zapalająca się dioda.
Wyświetlacz LCD i Segmentowy.
Timer i związany z nim kod to parę linijek ale musze to sobie ułożyć w głowie.

Może zapytam tak: Jak wgrywacie program 03_MULTI_LED
Z kodem z pliku d_led.he
Kod:
// definicje portów i pinów wyświetlacza używanych dla ułatwienia w programie jako stałe preprocesora
#define    LED_DATA    PORTC   // port z podłączonymi segmentami
#define      LED_DATA_DIR DDRC   // rejestr kierunku portu katod wyświetlaczy
#define    ANODY_PORT    PORTD   // port z podłączonymi anodami- 4 bity najmłodsze
#define    ANODY_DIR    DDRD   // rejestr kierunku portu anod wyświetlaczy

czy ta dioda czerwona miga lub zapala się na jakiś czas i później gaśnie?

Przyznaję się że kombinowałem z tą przejściówką bez odpinania zworek i może coś upaliłem ale nie wiem jak to sprawdzić. Może sam procesor w przejściówce ale tak, że o dziwo nadal działa.

Mirek prośba, jeśli możesz bez żmudnego szukania, wklej link gdzie robisz ćwiczenie z wyświetlaczem Multi_Led ale korzystając tylko z ATB bez programatora USB/ASP. wydaje mi się, że gdzieś widziałem i nie mogę znaleźć.

Wiem że portu D a głównie PD0 i PD1 nie powinienem używać ale na razie zostawiłem jak było na płytce CD z książką.



Ostatnio edytowano 16 sty 2017, o 16:15 przez urchin, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 16:14 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 20875
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 760

urchin napisał(a):
Czy tak ma być?


Panie, panie powiedz mi ... i nie gniewaj się, że mi ręce opadają, no ale na początku tego wątku, już w DRUGIM poście

post179650.html#p179650

napisałem ci co jest przyczyną - że podłączasz ANODY wyświetlacza LED do pinów PD0 i PD1 co może nawet czasem doprowadzić do uszkodzenia układu FT232R ... jeśli nie rozłączysz żółtych zworek J6 i J7

co więcej, ty dalej napisałeś że już wiesz o co chodzi .... i że przełączyłeś ANODY na inny port albo rozwarłeś zworki

TYMCZASEM (i dlatego ręce mi opadają) pokazujesz zdjęcia na których ZNOWU robisz to samo , DOKŁADNIE to samo - czyli ANODY na PORTD cztery najmłodsze bity jak sam piszesz i ZWARTE Qurczę zworki J6 i J7 ... i do tego znowu pytasz o to samo co w swoim pierwszym poście

Więc jak , znowu mam napisać to samo co w drugim poście żebyś albo rozwarł zworki albo przełączył ANODY na inny port ... a ty znowu powiesz, że ok już zrobione - po czym znowu zapytasz dlaczego ci miga dioda LED i ... od nowa wszystko ?

Zaznaczam, ja tu się nie denerwuję ani troszkę pisząc to wszystko - po prostu patrzę i oczom troszkę nie wierzę

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 16:17 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 wrz 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

Próbowałem to zmienić w kodzie ale wtedy program mi nie działał.
Nie jestem już pewny ale wydaje mi się że tak był napisany program na dołączonej płytce CD.
Zmienię to i sprawdzę czy coś się zmieniło.

------------------------ [ Dodano po: 13 minutach ]

Już mi się udało to zmienić na port A i dioda czerwona się nie "zapala".

Na płytce z książka mam tak:
Kod:
#define    CA1    (1<<PD0)      // CA1 oznacza bit nr.0 portu D
#define    CA2    (1<<PD1)      // CA2 oznacza bit nr.1 portu D
#define    CA3    (1<<PD2)      // CA3 oznacza bit nr.2 portu D
#define    CA4    (1<<PD3)      // CA4 oznacza bit nr.3 portu D


Sorki za zamieszanie.

Doczytałem że PD0 i PD1 nie należy wykorzystywać, a także niektórych pinów portu B w pewnych sytuacjach.


Musze trochę ostrożniej podchodzić do kodu z płytki CD.
Chyba gdzieś są poprawione kody.
Dzięki i pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 19 minutach ]



------------------------ [ Dodano po: 20 minutach ]

Mirek tylko małe pytanie, doczytam to zaraz ale tak na szybko dlaczego domyślnie te zworki są zapięte w ATB?



Ostatnio edytowano 16 sty 2017, o 16:46 przez urchin, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 16:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 20875
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 760

Cytuj:
Musze trochę ostrożniej podchodzić do kodu z płytki CD.
Chyba gdzieś są poprawione kody.

Nie ma poprawionych kodów - takie są i takie będą ;) ... trzeba czytać noty PDF i starać się zrozumieć działanie programu bo jak widzisz można ten problem rozwiązać albo sprzętowo albo programowo ....

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

urchin napisał(a):
Mirek tylko małe pytanie, doczytam to zaraz ale tak na szybko dlaczego domyślnie te zworki są zapięte w ATB?

Które J6 i J7 ? ... no jak to po co? żeby mieć od razu z marszu komunikację procka przez przejściówkę USB/RS232 ! żeby sobie po zakupie przetestować np czy działa Bootloader , żeby sobie debugować programy za pomocą terminala i jeszcze mógłbym tak długo

A jak ktoś chce na siłę PD0 i PD1 wykorzystać do czegoś innego no bo można - to ma możliwość rozłączenia linii Rx i Tx procka od przejściówki. W zestawach uruchomieniowych innych firm często nie ma takiej możliwości tzn tych zworek i nikt tam cię nie ostrzega że możesz sobie kuku zrobić... A tu masz wszystko w instrukcji do zestawu na stronie opisane jak ..... eeeeh ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 16:52 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 wrz 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

TX, RX, GND są wykorzystywane do np. programowania(przez Putty i Serial) Routerów i innych urządzeń ale w zestawie ATB 1.04 jak zaczynam robić Ćwiczenia to chyba na samym początku powinienem odpiąć te zworki?

i nie używać PB5 bo to MOSI i PB6 bo to MISO i PB7 bo to SCK? a już tak próbowałem kombinować.
Cud że nie spaliłem czegoś, chyba nie spaliłem.
Na razie wszystko działa.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 16:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 20875
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 760

urchin napisał(a):
TX, RX, GND są wykorzystywane do np. programowania(przez Putty i Serial)

Sorki (tu bez ironii) ale chyba za dużo arduino się do tej pory nawdychałeś, że takie rzeczy piszesz ... ale ok rozumiem to, zawsze od czegoś trzeba zacząć. Panie kochany komunikacja procka przez RS232 to MEGA MEGA PODSTAWA do wielu rzeczy, do ćwiczeń do testowania w ogóle ... pewnie jeszcze sobie z tego nie zdajesz sprawy ale jak zrozumiesz co to RS232 i ta komunikacja to cię oświeci ....

po co na siłę rozpinać te zworki ? Czemu tak się upierasz na te piny PD0 i PD1 ? Jakbyś w procku ATmega32 nie miał innych ? ale oczywiście możesz rozłączyć ... skoro się upierasz ;)

weź ty sobie obejrzyj chociażby jakie masz możliwości dzięki komunikacji przez RS232

http://mirekk36.blogspot.com/2013/05/te ... z-lcd.html

ale w dziesiątkach innych poradników pokazuję jak bez kabla czyli albo za pomocą Bluetooth albo WiFi albo i za pomocą wbudowanej przejściówki USB/RS232 w zestaw wspomagać się podczas ćwiczeń wyświetlając sobie coś na terminalu

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Cytuj:
i nie używać PB5 bo to MOSI i PB6 bo to MISO i PB7 bo to SCK? a już tak próbowałem kombinować.

Tak jeśli się nie ma orientacji to lepiej na początek tych pinów nie używać i nie dlatego że to SCK tylko dlatego że to linie programatora ISP

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

urchin napisał(a):
Cud że nie spaliłem czegoś, chyba nie spaliłem.

Spokojnie, jak widzisz zestawu ATB nie tak łatwo spalić - jest przygotowany solidnie z myślą o początkujących

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 17:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 wrz 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

Jeszcze dwa straszne pytania.

Czy przejściówka w ATB ma coś wspólnego ze sprzętowym programatorem?(chyba nie tylko pośredniczy)
Jaka jest różnica w programowaniu przez przejściówkę RS232 na ATB a podłączeniu programatora USB/ASP pod ATB i programowanie w obu przypadkach przez Eclipse?

Wróciłem na początek BB i czytam.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 18:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 20875
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 760

Cytuj:
Czy przejściówka w ATB ma coś wspólnego ze sprzętowym programatorem?(chyba nie tylko pośredniczy)

W przypadku ATB 1.04 i niższych wersji stanowi ona również pełnowartościowy programator o nazwie ATB-FT232R (który widzisz przecież w MkAvrCalculator i taki sam wybierasz w Eclipse) ... a to dlatego, że my wykorzystujemy FT232R w 100% w przeciwieństwie do innych firm ;)

Cytuj:
Jaka jest różnica w programowaniu przez przejściówkę RS232 na ATB a podłączeniu programatora USB/ASP pod ATB i programowanie w obu przypadkach przez Eclipse?

W zasadzie ? ... nie ma ;)

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 sty 2017, o 18:53 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 27 wrz 2014
Posty: 32
Pomógł: 0

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO