Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 21 lut 2017, o 22:36


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 sty 2017, o 12:57 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 cze 2015
Posty: 17
Pomógł: 0

Witam,
mam zaprzęgnięty do pracy pomiar napięcia ADC, klawisze i wyświetlacz. Chcę, aby na wyświetlaczu, po wciśnięciu przycisku, pojawiała się ostatnia wartość pamięci eeproma. Ok, przycisk działa, na wyświetlaczu pojawia się ostatnia wartość z przetwornika, która nie zanika po wyłączeniu zasilania. Problem polega na tym, że okresowo w miejscu wyświetlania zmiennej, do której przepisuję wartość słowa z eeproma, pojawia się wartość -1. Jak z tym zawalczyć?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 13:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 20280
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 738

A to pytanie do JASNOWIDZA ? czy na forum ? ... bo jeśli na forum to pokaż kod, wtedy będzie można być może pomóc ci znaleźć miejsce gdzie robisz babola

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 13:23 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 cze 2015
Posty: 17
Pomógł: 0

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.



Ostatnio edytowano 11 sty 2017, o 13:49 przez 2m7, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 13:48 
Offline
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 18 lip 2012
Posty: 2899
Lokalizacja: Kraków - obok FAB5 ATMEL'a
Pomógł: 70

topic7402.html



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 13:53 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 cze 2015
Posty: 17
Pomógł: 0

Poprawione



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 19:24 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 565
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 42

Coś tam chyba zgubiłeś po while .....

poza tym wygląda chyba ok. Poza tajemniczym pomiar(1), pewnie coś tam "nie tego". ;]

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 20:58 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 cze 2015
Posty: 17
Pomógł: 0

Pomiar(1) - skorzystałem z poradnika MK w książce, odczytuję tym wart. z ADC.
A () po while zdaje mi się, że to jest mała pierdołka.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 21:23 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 01 lis 2015
Posty: 796
Lokalizacja: okolice Warszawa
Pomógł: 72

witam,
2m7 napisał(a):
A () po while zdaje mi się, że to jest mała pierdołka

ops... :?
while(coś) { inne_coś; }
jeżeli jest spełnione coś wykonuj inne_coś. !!!
i tylko wtedy. !!! ;)
skalarro napisał(a):
Coś tam chyba zgubiłeś po while .....

Spostrzeżenie kolegi "skalarro" ;)

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

spełnione - znaczy wartość różna od 0.
Może być while(1){...} lub działanie dające wynik logiczny (!0).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 22:28 
Offline
Nowy

Dołączył(a): 05 cze 2015
Posty: 17
Pomógł: 0

Tyle to wiem, kod nie był kopiowany tylko pisany z pamięci, to nie jest problemem w programie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 22:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 20280
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 738

2m7 napisał(a):
Tyle to wiem,

A osoby którym zadajesz pytanie to skąd miały wiedzieć, że ty wiesz co robisz ???

2m7 napisał(a):
kod nie był kopiowany tylko pisany z pamięci,

aaaa czyli to miała być taka zmyłka dla tych którym zadajesz pytanie ... no super! Ciekawe ile jeszcze będzie takich zmyłek

2m7 napisał(a):
to nie jest problemem w programie.

No to w sumie po co zadajesz pytanie skoro wiesz co nie jest problemem i wiesz co jest ...

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 sty 2017, o 22:49 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2014
Posty: 565
Lokalizacja: Tam gdzie PYRY są
Pomógł: 42

No to jak z pamięci to.... słabo trochę...
aaa, taka gra? mamy zgadnąć? Dobra - spróbujmy ;]

Spróbujmy rozbić twój kawałeczek kodu z pamięci na strzępy.
1) skąd może się brać wynik -1?
2) jak można zapisać ten wynik??? np tak: 11111111 prawda? albo tak: FF nie? lub dla 16bit FFFF
3) lcd "wie" że ma wyniki traktować jako uint16t a nie int?
4) jak wygląda obszar eeprom zaraz po wgraniu wsadu do procka? FF FF FF FF ..... prawda?
5) adres z którego odczytujesz dane w eeprom to cały czas ta sama komórka?

Sorry ale to tylko moje takie domysły w którym kierunku możesz szukac problemu. Jak często wykonujesz pomiar? tylko po klawiszu czy jeszcze gdzieś?

ale pewnie to wszystko Ty:
2m7 napisał(a):
Tyle to wiem

_________________
IntegraMETEO
WordCLOCK



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 12 sty 2017, o 10:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 lip 2015
Posty: 220
Pomógł: 24

A czasem nie powinno być:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Czy w lcd_int zmieniłeś itoa() na ltoa()?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO