Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 11 gru 2017, o 14:31


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 29 gru 2016, o 09:07 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Witam szanownych forumowiczów.

Chciałem prosić o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu odnośnie błędnej kompilacji programu. Używam platformy

Eclipse IDE for C/C++ Developers

Version: Mars.1 Release (4.5.1)
Build id: 20150924-1200

Eclipse Mars.

Program był tworzony w AVR Studio, a ja staram się uruchomić i skompilować w Eclipse.
W pierwszej fazie utworzyłem nowy projekt, a następnie skopiowałem całą zawartość do tego projektu i uruchomiłem kompilację. Próby importowania na
różne sposoby nie dawały rezultatu, a więc zrobiłem, jak wyżej.
Po kliknięciu na młotek wszystko przebiega w 99% dobrze, poza jednym błędem, a mianowicie:

fatal error: plik.h: No such file or directory#include "plik.h" (plik.h - moja przypadkowa nazwa)

Projekt zawiera dość sporą liczbę różnych plików z rozszerzeniem c i h i tylko z tym jednym jest problem. Plik plik.h znajduje się w głównym drzewie projektu,
natomiast błąd dotyczy innego pliku z fragmentem kodu: #include "plik.h" , który to plik znajduje się w drugim podkatalogu od drzewa głównego projektu.
Ścieżkę dostępu można zapisać tak:

katalog główny z nazwą projektu/podkatalog_1/podkatalog_2/inny plik.h , w którym występuje czerwony krzyżyk błędu przy linijce #include "plik.h"
a co za tym idzie wyżej opisany komunikat błędu.

Czytałem, szukałem i nic nie mogę wymyślić.
Próbowałem prawy przycisk na folderze projektu\index\rebuild i nic. Dalej znalazłem opis o podaniu ścieżki dostępu do tego pliku ręcznie, tzn:

prawy przycisk na folderze projektu\properties\C\C++General\Paths and Symbols i tutaj nie za bardzo wiedziałem, co i jak prawidłowo wpisać ( o ile to by pomogło).

Znalazłem również podpowiedzi Pana Mirka na temat atrybutów plików i folderów. Co prawda pokazują się jako tylko do odczytu i nie mogę tego zmienić, ale inne projekty (ich foldery i pliki) działają i zawsze działały prawidłowo, a mają identyczne atrybuty. Wchodziłem prawym przyciskiem myszy\właściwości\udostępnianie
itd..., ale nic z tego. I tak po zmianie na, odznaczeniu ptaszka tylko do odczytu, po ponownym otwarciu zaznaczenie powraca. Win7 32 bity. Nie wiem, czy w tym tkwi problem.

Mam nadzieję, że opisałem sytuację w miarę przejrzyście i zrozumiale. Proszę o jakieś wskazówki, ponieważ kończy się tu moja wiedza, a chciał bym
jednak skompilować ten projekt w Eclipse. Z góry dziękuję.

Przy okazji Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 09:30 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 maja 2015
Posty: 64
Lokalizacja: Malbork
Pomógł: 9

Może trzeba podać względną ścieżkę dostępu do pliku plik.h np. #include "../../plik.h"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 10:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Witam ogon i dziękuję za chęć pomocy.

Próbowałem na różne sposoby i nie udało się.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 10:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 22051
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 805

pokaż lepiej jakieś zrzuty ekranu z tymi błędami i z konsoli żeby było dokładnie widać co się dzieje

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 10:35 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Witam Mirku.

Tak to wygląda:

Obrazek



Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 10:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 02 maja 2015
Posty: 64
Lokalizacja: Malbork
Pomógł: 9

Jak jest podana prawidłowa ścieżka dostępu i masz prawa odczytu pliku to nie wiele zostaje opcji. Może banalna odpowiedz ale ja bym jeszcze sprawdził czy literówka w nazwie pliku gdzieś nie powstała. Nie wiem czy w Win 7 (pracuje na Linuksie) też tak jest ale jeżeli menadżer plików ukrywa rozszerzenia nazw plików i przy zmianie nazwy dodany ręcznie rozszerzenie to powstaje plik.h.h
Jak mi czasem przychodzi pracować na Windowsie to zawsze przy podobnych problemach sprawdzam nazwy plików w konsoli.
Nie wiem czy trafny pomysł bo eclipse pokazuje pełne nazwy plików. Ale może komuś na przyszłość się przyda.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 10:52 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 mar 2012
Posty: 524
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 31

W linii 13 po #include brakuje spacji.

_________________
Pozdrawiam



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 11:03 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Dziękuję za podpowiedzi.

Przepraszam za ten brak spacji, ale to ja zrobiłem gafę przy podawaniu ścieżek dostępu podczas kombinacji z problemem. Poprawiłem oczywiście, ale to
nie zmienia postaci rzeczy.

Atrybut folderów jest nadal do odczytu, ale jak wspomniałem, wszystkie inne projekty maja atrybut "do odczytu" i nadpisywanie kodu, czy cokolwiek inne operacje
przy projektach nie maja żadnego problemu i hexy są ok, kompilacje się wykonuja.



Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 11:49 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 kwi 2014
Posty: 51
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 3

Ewidentnie korzystasz z projektu opartego na V-USB.
Najlepiej jeśli pokażesz całe drzewko projektu, wtedy będzie można wyeliminować ew. błędy w Eclipse.

Bardzo często w takich projektach usbconfig.h umieszczony jest w folderze głównym, a nie w folderze "usbdrv", lub projekt został stworzony pod linuxem i w wyniku kopiowania do Windows, w folderze nadrzędnym pojawia się druga kopia "usbconfig.h", która pod linuxem była dowiązanie symbolicznym.
W efekcie są dwa pliki "usbconfig.h" i Eclipse "głupieje".
Jeśli masz podobnie to skasuj duplikat w folderze głównym i popraw ew. inne wpisy dotyczące ścieżki do "usbconfig.h".
Ścieżka do katalogów wyższych poziomów powinna zawierać: "../". Ciężko więcej gdybać bez pokazania struktury Twojego projektu.
Popatrz jak to wygląda na przykładzie, u mnie:

Obrazek

W wypadku "podejrzanych" błędów warto odświeżyć "kompilację" Eclipsa przez zaktualizowanie indeksów
"Index->Freshen All Files"
"Index->Rebuild"



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 12:38 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Witaj szymonciow

Zrobiłem zrzuty ekranów. Może coś wychwycisz, albo któryś z forumowiczów.

Obrazek



Obrazek


Dzięki za udział w temacie.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 12:46 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 515
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 37

Tak, jak pisał kolega szymonciow, plik usbconfig.h powinien być w folderze usbdrv.
Z tego, co widzę, błąd dotyczy includowania pliku usbconfig w pliku usbdrv.h (wnioski dwa: albo dodasz względną ścieżkę dostępu (wniosek pierwszy), albo przeniesiesz plik usbconfig.h do folderu usbdrv (wniosek drugi)).



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 12:52 
Offline
Użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 09 gru 2014
Posty: 1439
Pomógł: 242

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 12:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Witaj Marhef.

Dzięki za podpowiedź.

Wczoraj wieczorem robiłem tak, jak piszesz i przeniosłem ten plik do katalogu "usbdrv". Po tej operacji wynikło znacznie więcej błędów w dodatkowych plikach, a
więc cofnąłem się do punktu wyjścia. Ponadto po lekturze w internecie zacząłem kombinować z podaniem właściwej ścieżki dostępu, ale robiłem coś źle.
W związku z powyższym zwróciłem się o pomoc do Was. A jak miała by wyglądać prawidłowa ścieżka dostępu (drzewo powyżej) ?

Dziękuję.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 13:04 
Offline
Tech-support
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 26 sty 2016
Posty: 515
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 37

Spróbowałeś tak, jak pisze kolega anshar? To jest poprawny zapis.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 13:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Tak. Zmieniłem.

Po tej operacji pojawiło się sporo błędów, ale je wyeliminowałem poprzez dopisanie "const" do istniejących wierszy.
Teraz został jeden nowy błąd w innym pliku. Zaraz zamieszczę. Dziękuję koledze anshar.

------------------------ [ Dodano po: 5 minutach ]

Tak wygląda sytuacja:

Obrazek


Myślę, że problem tkwi w ustawionej częstotliwości procesorka, ale to tylko moje skromne zdanie. Co o tym myślicie ?
W każdym razie jakieś postępy :)

Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 13:40 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 kwi 2014
Posty: 51
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 3

Robson napisał(a):
Tak. Zmieniłem.

Po tej operacji pojawiło się sporo błędów, ale je wyeliminowałem poprzez dopisanie "const" do istniejących wierszy.
Teraz został jeden nowy błąd w innym pliku. Zaraz zamieszczę. Dziękuję koledze anshar.




Ewidentnie masz bardzo starą bibiotekę V-USB.
Najlepiej byłoby ściągnąć najnowszą i podmienić katalogi "usbdrv".
Zachować sobie stary "usbconfig.h" i na jego podstawie wyedytować ten nowy
https://www.obdev.at/downloads/vusb/vus ... 206.tar.gz
Prawdopodobnie podmiana bezpośrednio na stary plik "usbconfig.h", w nowej bibliotece V-USB, też da spodziewany efekt.

Częstotliwość procka ustawiasz tylko i wyłącznie w ustawieniach projektu Eclipse, a musi być zgodna z V-USB. Zwykle to 12MHz, 16MHz, 20MHz



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 13:50 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Dzięki szymonciow.

Jeśli chodzi o taktowanie procka, to zmieniałem po kolei wszystkie prędkości dostępne w okienku od góry do dołu i za każdym razem kompilowałem. Myślałem, że
trafię na właściwe F, ale nic to nie dało.
Możesz dokładniej wyjaśnić co, gdzie i jak dokładnie podmienić ?
Pliki z linku pobrałem, ale to pod linuxa. Czy ma to znaczenie ? Przepraszam za tego typu pytania, ale akurat z tym spotykam się pierwszy raz i nie chcę
bardziej namieszać.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 14:01 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 kwi 2014
Posty: 51
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 3

Musisz rozpakować co ściągnąłeś do jakiegoś katalogu.
Następnie znaleźć katalog "usbdrv", zaznaczony na różowo, na obrazku:

Obrazek

i wstawić zamiast takiego samego katalogu co masz w projekcie.
Najlepiej w exploratorze plików, a nie w Eclipse, który na ten czas najlepiej zamknąć.

Potem plik "usbconfig.h" ze starego vusb wgrać do katalogu "usbdrv", tego nowego i uruchomić Eclipse.
Tutaj jeszcze trzeba na projekcie dać "Refresh", żeby Eclipse odświeżył sobie pliki w katalogu.
Najlepiej zaraz potem "Clean build" w eclipse i czyszczenie indexów:
"Index->Freshen All Files"
"Index->Rebuild"
Ale to już są działania pomocnicze.
Jeszcze raz ustawić poprawne, względne, ścieżki do plików (sławetne: "../") i spróbować kompilować.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 14:27 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Dziękuję szymanciow

Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Jedna rzecz. Przejrzyj wcześniejsze posty i zobacz drzewa projektu. U mnie plik "usbconfig.h" znajduje się cały czas
w katalogu głównym projektu, dla tego pisaliście w podpowiedziach #include "../usbconfig.h". Na tą chwilę chyba nie powinienem przenosić pliku
"usbconfig.h" do katalogu "usbdrv". Nie ma już alertów związanych z tym plikiem. Pozostał tylko alert związany z częstotliwością. Zamieszczam zżuty
ekranu. Dziękuję za cierpliwość. Muszę odejść od kompa na 2-3 godziny (praca przy domu), ale potem wrócę do tematu. Co tu jeszcze jest nie tak ? :(


Obrazek



Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 14:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 kwi 2014
Posty: 51
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 3

Robson napisał(a):
Dziękuję szymanciow

Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Jedna rzecz. Przejrzyj wcześniejsze posty i zobacz drzewa projektu. U mnie plik "usbconfig.h" znajduje się cały czas
w katalogu głównym projektu, dla tego pisaliście w podpowiedziach #include "../usbconfig.h". Na tą chwilę chyba nie powinienem przenosić pliku
"usbconfig.h" do katalogu "usbdrv". Nie ma już alertów związanych z tym plikiem. Pozostał tylko alert związany z częstotliwością. Zamieszczam zżuty
ekranu. Dziękuję za cierpliwość. Muszę odejść od kompa na 2-3 godziny (praca przy domu), ale potem wrócę do tematu. Co tu jeszcze jest nie tak ? :(

Hmm ciekawy przypadek. Jeżeli masz poprawnie ustawioną częstotliwość w opcjach projektu, to nie ma siły :) musisz mieć gdzieś w innych plikach źródłowych, niepotrzebnie zdefiniowany częstotliwość procka, to typowe dla AS :). Przeszukaj w kierunku " #define F_CPU... "
Wrzuć też logi z konsoli Eclipsa, może coś tam siedzi.
Mam też propozycję, załączam "goły" projekt z Eclipsa zawierający bibliotekę V-usb, który u mnie się kompiluje, ciekawe czy u Ciebie


Załączniki:

Aby zobaczyć załączniki musisz się zalogować. Tylko zalogowani użytkownicy mogą oglądać i pobierać załączniki.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 15:31 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Witam.
Odnośnie tego projektu, to tak na prawdę nie wiem, jaką częstotliwość taktowania ustalił programista. Ja staram się odpalić w Eclipse i skompilować prawidłowo.
Dla tego w oknie aplikacji do ustalania FCPU i jego typu próbowałem wszystkie częstotliwości z myślą, że któraś przypasuje, a tu nic. Co do Twojego
projektu, to wgrałem i skompilowałem i o dziwo jest dokładnie taki sam alert odnośnie FCPU !!!, czyli coś tu nie gra, tylko co ?. Jedno, co zauważyłem, to
Twój projekt odpala się z FCPU 12000000, a jak rozwinę pasek, to w dostępnych częstotliwościach takiego wyboru nie mam. Zobacz dokładnie załączone fotki.
Pytałeś o moje logi z kompilacji "mojego" projektu. Przecież załączyłem w poprzednim poście. Twoje również z Twojego projektu teraz załączam.

Dzięki za cierpliwość.

Może ktoś jeszcze miał podobny przypadek.

Dodam, że pozostałe projekty działały i działają, ale nie mają one nic wspólnego z USB itp. plikami.

Obrazek


Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 17:10 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 kwi 2014
Posty: 51
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 3

Ha chyba widzę błąd w Twojej konfiguracji:
Popatrz na porównanie logów moich z Twoimi:

Obrazek

W Twoim przypadku ewidentnie kompilator nie dodaje do kompilacji informacji o F_CPU
U mnie dodaje, jak widać.
Być może masz inny kompilator, a na pewno wersję Marsa. U ciebie jest "Version: Mars.1 Release (4.5.1)", a u mnie 4.5.12.
Ja ma toolchaina "avr8-gnu-toolchain-3.5.3.1700", a Ty?

Wcześniej jeszcze sprawdzałem w Eclipse Luna, choć tam to jeszcze inaczej działało. Nie czepiał się kompilator braku definicji funkcji usbFunctionSetup, usbFunctionWrite i usbHidReportDescriptor jak u mnie w Marsie.

Eclipse to potężny automat do generowania Makefila i naprawdę trzeba się znać na tym co i jak ma być poustawiane. Niektóre wersje mogą robić coś automatycznie a inne nie, tak sobie to tłumaczę choć specjalistą z Eclipsa nie jestem niestety :)

Co do wyboru częstotliwości, to że nie ma 12000000 to nic takiego, tam po prostu jest kilka predefiniowanych wartości, ale jest też możliwość wpisania dowolnej.
Spróbuj może jeszcze 16MHz, ale wątpie czy to pomoże.

A jeszcze spróbujmy wyedytować w ustawieniach Eclipse parametry dotyczące Asemblera:
Ustaw tak jak u mnie:

Obrazek

Może nie masz u siebie zdefiniowanego F_CPU.
A jeszcze jedno, testowo zmodyfikuj plik "main.c" do postaci:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.


Bez tego prawdopodobnie pojawią się błedy linkera.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 18:29 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Dzięki za odpowiedź.

Zmieniłem FCPU na 16000000, ale nic to nie wniosło. Co do Eclipse, to może kilka miesięcy temu natrafiłem na blogu Mirka na informację, a żeby przejść na
nowszą wersję Eclipsa. Zastosowałem się do poradnika i wszystko ładnie się zainstalowało. Do prostych kodów, programów z BB itp...wszystko działało
i działa bez zarzutu. Pierwszy raz użyłem projektu z "usbdrv" i dzieje się, co widać. Przyznam się, że nie śledzę na bieżąco nowych wydań programów
, blogów....Po prostu jest to moje hobby i uczę się, ale nie mam wiele czasu i z tond te braki.
Wkleiłem zrzut ekranu z kompilacji prostego woltomierza. Jak widać, FCPU jest ok w tym przypadku i program działa prawidłowo. Wszystkie inne programy
również., a z tym klops. Pytanie, czy update Eclipse i toolchaina coś da. Nie chciałbym totalnie spaprać platformy, ponieważ reszta chodzi. A jak sprawdzić,
jakiego mam toolchaina ?.


Obrazek


Modyfikacja main.c również nic nie poprawiła.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 18:54 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 kwi 2014
Posty: 51
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 3

Trochę rozmyłem mój poprzedni wpis i nie napisałem wyraźnie, że z tych "sporych" przemyśleń wynika, że nie masz poprawnej opcji dotyczącej ASEMBLERA w eclipsie i prawdopodobnie dlatego Ci nie działa. Prawdopodobnie w swoich dotychczasowych projektach w ogóle nie korzystałeś z plików asamblerowych, to te z rozszerzeniem ".S", dlatego inne projekty Ci działają bezbłędnie.
Podałem Ci screena z ustawienia dla asemblera w Eclipsie i koniecznie trzeba je zweryfikować! A nie napisałeś czy to zrobiłeś. Sprawdź, proszę, bo jestem sam ciekaw czy to to.
Na screenie widać dokładnie ścieżkę do tych ustawień.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 18:57 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Ok.

Zaraz postaram się to zrobić. Znalazłem też takie info:

http://www.forbot.pl/forum/topics20/dla ... vt7477.htm

U mnie wygląda następująco. Nie ma wpisanego 12000000 i nie wiem, jak to zrobić.


Obrazek



Ostatnio edytowano 29 gru 2016, o 19:06 przez Robson, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 19:04 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 kwi 2014
Posty: 51
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 3

Warto też sprawdzić tę opcję, na rożowo na rysunku poniżej, powinna być pusta (bez "ptaszka")
Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 19:11 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

Witam.

Moje okno wygląda nieco skromniej.


Obrazek



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 19:19 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 kwi 2014
Posty: 51
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 3

Robson napisał(a):
Witam.

Moje okno wygląda nieco skromniej.

To niestety wskazuje, że nasze wersje różnią się sporo.
Te okienko to chyba mówi o tym, że avr-plugina masz starszego, ale o tym za chwilę.
Zrobiłem u siebie pewne obejście, które zadziałało. Na sztywno, prawdopodobnie w niedobrym miejscu, wstawiłem wpis jak na rysunku, ale działa u mnie.
Sprawdź u siebie.

Obrazek

Oczywiście po "avr-gcc" MUSI być spacja.

------------------------ [ Dodano po: 17 minutach ]

Coś czuję, że bez nowych instalek się nie obejdzie, ale najpierw sprawdź u siebie wersje programów.

1. AVR-eclipse-plugin.
Help->Eclipse Instalation Details, znajdziesz tam wersję plugina. U mnie jest 2.4.2

1. Toolchain. Znajdź katalog gdzie toolchain się znajduje "C:\Program Files\Atmel ???". W tym katalogu powinien być plik ***readme.pdf z wpisanym numerem wersji u mnie jest:
avr8-gnu-toolchain-3.5.3.1700-readme.pdf. Moja wersja to zatem 3.5.3.1700

3. Eclipse już ustaliliśmy, masz nieco starszy od mojego


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 19:51 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 12 lis 2014
Posty: 91
Pomógł: 0

szymonciow, jesteś wielki :)

Zrobiłem dokładnie wg. Twojego opisu i zaskoczyło. Twój projekt kompiluje się u mnie dobrze. Tylko jak to zastosować u mnie. Nie wiem, jakie F wpisać.
Procek, to Attiny85 i częstotliwości z programu nie chodzą.


Obrazek

Wersji programów jeszcze nie sprawdziłem.



avr8-gnu-toolchain-3.4.5.1522-readme moja wersja
AVR Eclipse Plugin 2.4.1.20131008-1720-beta de.innot.avreclipse.feature.group avr-eclipse.sourceforge.net



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 29 gru 2016, o 20:08 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 20 kwi 2014
Posty: 51
Zbananowany użytkownik

Pomógł: 3

Robson napisał(a):
szymonciow, jesteś wielki :)
:)

Zrobiłem dokładnie wg. Twojego opisu i zaskoczyło. Twój projekt kompiluje się u mnie dobrze. Tylko jak to zastosować u mnie. Nie wiem, jakie F wpisać.
Procek, to Attiny85 i częstotliwości z programu nie chodzą.

Musisz sprecyzować co znaczy "nie chodzą" :) One z zasady "leżą" :)
Musisz napisać jak masz taktowanie ustawione. Z kwarcu jak mniemam, czy z pętli PLL??
Jeśli z kwarcu to musi działać na tych wyszczególnionych częstotliwościach. 12 czy 16MHz, ja u siebie często stosuję 16.5MHz, bo to częstotliwość odpowiednia dla pętli PLL.

Jeżeli faktycznie masz takiego kwarca no to jeszcze może być bardzo długa droga do uruchomienia VUSB :)
Musisz dokładnie poustawiać w usbconfig.h, zgodnie z hardwarem. Przydałby się tutaj jakiś schemat.
Musisz sprawdzić czy fusebity są dobrze ustawione.
Ciężko mi tu doradzać bo po prostu Twój projekt jest obecnie mocno enigmatyczny :)

UWAGA!!
Ten ostatni wpis z "-DF_CPU" jest raczej w złym miejscu, przykleiłem go do "avr-gcc" a to na przyszłość nie wróży dobrze.
Najlepiej jednak byłoby odświeżyć oprogramowanie, szczególnie avr-eclipse-plugin

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Robson napisał(a):

AVR Eclipse Plugin 2.4.1.20131008-1720-beta de.innot.avreclipse.feature.group avr-eclipse.sourceforge.net


No to mamy chyba winowajcę :)
Koniecznie trza odinstalować ten plugin i wrzucić ten:
https://netix.dl.sourceforge.net/projec ... -2.4.2.zip

Zobaczymy jaki efekt i będziemy kombinować.



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO